Wszyscy malują pisanki. Jednak mało kto wie, co oznaczają ich kolory

Czy zastanawiałaś się kiedyś, co oznaczają kolory wielkanocnych pisanek? Choć dziś często kierujemy się tylko estetyką, to dawniej każdy odcień miał swoje znaczenie. Sprawdź, co symbolizują poszczególne kolory skorupek.

Co symbolizują kolory pisanek?Co symbolizują kolory pisanek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Malowanie pisanek to jedna z moich ulubionych tradycji wielkanocnych. Od dziecka kocham dekorować skorupki jaj w różne fantazyjne wzory i kolory. Istnieje tyle różnych metod ich ozdabiania. Ostatnio odkryłam, że zanim pisanki stały się po prostu ozdobą stołu, to niosły ze sobą konkretne przesłania. W tradycji ludowej i chrześcijańskiej kolory jajek były nośnikiem symboli, najczęściej związanych z cyklem życia, duchowością, a nawet magią. W przerwie od robienia mazurków i sałatek jarzynowych, warto na chwilę się zatrzymać i zajrzeć głębiej w ich ukryte znaczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Pisanka na świąteczny stół. Kilka składników i efekt wow gotowy

Co oznaczają kolory pisanek?

  • Czerwony — to jeden z najmocniejszych kolorów – symbolizuje krew Chrystusa przelaną za grzechy, ale też nadzieję i szczęście. W wierzeniach ludowych był kojarzony z życiem, witalnością, ogniem, słońcem i siłami rozrodczymi. To też barwa ochronna – miała odwracać złe moce i chronić przed nieszczęściem.
  • Czarny może wydawać się ponury, ale w rzeczywistości niesie głęboki sens. To kolor pamięci, śmierci i zaświatów, ale też symbol odrodzenia, bo z ciemności, z "kosmicznego chaosu", rodzi się nowe życie.
  • Niebieski — nawiązuje do nieba, wody i pradawnego początku świata. W tradycji chrześcijańskiej przypominał o pokoju w czasie Wielkanocy i był też kolorem zdrowia. Razem z fioletem pojawia się często w kontekście żałoby wielkopostnej.
  • Żółty (a dawniej złoty) — kojarzony był ze słońcem, jasnością, młodością i gościnnością. Malowano nim pisanki ofiarne, bo symbolizował rzeczywistość nie z tego świata – porządek boski i wieczny.
  • Fioletowy — to kolor męki Chrystusa, ale też symbol żałoby i zdrowia.
  • Różowy — niesie radość, to barwa zmartwychwstania i nowego początku.
  • Zielony — jest symbolem rodzącego się życia i nadchodzącej wiosny.
  • Pomarańczowy i brązowy — kolory siły i wytrzymałości.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni