Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień

Naleśniki to prawdziwy kulinarny pewniak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Zamiast jednak serwować je w tradycyjny sposób, warto odkryć ich węgierską odsłonę, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Naleśniki po węgierskuNaleśniki po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o węgierskich daniach, często przychodzą nam na myśl gęste zupy, gulasze i pikantne przyprawy. Naleśniki a'la Gundel są jednak słodkim wyjątkiem, który pokazuje, jak bogata i różnorodna jest węgierska kuchnia. Pod cienkim ciastem naleśnikowym skrywa się proste nadzienie z orzechów i czekolady. To słodka rozpusta, która za każdym razem wywołuje uśmiech na twarzy.

Naleśniki po węgiersku

Od kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, od razu przepadłam. Na szczęście odtworzenie tego smaku nie okazało się być trudne. To słodki podwieczorek lub pyszne drugie śniadanie, które zawsze poprawia humor. Jest czekoladowo, chrupiąco, orzechowo i po prostu przepysznie.

Naleśniki Gundel podawać można na różne sposoby - Pyszności
Naleśniki Gundel podawać można na różne sposoby - Pyszności © Adobe Stock

Całość dopełnia aksamitny sos czekoladowy, który powstaje z połączenia czekolady z mlekiem, cukrem i odrobiną kakao. Węgrzy podają sos na ciepło, obficie polewając nim gotowe naleśniki. Możesz postawić także na syrop klonowy, odrobinę miodu, roztopioną czekoladę lub zaserwować naleśniki a'la Gundel bez dodatkowej porcji słodkości.

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Nadzienie orzechowe:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 50 g rodzynek namoczonych w 2 łyżkach rumu lub mocnej herbaty,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka kakao.


Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut.
  2. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, używając odrobiny oleju.
  3. Przejdź do nadzienia. W rondelku podgrzej mleko z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj, gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  4. Odstaw z ognia i wmieszaj namoczone w rumie rodzynki.
  5. Przygotuj sos. W małym rondelku rozpuść posiekaną czekoladę w mleku z cukrem i kakao, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos będzie gładki i lekko gęsty.
  6. Na każdy naleśnik nałóż obfitą warstwę orzechowego nadzienia. Złóż naleśniki w trójkąty lub zwiń w ruloniki. Ułóż je na talerzu.
  7. Polej ciepłym sosem czekoladowym.

Możesz udekorować je dodatkowo posiekanymi orzechami. Podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu