Wrzucasz ją cały czas do rosołu. Uznano ją za bardzo trującą rośliną
Uwielbiane przez nas wszystkich warzywo zostało najbardziej trującą rośliną. Zaskakujące, prawda? Naukowcy postanowili wyjaśnić, dlaczego pietruszka zyskała takie miano. Oddajmy im głos i poczytajmy o uzasadnieniu.
14.08.2023 10:46
Pietruszka jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Natkę i korzeń nałogowo wrzucamy do zup, szczególnie do rosołów. Naukowcy mają jednak inne zdanie. Jak jest możliwe, że tak dobroczynne zioło, jest trujące? To się nam w głowach nie mieści. Zapraszamy na #TopWP, czyli najlepsze artykuły z ostatnich miesięcy i oddajemy głos badaczom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pietruszka jest strasznie niebezpieczna?
W Niemczech funkcjonuje pewne porzekadło: "Petersilie bringt den Mann aufs Pferd und die Frau unter die Erd". Możemy je przetłumaczyć na: "pietruszka wsadzi mężczyznę na konia, a kobietę pod ziemię". To może mieć trochę sensu, gdyż naukowcy tak wyjaśnili swój werdykt.
Na całe szczęście nie dotyczy on części, z których my korzystamy. Spokojnie więc możemy wrzucać natkę i korzeń do zupy. Trująca jest jednak inna część i jej powinniśmy się wystrzegać niczym wzroku Bazyliszka. W drugim roku po kwitnieniu roślina wytwarza bardzo trujące nasiona. Zjedzenie ich może skończyć się nawet śmiercią. Zawierają olejek pietruszkowy bogaty w apiol. Składnik ten negatywnie działa na włókna mięśni gładkich, ma właściwości poronne i powoduje zachowania psychoaktywne. Może uszkodzić wątrobę i nerki.
Zobacz także
Polskie warzywo pokonało inne rośliny
Drugie miejsce zajął oleander - popularna roślina doniczkowa. Tuż za nim uplasowały się mak polny oraz tulipan. Bardzo ciekawą informacją jest ta, że rok wcześniej ranking wygrało inne uwielbiane przez nas warzywo, czyli ziemniak. Toksyczność dotyczyła liści, które pojawiają się podczas kiełkowania. W tym roku to pietruszka dzierży laur zwycięzcy.