Wszyscy smażą w cieście, a ja robię z nich gołąbki. Cały rok będziesz marzyć, aby znów je zjeść, bo sezon jest krótki
Kwiaty cukinii to nie tylko piękny dodatek, który ozdobi każde danie. Choć najczęściej smaży się je w cieście, mają znacznie większy kulinarny potencjał i warto go wykorzystać. Wypełnione mięsnym farszem zachwycają wszystkich i pozostają w pamięci na długo.
Choć wciąż nie są w Polsce tak popularne jak powinny, kwiaty cukinii coraz częściej trafiają na nasze talerze. Delikatne, jadalne płatki doskonale sprawdzają się nie tylko w eleganckich przystawkach. W domowej kuchni można je wykorzystać jako oryginalny zamiennik kapusty – wystarczy napełnić je ulubionym farszem, zawinąć płatki do środka i gotować tak jak klasyczne gołąbki. To świetny sposób, by odświeżyć tradycyjny przepis sezonowym składnikiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje
Gołąbki z kwiatów z cukinii
Kwiaty cukinii są delikatne, lekkie i bardzo chłoną smak farszu oraz sosu, dlatego świetnie nadają się gołąbków. Zamiast zawijać mięso w liście kapusty, możesz wykorzystać je do drobnych, zgrabnych gołąbków i zalać sosem pomidorowym – tak jak w klasycznej wersji. Ale równie dobrze pasuje do nich sos grzybowy albo śmietanowy z koperkiem. Mięso możesz zastąpić ugotowaną czerwoną soczewicą – dzięki temu danie będzie lżejsze, ale nadal pożywne. Takie gołąbki są o wiele mniejsze niż tradycyjne, ale pełne smaku i uroku. A że sezon na kwiaty trwa krótko – warto się nimi nacieszyć, póki czas.
Przepis na gołąbki z kwiatów cukinii
Składniki na gołąbki:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 50 g ugotowanego ryżu,
- 8–10 kwiatów cukinii,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Składniki na sos:
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 200 ml bulionu,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj delikatnie kwiaty cukinii, osusz je i usuń pręciki oraz zielone części.
- Obierz i posiekaj drobno cebulę.
- W misce połącz mięso mielone z ugotowanym ryżem, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
- Gotową masą napełnij każdy kwiat, zawijając płatki do środka.
- Przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek, dodaj przecier, bulion, zioła, sól i pieprz.
- Gotuj na małym ogniu 10 minut, następnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- W szerokim rondlu ułóż gołąbki, zalej gorącym sosem tak, by były niemal całkowicie przykryte, przykryj i duś na małym ogniu przez około 30 minut.