Wsyp odrobinę tej przyprawy do pojemnika z ryżem. Mole nawet nie zbliżą się do niego

Za każdym razem, gdy się pojawią, strasznie nas irytują. Małe insekty latają wszędzie i do tego niszczą nam jedzenie. Mole spożywcze pojawiają się znikąd i często mamy z nimi poważny problem. Szukamy najlepszych sposobów na pozbycie się ich i często sięgamy po środki chemiczne. Na szczęście nie musimy już tego robić.

ObrazekMole (Adobe)
Paulina Hermann

Za każdym razem, gdy pojawiają się w mole, w głowie mamy jedną myśl: trzeba zrobić porządki i wszystko wyrzucić. Insekty te rozmnażają się w zastraszającym tempie i po kilku dniach mamy w domu plagę. Najczęściej w koszu lądują produkty sypkie, jak ryż, kasza, cukier, mąka, a nawet orzechy. Jeśli zobaczysz jednego mola, czas na działanie. Pomogą ci dwa naturalne środki, czyli czosnek i goździki.

Skuteczny sposób na mole. Użyj tej przyprawy, a insekty się wyniosą

Goździki kojarzą się przede wszystkim z suszem oraz grzanym winem. Przyprawę tę możesz wykorzystać także do walki z molami. Insekty nienawidzą jej zapachu do tego stopnia, że nawet nie zbliżą się do kuchni.

Suszone goździki zawiń w kawałek materiału. Zawiniątka poukładaj w różnych miejscach. Taki prosty przedmiot będzie przez dwa lata odstraszał mole.

Obrazek
Goździki to skuteczny sposób na mole (Unplash)

Czosnek odstraszy irytujące insekty

Warzywo to ma wiele zastosowań. Nadaje się nie tylko do wielu potraw, ale i na przykład ratuje storczyki. Jest też skuteczną bronią w walce z insektami. Natrzyj bawełnianą ściereczkę połową ząbka czosnku, na chwilę zostaw na świeżym powietrzy, a potem umieść w pojemniku z suchą żywnością. Mole szybko się wyprowadzą, a ty nie będziesz czuć aromatu czosnku. Jak to się mówi: sprawa win win.

Obrazek
Czosnek przestraszy mole (Unplash)

Musisz jednak pamiętać, że najbardziej skutecznym sposobem jest przechowywanie żywności w szczelnie zamkniętych słoikach oraz pojemnikach. Dzięki temu insekty nie złożą jaj, a ty nie będziesz zmuszona wyrzucać swoich zapasów. Jak w każdym przypadku, lepiej zapobiegać niż leczyć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej