Wydrążam pomidory i wbijam do środka jajka. Rodzina aż piszczy, kiedy dostaje talerze

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować prosty, a jednocześnie bardzo oryginalny pomysł na śniadanie lub kolację. Będziesz do niego potrzebował tylko kilka pomidorów, jajek i żółtego sera. Rodzina będzie zachwycona, a ty nareszcie odejdziesz od posiłkowej monotonii!

Pomidory faszerowane jajkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolacjęPomidory faszerowane jajkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację
Źródło zdjęć: © canva.com

Jedz smaczne, zdrowe, pożywne i zróżnicowane śniadania i kolacje — przypominają specjaliści żywieniowi. Nie zamierzamy umniejszać temu świętemu truizmowi, ale sam na pewno przyznasz, że zwłaszcza z tym ostatnim podpunktem bywają niemałe problemy. Nawet najbardziej kreatywni kucharze w końcu odczuwają bolesny brak pomysłów na nowe potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

W takich sytuacjach warto szukać inspiracji wśród znajomych lub w internecie. Tym sposobem i my dotarliśmy do cudownego przepisu, który doskonale sprawdził się u nas zarówno jako kolacja, jak i śniadanie. Pomidory faszerowane jajkiem to niezobowiązujący pomysł na pyszne danie, które wykonasz w kilka chwil. Spróbuj sam i dopisz tę recepturę do swojego kulinarnego repertuaru!

Pomidory zapiekane z jajkami i serem

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 50 g sera żółtego w kostce,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Pomidory, ser, jajka i kolacja gotowa!
Pomidory, ser, jajka i kolacja gotowa! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory opłucz i odkrój z nich końcówki. Nie wyrzucaj ich jednak, bo jeszcze ci się przydadzą.
  2. Przy pomocy nożyka wydrąż z pomidorów środek. Do każdego warzywa wlej po łyżce oleju i wbij po jednym jajku. Dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie całość bardzo delikatnie wymieszaj. A może proponujesz tu inny zestaw przypraw?
  3. Ser zetrzyj na tarce i posyp wierzch "farszu". Teraz chwyć za odłożone końcówki i przykryj nimi swoje pomidory. Na koniec nakłuj je wykałaczkami, dzięki czemu nic ci się nie rozpadnie w piekarniku.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Skropl ją olejem i rozsmaruj. Następnie ułóż na niej swoje nadziewane pomidory. Piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
  5. Tak przygotowane pomidory podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdza się tu na przykład mozzarella albo świeże pieczywo. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni