Wsypuję na patelnię zamiast ryżu. Ze szparagami i kremowym sosem smakuje obłędnie

Kuskus perłowy, znany również jako kuskus izraelski, zdobywa coraz większą popularność w kuchni na całym świecie. Jego duże ziarna są nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych.

Kuskus perłowy ze szparagamiKuskus perłowy ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harald Walker
Katarzyna Gileta

Kuskus perłowy jest większy niż tradycyjny kuskus i przypomina nieco pęczak. To doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz żelaza, fosforu i wapnia, co czyni go idealnym składnikiem dla wegan i wegetarian, a także osób dbających o zdrową dietę. Świetnie sprawdza się jako baza do sałatek, kaszotta, a także jako dodatek do zup warzywnych i kremów, dodając im sytości i ciekawej tekstury.

Wypróbuj prosty przepis na kuskus ze szparagami. Danie jest inspirowane klasycznym włoskim risotto, jednak zamiast ryżu, używamy właśnie kuskusu, który dzięki odpowiedniej metodzie gotowania nabiera kremowej konsystencji. To idealne połączenie z delikatnym smakiem szparagów i wyrazistym parmezanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

Kuskus perłowy à la risotto ze szparagami

Składniki:

  • 4 łyżki masła (½ kostki), podzielone na kawałki,
  • 1 średnia żółta cebula, posiekana,
  • sól koszerna i czarny pieprz mielony,
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
  • 1 szklanka kuskusu perłowego,
  • ⅓ szklanki wytrawnego białego wina,
  • pęczek szparagów, przyciętych i pokrojonych na mniejsze kawałki (oddzielnie łodygi i końcówki)
  • 0,5 szklanki parmezanu, drobno startego + 1-2 łyżki do podania
  • 0,5 szklanki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść 3 łyżki masła. Dodaj cebulę, ½ łyżeczki soli i pieprzu, a następnie smaż, mieszając, aż cebula zmięknie, przez 3 do 5 minut.
  2. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj kuskus i mieszaj, aż zacznie się rumienić.
  3. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż patelnia będzie prawie sucha, około 1 minuty.
  4. Dodaj 3 szklanki wody i ½ łyżeczki soli, a następnie gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
  5. Dodaj łodygi szparagów i gotuj, mieszając, przez 3 minuty, a następnie dodaj końcówki szparagów. Kontynuuj gotowanie, mieszając, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty, a szparagi będą miękkie, około 2 minut.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, pietruszkę i pozostałą 1 łyżkę masła, a następnie mieszaj, aż masło się rozpuści.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane dodatkowym parmezanem i pietruszką.

To danie to doskonały sposób na wprowadzenie wiosennych smaków do codziennego menu, łącząc prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Milk Street 365: The All-Purpose Cookbook for Every Day of the Year".

Źródło: Independent

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze