Wrzucam do ciasta i wylewam na patelnię. Rodzina już nie chce zwykłych naleśników
Klasyczne naleśniki są idealnie miękkie i sprawdzają się zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Zazwyczaj dodatki trafiają na usmażone już ciasto, które następnie zawijamy w ulubiony sposób. Tym razem jednak składniki łączymy bezpośrednio z ciastem.
Te naleśniki znacznie różnią się od tych tradycyjnych, które kojarzymy z babcinej kuchni, ale to wcale nie znaczy, że nie warto ich przygotować. Gdy do masy dodasz ulubione wytrawne składniki, otrzymasz nieco grubsze, placuszkowe naleśniki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i jako lunch do pracy, szczególnie wtedy gdy rano masz odrobinę więcej czasu na gotowanie.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dlaczego warto sięgnąć po naleśniki z warzywami?
Naleśniki z warzywami dodanymi prosto do ciasta to świetny sposób, by w prosty sposób wzbogacić codzienną dietę o dodatkową porcję warzyw. Dzięki nim możesz zjeść coś smacznego i pożywnego, a do tego nie ma potrzeby przygotowywania osobnego farszu. Jeśli jednak uznasz, że są zbyt suche i masz ochotę na coś więcej, możesz delikatnie posmarować je na przykład hummusem albo sosem czosnkowym.
Do naleśników z warzywami możesz wykorzystać niemal wszystko — od klasycznych pieczarek, szpinaku i papryki, po cukinię, bakłażana czy marchewkę. Najlepiej sprawdzą się lekko podsmażone lub podduszone warzywa. Dzięki temu są smaczniejsze i nie puszczają wody, co sprawia, że farsz nie rozrzedza ciasta.
Przepis na naleśniki z warzywami
Składniki:
- 230 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej typ 500,
- 3 jajka,
- 10 g oleju,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 150 g kukurydzy,
- 100 g szynki,
- 50 g sera,
- pół papryki,
- pęczek pietruszki.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz jajka z mlekiem i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aż masa będzie jednolita i gładka.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
- Do ciasta dodaj olej, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie dobrze połącz wszystkie składniki.
- Paprykę i natkę pietruszki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Szynkę, ser oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie przygotowane dodatki dodaj do masy i dokładnie wymieszaj, tak by równomiernie się rozłożyły.
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smaż grube placki na małym ogniu, pod przykryciem, z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i będą dobrze ścięte w środku.
- Podawaj je na ciepło, same lub z ulubionym nadzieniem lub dipem, na przykład czosnkowym lub ketchupem.