Wszyscy smażą w cieście, a ja robię z nich gołąbki. Cały rok będziesz marzyć, aby znów je zjeść, bo sezon jest krótki

Kwiaty cukinii to nie tylko piękny dodatek, który ozdobi każde danie. Choć najczęściej smaży się je w cieście, mają znacznie większy kulinarny potencjał i warto go wykorzystać. Wypełnione mięsnym farszem zachwycają wszystkich i pozostają w pamięci na długo.

Z kwiatów z cukinii można zrobić pyszne gołąbkiZ kwiatów z cukinii można zrobić pyszne gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe

Choć wciąż nie są w Polsce tak popularne jak powinny, kwiaty cukinii coraz częściej trafiają na nasze talerze. Delikatne, jadalne płatki doskonale sprawdzają się nie tylko w eleganckich przystawkach. W domowej kuchni można je wykorzystać jako oryginalny zamiennik kapusty – wystarczy napełnić je ulubionym farszem, zawinąć płatki do środka i gotować tak jak klasyczne gołąbki. To świetny sposób, by odświeżyć tradycyjny przepis sezonowym składnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Gołąbki z kwiatów z cukinii

Kwiaty cukinii są delikatne, lekkie i bardzo chłoną smak farszu oraz sosu, dlatego świetnie nadają się gołąbków. Zamiast zawijać mięso w liście kapusty, możesz wykorzystać je do drobnych, zgrabnych gołąbków i zalać sosem pomidorowym – tak jak w klasycznej wersji. Ale równie dobrze pasuje do nich sos grzybowy albo śmietanowy z koperkiem. Mięso możesz zastąpić ugotowaną czerwoną soczewicą – dzięki temu danie będzie lżejsze, ale nadal pożywne. Takie gołąbki są o wiele mniejsze niż tradycyjne, ale pełne smaku i uroku. A że sezon na kwiaty trwa krótko – warto się nimi nacieszyć, póki czas.

Przepis na gołąbki z kwiatów cukinii

Składniki na gołąbki:

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 50 g ugotowanego ryżu,
  • 8–10 kwiatów cukinii,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na sos:

  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 200 ml bulionu,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj delikatnie kwiaty cukinii, osusz je i usuń pręciki oraz zielone części.
  2. Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  3. W misce połącz mięso mielone z ugotowanym ryżem, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Gotową masą napełnij każdy kwiat, zawijając płatki do środka.
  5. Przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek, dodaj przecier, bulion, zioła, sól i pieprz.
  7. Gotuj na małym ogniu 10 minut, następnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  8. W szerokim rondlu ułóż gołąbki, zalej gorącym sosem tak, by były niemal całkowicie przykryte, przykryj i duś na małym ogniu przez około 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża