PrzepisKolacjaWydrążam pomidory i wbijam do środka jajka. Rodzina aż piszczy, kiedy dostaje talerze

Wydrążam pomidory i wbijam do środka jajka. Rodzina aż piszczy, kiedy dostaje talerze

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować prosty, a jednocześnie bardzo oryginalny pomysł na śniadanie lub kolację. Będziesz do niego potrzebował tylko kilka pomidorów, jajek i żółtego sera. Rodzina będzie zachwycona, a ty nareszcie odejdziesz od posiłkowej monotonii!

Pomidory faszerowane jajkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację
Pomidory faszerowane jajkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację
Źródło zdjęć: © canva.com

20.09.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedz smaczne, zdrowe, pożywne i zróżnicowane śniadania i kolacje — przypominają specjaliści żywieniowi. Nie zamierzamy umniejszać temu świętemu truizmowi, ale sam na pewno przyznasz, że zwłaszcza z tym ostatnim podpunktem bywają niemałe problemy. Nawet najbardziej kreatywni kucharze w końcu odczuwają bolesny brak pomysłów na nowe potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W takich sytuacjach warto szukać inspiracji wśród znajomych lub w internecie. Tym sposobem i my dotarliśmy do cudownego przepisu, który doskonale sprawdził się u nas zarówno jako kolacja, jak i śniadanie. Pomidory faszerowane jajkiem to niezobowiązujący pomysł na pyszne danie, które wykonasz w kilka chwil. Spróbuj sam i dopisz tę recepturę do swojego kulinarnego repertuaru!

Pomidory zapiekane z jajkami i serem

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 50 g sera żółtego w kostce,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Pomidory, ser, jajka i kolacja gotowa!
Pomidory, ser, jajka i kolacja gotowa!© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory opłucz i odkrój z nich końcówki. Nie wyrzucaj ich jednak, bo jeszcze ci się przydadzą.
  2. Przy pomocy nożyka wydrąż z pomidorów środek. Do każdego warzywa wlej po łyżce oleju i wbij po jednym jajku. Dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie całość bardzo delikatnie wymieszaj. A może proponujesz tu inny zestaw przypraw?
  3. Ser zetrzyj na tarce i posyp wierzch "farszu". Teraz chwyć za odłożone końcówki i przykryj nimi swoje pomidory. Na koniec nakłuj je wykałaczkami, dzięki czemu nic ci się nie rozpadnie w piekarniku.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Skropl ją olejem i rozsmaruj. Następnie ułóż na niej swoje nadziewane pomidory. Piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
  5. Tak przygotowane pomidory podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdza się tu na przykład mozzarella albo świeże pieczywo. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kolacjapomidoryfaszerowane pomidory