Wrzucasz ją cały czas do rosołu. Uznano ją za bardzo trującą rośliną

Uwielbiane przez nas wszystkich warzywo zostało najbardziej trującą rośliną. Zaskakujące, prawda? Naukowcy postanowili wyjaśnić, dlaczego pietruszka zyskała takie miano. Oddajmy im głos i poczytajmy o uzasadnieniu.

Pietruszka jest trująca?Pietruszka jest trująca?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pietruszka jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Natkę i korzeń nałogowo wrzucamy do zup, szczególnie do rosołów. Naukowcy mają jednak inne zdanie. Jak jest możliwe, że tak dobroczynne zioło, jest trujące? To się nam w głowach nie mieści. Zapraszamy na #TopWP, czyli najlepsze artykuły z ostatnich miesięcy i oddajemy głos badaczom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Pietruszka jest strasznie niebezpieczna?

W Niemczech funkcjonuje pewne porzekadło: "Petersilie bringt den Mann aufs Pferd und die Frau unter die Erd". Możemy je przetłumaczyć na: "pietruszka wsadzi mężczyznę na konia, a kobietę pod ziemię". To może mieć trochę sensu, gdyż naukowcy tak wyjaśnili swój werdykt.


Na całe szczęście nie dotyczy on części, z których my korzystamy. Spokojnie więc możemy wrzucać natkę i korzeń do zupy. Trująca jest jednak inna część i jej powinniśmy się wystrzegać niczym wzroku Bazyliszka. W drugim roku po kwitnieniu roślina wytwarza bardzo trujące nasiona. Zjedzenie ich może skończyć się nawet śmiercią. Zawierają olejek pietruszkowy bogaty w apiol. Składnik ten negatywnie działa na włókna mięśni gładkich, ma właściwości poronne i powoduje zachowania psychoaktywne. Może uszkodzić wątrobę i nerki.

Polskie warzywo pokonało inne rośliny

Drugie miejsce zajął oleander - popularna roślina doniczkowa. Tuż za nim uplasowały się mak polny oraz tulipan. Bardzo ciekawą informacją jest ta, że rok wcześniej ranking wygrało inne uwielbiane przez nas warzywo, czyli ziemniak. Toksyczność dotyczyła liści, które pojawiają się podczas kiełkowania. W tym roku to pietruszka dzierży laur zwycięzcy.

Pietruszka
Pietruszka © Adobe Stock

"Popularna roślina jadalna po raz drugi z rzędu wygrywa wyścig o najbardziej trującą roślinę roku. I znowu okazuje się, że nasze jedzenie ma też swoją ciemną stronę, z której wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Ale w tym roku mogę zapewnić, że jedzenie pietruszki nie stanowi żadnego zagrożenia. Wręcz przeciwnie, natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, która jest szczególnie ważna w profilaktyce przeziębień" - powiedział Helge Mash z ogrodu botanicznego w hamburskiej dzielnicy Wandsbek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇