Wsyp na patelnię i podgrzej. Jedzenie na pewno nie będzie przywierać

Używając patelni, zauważyłeś, że sporo jedzenia w trakcie smażenia do niej przywiera? Jak się okazuje, kuchenny gadżet można jeszcze uratować. I to przy pomocy produktów, które na pewno masz pod ręką.

Do patelni przywiera jedzenie? Jeszcze można ją uratowaćDo patelni przywiera jedzenie? Jeszcze można ją uratować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vadym
Marzena Pęcak

W każdej kuchni można znaleźć podstawowe sprzęty i akcesoria kuchenne, bez których ani rusz. I nie inaczej jest w przypadku patelni, na której możemy przygotować zarówno pyszny omlet, jak i usmażyć kotlety schabowe czy rybę w panierce. Oczywiście to tylko kilka z przykładów, a niepozorny gadżet kuchenny ma o wiele szersze zastosowanie. 

W tym miejscu należy podkreślić, że częste użytkowanie patelni wiąże się z powstawaniem wielu zabrudzeń i przypaleń, które nie tak łatwo wyczyścić. Niekiedy jako ostateczną broń do tego celu wykorzystujemy szorstką myjkę, która z kolei może uszkodzić powłokę patelni. Co więcej, po jakiś czasie można zauważyć, że kuchenny gadżet nie działa tak jak na początku. Smażone jedzenie zaczyna do niego przywierać, a co za tym idzie, na pozór prosta czynność zamienia się nagle w prawdziwą udrękę. Na szczęście wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinki z pastą jajeczną. Sprawdzą się jako przekąska na sylwestra

Tiktokera przychodzi z pomocą

Na pewno nie raz przekonałeś się, że w sieci można znaleźć wiele cennych porad, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Jestem ogromną zwolenniczką takich rozwiązań, dlatego też ciągle szukam nowych inspiracji. Nie inaczej jest w przypadku Tik Tok’a, gdzie jedna z użytkowniczek platformy pokazała, jak czyści swoją patelnię

Sophie Louise, bo to o niej mowa, w krótkim materiale udowodniła, że wystarczy naprawdę niewiele, aby używana na co dzień patelnia wyglądała i działa jak nowa. Co więcej, nie musisz wydawać żadnych dodatkowych funduszy na czyszczące środki. Wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się już w twojej kuchni. 

Patelnia to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni
Patelnia to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni © Adobe Stock | New Africa

Jak to działa?

Okazuje się, że dawną świetność patelni pomoże przywrócić zwykła sól kuchenna oraz kawałek ręcznika papierowego. Z filmiku Sophie wynika, że najpierw należy umyć patelnię przy pomocy zwykłego płynu do mycia naczyń oraz wody

Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu patelnię należy ustawić na palnikuzacząć ją podgrzewać. Następnie na rozgrzanym gadżecie wystarczy rozsypać sól kuchenną. Utworzona w ten sposób warstwa powinna całkowicie pokryć spód patelni. Sól należy podgrzewać tak długo, aż zacznie lekko brązowieć. Sophie od czasu do czasu poleca też delikatnie wstrząsnąć patelnią

Na koniec wnętrze patelni należy przetrzeć zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym i to wszystko! Po takim czyszczeniu już nic nie będzie przywierać do patelni.

Oczywiście w tym miejscu należy podkreślić, że jeśli patelnia jest już bardzo mocno zużyta i ma wiele zarysowań, trzeba wymienić ją jak najszybciej na nowy model. Kiedy jednak jej stan jest nadal zadowalający i pojawiły się tylko problemy z przywieraniem, warto wykorzystać patent kreatywnej tiktokerki. Co o nim myślisz?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości