Wrzucasz ją cały czas do rosołu. Uznano ją za bardzo trującą rośliną

Uwielbiane przez nas wszystkich warzywo zostało najbardziej trującą rośliną. Zaskakujące, prawda? Naukowcy postanowili wyjaśnić, dlaczego pietruszka zyskała takie miano. Oddajmy im głos i poczytajmy o uzasadnieniu.

Pietruszka jest trująca?Pietruszka jest trująca?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pietruszka jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Natkę i korzeń nałogowo wrzucamy do zup, szczególnie do rosołów. Naukowcy mają jednak inne zdanie. Jak jest możliwe, że tak dobroczynne zioło, jest trujące? To się nam w głowach nie mieści. Zapraszamy na #TopWP, czyli najlepsze artykuły z ostatnich miesięcy i oddajemy głos badaczom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Pietruszka jest strasznie niebezpieczna?

W Niemczech funkcjonuje pewne porzekadło: "Petersilie bringt den Mann aufs Pferd und die Frau unter die Erd". Możemy je przetłumaczyć na: "pietruszka wsadzi mężczyznę na konia, a kobietę pod ziemię". To może mieć trochę sensu, gdyż naukowcy tak wyjaśnili swój werdykt.


Na całe szczęście nie dotyczy on części, z których my korzystamy. Spokojnie więc możemy wrzucać natkę i korzeń do zupy. Trująca jest jednak inna część i jej powinniśmy się wystrzegać niczym wzroku Bazyliszka. W drugim roku po kwitnieniu roślina wytwarza bardzo trujące nasiona. Zjedzenie ich może skończyć się nawet śmiercią. Zawierają olejek pietruszkowy bogaty w apiol. Składnik ten negatywnie działa na włókna mięśni gładkich, ma właściwości poronne i powoduje zachowania psychoaktywne. Może uszkodzić wątrobę i nerki.

Polskie warzywo pokonało inne rośliny

Drugie miejsce zajął oleander - popularna roślina doniczkowa. Tuż za nim uplasowały się mak polny oraz tulipan. Bardzo ciekawą informacją jest ta, że rok wcześniej ranking wygrało inne uwielbiane przez nas warzywo, czyli ziemniak. Toksyczność dotyczyła liści, które pojawiają się podczas kiełkowania. W tym roku to pietruszka dzierży laur zwycięzcy.

Pietruszka
Pietruszka © Adobe Stock

"Popularna roślina jadalna po raz drugi z rzędu wygrywa wyścig o najbardziej trującą roślinę roku. I znowu okazuje się, że nasze jedzenie ma też swoją ciemną stronę, z której wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Ale w tym roku mogę zapewnić, że jedzenie pietruszki nie stanowi żadnego zagrożenia. Wręcz przeciwnie, natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, która jest szczególnie ważna w profilaktyce przeziębień" - powiedział Helge Mash z ogrodu botanicznego w hamburskiej dzielnicy Wandsbek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo