Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę

Jadalne łódeczki z ziemniaków wypełnione po brzegi pysznym farszem z dodatkiem serowej pierzynki na wierzchu zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Dlatego też jesteśmy pewni, że kolacja na ciepło prosto z piekarnika stanie się hitem w każdym domu. Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją, a wszystko stanie się jasne. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 1 mała cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 400 g pomidorów krojonych (z puszki),
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 5 większych ziemniaków,
  • 120 g tartej mozzarelli.

O czym warto pamiętać:

  • Do przepisu wybierz większe ziemniaki o regularnym kształcie. Najlepiej sprawdzą się tu warzywa tupu B i C.
  • Obierz ziemniaki, po czym przetnij je wzdłuż na pół. Przy pomocy wykrawarki do owoców i warzyw wydrąż środek, w taki sposób, aby każda połówka ziemniaka zamieniła się w łódeczkę.
  • Następnie zajmij się przygotowaniem farszu na bazie kurczaka i pieczarek. Mięso rozdrobnij w malakserze z dodatkami. Powstałą mieszankę przełóż na patelnię i połącz z pozostałymi składnikami.
  • Do mieszanki nie zapomnij dodać serka śmietankowego, który sprawi, że powstały farsz będzie idealnie kremowy.
  • Wydrążone wcześniej łódeczki smaż w rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut. W tym czasie powinny nabrać pięknych złocistych rumieńców.
  • Ziemniaki po wyjęciu możesz odsączyć na kuchennym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Następnie przenieś je do formy do pieczenia i nafaszeruj na bogato.
  • Po dodaniu sera, wstaw ziemniaki do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaczane łódeczki serwuj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Więcej wideo
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnikaObiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Łączy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazj꣹czy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazję
Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitemTę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem
Miseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobićMiseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobić
Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premiumTorcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich