PrzepisKolacjaWydrążam pomidory i wbijam do środka jajka. Rodzina aż piszczy, kiedy dostaje talerze

Wydrążam pomidory i wbijam do środka jajka. Rodzina aż piszczy, kiedy dostaje talerze

Pomidory faszerowane jajkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację
Pomidory faszerowane jajkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację
Źródło zdjęć: © canva.com

20.09.2023 10:49, aktual.: 20.03.2024 13:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować prosty, a jednocześnie bardzo oryginalny pomysł na śniadanie lub kolację. Będziesz do niego potrzebował tylko kilka pomidorów, jajek i żółtego sera. Rodzina będzie zachwycona, a ty nareszcie odejdziesz od posiłkowej monotonii!

Jedz smaczne, zdrowe, pożywne i zróżnicowane śniadania i kolacje — przypominają specjaliści żywieniowi. Nie zamierzamy umniejszać temu świętemu truizmowi, ale sam na pewno przyznasz, że zwłaszcza z tym ostatnim podpunktem bywają niemałe problemy. Nawet najbardziej kreatywni kucharze w końcu odczuwają bolesny brak pomysłów na nowe potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W takich sytuacjach warto szukać inspiracji wśród znajomych lub w internecie. Tym sposobem i my dotarliśmy do cudownego przepisu, który doskonale sprawdził się u nas zarówno jako kolacja, jak i śniadanie. Pomidory faszerowane jajkiem to niezobowiązujący pomysł na pyszne danie, które wykonasz w kilka chwil. Spróbuj sam i dopisz tę recepturę do swojego kulinarnego repertuaru!

Pomidory zapiekane z jajkami i serem

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 50 g sera żółtego w kostce,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Pomidory, ser, jajka i kolacja gotowa!
Pomidory, ser, jajka i kolacja gotowa!© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory opłucz i odkrój z nich końcówki. Nie wyrzucaj ich jednak, bo jeszcze ci się przydadzą.
  2. Przy pomocy nożyka wydrąż z pomidorów środek. Do każdego warzywa wlej po łyżce oleju i wbij po jednym jajku. Dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie całość bardzo delikatnie wymieszaj. A może proponujesz tu inny zestaw przypraw?
  3. Ser zetrzyj na tarce i posyp wierzch "farszu". Teraz chwyć za odłożone końcówki i przykryj nimi swoje pomidory. Na koniec nakłuj je wykałaczkami, dzięki czemu nic ci się nie rozpadnie w piekarniku.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Skropl ją olejem i rozsmaruj. Następnie ułóż na niej swoje nadziewane pomidory. Piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
  5. Tak przygotowane pomidory podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdza się tu na przykład mozzarella albo świeże pieczywo. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także