Wrzucam do ciasta i wylewam na patelnię. Rodzina już nie chce zwykłych naleśników

Klasyczne naleśniki są idealnie miękkie i sprawdzają się zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Zazwyczaj dodatki trafiają na usmażone już ciasto, które następnie zawijamy w ulubiony sposób. Tym razem jednak składniki łączymy bezpośrednio z ciastem.

Wytrawne naleśnikiWytrawne naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te naleśniki znacznie różnią się od tych tradycyjnych, które kojarzymy z babcinej kuchni, ale to wcale nie znaczy, że nie warto ich przygotować. Gdy do masy dodasz ulubione wytrawne składniki, otrzymasz nieco grubsze, placuszkowe naleśniki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i jako lunch do pracy, szczególnie wtedy gdy rano masz odrobinę więcej czasu na gotowanie.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego warto sięgnąć po naleśniki z warzywami?

Naleśniki z warzywami dodanymi prosto do ciasta to świetny sposób, by w prosty sposób wzbogacić codzienną dietę o dodatkową porcję warzyw. Dzięki nim możesz zjeść coś smacznego i pożywnego, a do tego nie ma potrzeby przygotowywania osobnego farszu. Jeśli jednak uznasz, że są zbyt suche i masz ochotę na coś więcej, możesz delikatnie posmarować je na przykład hummusem albo sosem czosnkowym.

Do naleśników z warzywami możesz wykorzystać niemal wszystko — od klasycznych pieczarek, szpinaku i papryki, po cukinię, bakłażana czy marchewkę. Najlepiej sprawdzą się lekko podsmażone lub podduszone warzywa. Dzięki temu są smaczniejsze i nie puszczają wody, co sprawia, że farsz nie rozrzedza ciasta.

Przepis na naleśniki z warzywami

Składniki:

  • 230 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej typ 500,
  • 3 jajka,
  • 10 g oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 150 g kukurydzy,
  • 100 g szynki,
  • 50 g sera,
  • pół papryki,
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz jajka z mlekiem i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aż masa będzie jednolita i gładka.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
  3. Do ciasta dodaj olej, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie dobrze połącz wszystkie składniki.
  4. Paprykę i natkę pietruszki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  5. Szynkę, ser oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
  6. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  7. Wszystkie przygotowane dodatki dodaj do masy i dokładnie wymieszaj, tak by równomiernie się rozłożyły.
  8. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smaż grube placki na małym ogniu, pod przykryciem, z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i będą dobrze ścięte w środku.
  9. Podawaj je na ciepło, same lub z ulubionym nadzieniem lub dipem, na przykład czosnkowym lub ketchupem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz