Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Naleśniki to prawdziwy kulinarny pewniak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Zamiast jednak serwować je w tradycyjny sposób, warto odkryć ich węgierską odsłonę, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Kiedy myślimy o węgierskich daniach, często przychodzą nam na myśl gęste zupy, gulasze i pikantne przyprawy. Naleśniki a'la Gundel są jednak słodkim wyjątkiem, który pokazuje, jak bogata i różnorodna jest węgierska kuchnia. Pod cienkim ciastem naleśnikowym skrywa się proste nadzienie z orzechów i czekolady. To słodka rozpusta, która za każdym razem wywołuje uśmiech na twarzy.
Naleśniki po węgiersku
Od kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, od razu przepadłam. Na szczęście odtworzenie tego smaku nie okazało się być trudne. To słodki podwieczorek lub pyszne drugie śniadanie, które zawsze poprawia humor. Jest czekoladowo, chrupiąco, orzechowo i po prostu przepysznie.
Całość dopełnia aksamitny sos czekoladowy, który powstaje z połączenia czekolady z mlekiem, cukrem i odrobiną kakao. Węgrzy podają sos na ciepło, obficie polewając nim gotowe naleśniki. Możesz postawić także na syrop klonowy, odrobinę miodu, roztopioną czekoladę lub zaserwować naleśniki a'la Gundel bez dodatkowej porcji słodkości.
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Nadzienie orzechowe:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki cukru pudru,
- 50 g rodzynek namoczonych w 2 łyżkach rumu lub mocnej herbaty,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sos czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka kakao.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut.
- Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, używając odrobiny oleju.
- Przejdź do nadzienia. W rondelku podgrzej mleko z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj, gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw z ognia i wmieszaj namoczone w rumie rodzynki.
- Przygotuj sos. W małym rondelku rozpuść posiekaną czekoladę w mleku z cukrem i kakao, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos będzie gładki i lekko gęsty.
- Na każdy naleśnik nałóż obfitą warstwę orzechowego nadzienia. Złóż naleśniki w trójkąty lub zwiń w ruloniki. Ułóż je na talerzu.
- Polej ciepłym sosem czekoladowym.
Możesz udekorować je dodatkowo posiekanymi orzechami. Podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!