Jadalne łódeczki z ziemniaków wypełnione po brzegi pysznym farszem z dodatkiem serowej pierzynki na wierzchu zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Dlatego też jesteśmy pewni, że kolacja na ciepło prosto z piekarnika stanie się hitem w każdym domu. Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją, a wszystko stanie się jasne. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na farsz:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 mała cebula,
- 250 g pieczarek,
- 400 g pomidorów krojonych (z puszki),
- 80 g serka śmietankowego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
- 5 większych ziemniaków,
- 120 g tartej mozzarelli.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu wybierz większe ziemniaki o regularnym kształcie. Najlepiej sprawdzą się tu warzywa tupu B i C.
- Obierz ziemniaki, po czym przetnij je wzdłuż na pół. Przy pomocy wykrawarki do owoców i warzyw wydrąż środek, w taki sposób, aby każda połówka ziemniaka zamieniła się w łódeczkę.
- Następnie zajmij się przygotowaniem farszu na bazie kurczaka i pieczarek. Mięso rozdrobnij w malakserze z dodatkami. Powstałą mieszankę przełóż na patelnię i połącz z pozostałymi składnikami.
- Do mieszanki nie zapomnij dodać serka śmietankowego, który sprawi, że powstały farsz będzie idealnie kremowy.
- Wydrążone wcześniej łódeczki smaż w rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut. W tym czasie powinny nabrać pięknych złocistych rumieńców.
- Ziemniaki po wyjęciu możesz odsączyć na kuchennym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Następnie przenieś je do formy do pieczenia i nafaszeruj na bogato.
- Po dodaniu sera, wstaw ziemniaki do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Ziemniaczane łódeczki serwuj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.