Wyciągnij z szafki dwa liście. Tyle wystarczy, by komary trzymały się od ciebie z daleka

Ukąszenia komarów potrafią dać się we znaki. Obrzęki i nieprzyjemne uczucie swędzenia, a nawet rozdrapane do ran bąble to koszmar wielu z nas. Jednak nie musisz polegać tylko na specyfikach ze sklepu, ponieważ domowe sposoby potrafią być równie skuteczne. Co zrobić, by komary trzymały się od nas z daleka? Podpowiadamy.

Ukąszenia komarów. Fot. AdobeStockUkąszenia komarów. Fot. AdobeStock

Komary potrafią być naprawdę uciążliwe. Nie ma szans na to, by przez całe lato nie spotkać na swojej drodze ani jednego owada. Warto więc wiedzieć, jak skutecznie pozbyć się ich z domu i ogrodu. Wystarczy, że weźmiesz dwa listki z kuchennej szafki.

Komary - jak się ich pozbyć? Weź z szafki dwa liście laurowe

W walce z komarami niezwykle skuteczna jest przyprawa, która znajduje się w każdej polskiej kuchni. Wystarczy sięgnąć do szafki i wyjąć dwa liście laurowe, by móc cieszyć się spokojnym odpoczynkiem bez ciągłego odganiania natrętnych komarów.

Liście należy położyć na niewielkim spodku bądź talerzyku i podpalić, by lekko się tliły (pamiętaj, aby nie pozostawiać ich bez nadzoru, zwłaszcza jeśli w pobliżu są dzieci).

Podpalony liść laurowy to pewnego rodzaju kadzidełko, które doskonale odstrasza komary. Nie wydaje jednak zapachu uciążliwego dla człowieka. Świetnie więc sprawdzi się podczas rodzinnej imprezy w ogrodzie.

Jak odstraszyć komary? Od tych zapachów uciążliwe owady uciekną w popłochu

Nie tylko liście laurowe wydzielają zapach, którego komary nie są w stanie znieść. Te owady stronią również od następujących olejków eterycznych: migdałowego, goździkowego, cytrusowego, kokosowego, eukaliptusowego, a także waniliowego, anyżowego i herbacianego. Jeśli więc chcemy odstraszyć komary, powinniśmy zaopatrzyć się w któryś z nich.

Komary nie lubią też zapachu czosnku, kawy, tymianku, octu, mięty, a nawet bazylii. Niektóre z tych zapachów są bardzo przyjemne dla ludzkiego nosa i podniebienia, więc tego rodzaju ochrona może być skutecznym dodatkiem w walce z komarami.

Liść laurowy. Fot. Pixabay
Liść laurowy. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"