Wszyscy malują pisanki. Jednak mało kto wie, co oznaczają ich kolory

Czy zastanawiałaś się kiedyś, co oznaczają kolory wielkanocnych pisanek? Choć dziś często kierujemy się tylko estetyką, to dawniej każdy odcień miał swoje znaczenie. Sprawdź, co symbolizują poszczególne kolory skorupek.

Co symbolizują kolory pisanek?Co symbolizują kolory pisanek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Malowanie pisanek to jedna z moich ulubionych tradycji wielkanocnych. Od dziecka kocham dekorować skorupki jaj w różne fantazyjne wzory i kolory. Istnieje tyle różnych metod ich ozdabiania. Ostatnio odkryłam, że zanim pisanki stały się po prostu ozdobą stołu, to niosły ze sobą konkretne przesłania. W tradycji ludowej i chrześcijańskiej kolory jajek były nośnikiem symboli, najczęściej związanych z cyklem życia, duchowością, a nawet magią. W przerwie od robienia mazurków i sałatek jarzynowych, warto na chwilę się zatrzymać i zajrzeć głębiej w ich ukryte znaczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Pisanka na świąteczny stół. Kilka składników i efekt wow gotowy

Co oznaczają kolory pisanek?

  • Czerwony — to jeden z najmocniejszych kolorów – symbolizuje krew Chrystusa przelaną za grzechy, ale też nadzieję i szczęście. W wierzeniach ludowych był kojarzony z życiem, witalnością, ogniem, słońcem i siłami rozrodczymi. To też barwa ochronna – miała odwracać złe moce i chronić przed nieszczęściem.
  • Czarny może wydawać się ponury, ale w rzeczywistości niesie głęboki sens. To kolor pamięci, śmierci i zaświatów, ale też symbol odrodzenia, bo z ciemności, z "kosmicznego chaosu", rodzi się nowe życie.
  • Niebieski — nawiązuje do nieba, wody i pradawnego początku świata. W tradycji chrześcijańskiej przypominał o pokoju w czasie Wielkanocy i był też kolorem zdrowia. Razem z fioletem pojawia się często w kontekście żałoby wielkopostnej.
  • Żółty (a dawniej złoty) — kojarzony był ze słońcem, jasnością, młodością i gościnnością. Malowano nim pisanki ofiarne, bo symbolizował rzeczywistość nie z tego świata – porządek boski i wieczny.
  • Fioletowy — to kolor męki Chrystusa, ale też symbol żałoby i zdrowia.
  • Różowy — niesie radość, to barwa zmartwychwstania i nowego początku.
  • Zielony — jest symbolem rodzącego się życia i nadchodzącej wiosny.
  • Pomarańczowy i brązowy — kolory siły i wytrzymałości.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość