Wygląda jak zielone błoto. Warto dać jej szansę, bo w Egipcie to przysmak
To jedna z potraw, która niekoniecznie zachęca wyglądem, ale może zaskoczyć smakiem. Warto dać jej szansę i odkryć autentyczny przysmak kuchni egipskiej.
Chociaż Egipt od lat zajmuje wysokie miejsce wśród rankingu najchętniej wybieranych kierunków wakacyjnych, to tamtejsza kuchnia wciąż pozostaje tajemnicą. Wśród egipskich potraw można natknąć się na tajemniczo brzmiące danie molokhia. Wygląda trochę jak dzieło dziecięcych rąk, które w podwórkowej kałuży gotowały zupę z zielska. To jednak zdrowe i naprawdę smaczne danie, które doskonale odzwierciedla powiedzenie "nie oceniaj książki po okładce".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt
Czym jest molokhia?
To jednak z najbardziej charakterystycznych dań kuchni egipskiej. Z daleka może to wyglądać, jakby danie powstało z rozmrożonego szpinaku. Jednak głównym składnikiem są posiekane bardzo drobno liście rośliny molokhia. Po ugotowaniu nadają daniu charakterystyczną, lekko śluzowatą teksturę. Mają reż nieco gorzkawy smak, który równoważą inne dodatki. Niemal nieodłącznym elementem molokhii jest duża ilość czosnku i świeżej kolendry, które nadają jej intensywny i przyjemny zapach oraz smak.To właśnie dzięki tym składnikom zupa jest bogata w witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo, potas, cynk i wapń.
Podczas przygotowywania zupy, liście molokhii są gotowane w rosole z dodatkiem czosnku, kolendry i oliwy z oliwek. Całość doprawiana jest pieprzem cayenne i sokiem z cytryny, co nadaje potrawie wyrazisty smak. Zupę podaje się zazwyczaj z ryżem lub kaszą oraz mięsem z rosołu. Często w molokhii znajdziemy kawałki mięsa, najczęściej kurczaka, królika, wołowiny lub jagnięciny, które są duszone razem z liśćmi, wzbogacając smak potrawy.
Nietypowa zupa
Znalezienie liści może być wyzwaniem, więc przepis warto potraktować jako inspirację lub podpowiedź, co warto zamówić podczas wakacji. Jeśli w sklepie jednak natkniesz się na mrożoną molokhię, daj jej szansę i zamień w pyszną potrawkę.
Sposób przygotowania:
- 1 litr rosołu,
- opakowanie mrożonych liści molokhii,
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- cytryna,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż połowę czosnku z kolendrą i solą, uważając, by ich nie przypalić.
- Do wywaru mięsno-warzywnego dodaj rozmrożone liście molokhii, świeży czosnek i gotuj przez około 20 minut.
- Na końcu wlej podsmażoną kolendrę z czosnkiem i jeszcze chwilę podgotuj.
- Dopraw pieprzem i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Podawaj z dużą ilością ryżu i mięsem z rosołu.
Molokhia tradycyjnie podawana jest z ryżem lub chlebem pita, które służą do nabierania gęstej zupy. W niektórych regionach podaje się ją również z soczewicą lub innymi warzywami. Smacznego!