Wsyp na patelnię i podgrzej. Jedzenie na pewno nie będzie przywierać

Używając patelni, zauważyłeś, że sporo jedzenia w trakcie smażenia do niej przywiera? Jak się okazuje, kuchenny gadżet można jeszcze uratować. I to przy pomocy produktów, które na pewno masz pod ręką.

Do patelni przywiera jedzenie? Jeszcze można ją uratowaćDo patelni przywiera jedzenie? Jeszcze można ją uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vadym
Marzena Pęcak

W każdej kuchni można znaleźć podstawowe sprzęty i akcesoria kuchenne, bez których ani rusz. I nie inaczej jest w przypadku patelni, na której możemy przygotować zarówno pyszny omlet, jak i usmażyć kotlety schabowe czy rybę w panierce. Oczywiście to tylko kilka z przykładów, a niepozorny gadżet kuchenny ma o wiele szersze zastosowanie. 

W tym miejscu należy podkreślić, że częste użytkowanie patelni wiąże się z powstawaniem wielu zabrudzeń i przypaleń, które nie tak łatwo wyczyścić. Niekiedy jako ostateczną broń do tego celu wykorzystujemy szorstką myjkę, która z kolei może uszkodzić powłokę patelni. Co więcej, po jakiś czasie można zauważyć, że kuchenny gadżet nie działa tak jak na początku. Smażone jedzenie zaczyna do niego przywierać, a co za tym idzie, na pozór prosta czynność zamienia się nagle w prawdziwą udrękę. Na szczęście wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinki z pastą jajeczną. Sprawdzą się jako przekąska na sylwestra

Tiktokera przychodzi z pomocą

Na pewno nie raz przekonałeś się, że w sieci można znaleźć wiele cennych porad, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Jestem ogromną zwolenniczką takich rozwiązań, dlatego też ciągle szukam nowych inspiracji. Nie inaczej jest w przypadku Tik Tok’a, gdzie jedna z użytkowniczek platformy pokazała, jak czyści swoją patelnię

Sophie Louise, bo to o niej mowa, w krótkim materiale udowodniła, że wystarczy naprawdę niewiele, aby używana na co dzień patelnia wyglądała i działa jak nowa. Co więcej, nie musisz wydawać żadnych dodatkowych funduszy na czyszczące środki. Wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się już w twojej kuchni. 

Patelnia to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni
Patelnia to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni © Adobe Stock | New Africa

Jak to działa?

Okazuje się, że dawną świetność patelni pomoże przywrócić zwykła sól kuchenna oraz kawałek ręcznika papierowego. Z filmiku Sophie wynika, że najpierw należy umyć patelnię przy pomocy zwykłego płynu do mycia naczyń oraz wody

Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu patelnię należy ustawić na palnikuzacząć ją podgrzewać. Następnie na rozgrzanym gadżecie wystarczy rozsypać sól kuchenną. Utworzona w ten sposób warstwa powinna całkowicie pokryć spód patelni. Sól należy podgrzewać tak długo, aż zacznie lekko brązowieć. Sophie od czasu do czasu poleca też delikatnie wstrząsnąć patelnią

Na koniec wnętrze patelni należy przetrzeć zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym i to wszystko! Po takim czyszczeniu już nic nie będzie przywierać do patelni.

Oczywiście w tym miejscu należy podkreślić, że jeśli patelnia jest już bardzo mocno zużyta i ma wiele zarysowań, trzeba wymienić ją jak najszybciej na nowy model. Kiedy jednak jej stan jest nadal zadowalający i pojawiły się tylko problemy z przywieraniem, warto wykorzystać patent kreatywnej tiktokerki. Co o nim myślisz?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej