Wygląda jak zielone błoto. Warto dać jej szansę, bo w Egipcie to przysmak

To jedna z potraw, która niekoniecznie zachęca wyglądem, ale może zaskoczyć smakiem. Warto dać jej szansę i odkryć autentyczny przysmak kuchni egipskiej.

Zielona zupa egipskaZielona zupa egipska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż Egipt od lat zajmuje wysokie miejsce wśród rankingu najchętniej wybieranych kierunków wakacyjnych, to tamtejsza kuchnia wciąż pozostaje tajemnicą. Wśród egipskich potraw można natknąć się na tajemniczo brzmiące danie molokhia. Wygląda trochę jak dzieło dziecięcych rąk, które w podwórkowej kałuży gotowały zupę z zielska. To jednak zdrowe i naprawdę smaczne danie, które doskonale odzwierciedla powiedzenie "nie oceniaj książki po okładce".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Czym jest molokhia?

To jednak z najbardziej charakterystycznych dań kuchni egipskiej. Z daleka może to wyglądać, jakby danie powstało z rozmrożonego szpinaku. Jednak głównym składnikiem są posiekane bardzo drobno liście rośliny molokhia. Po ugotowaniu nadają daniu charakterystyczną, lekko śluzowatą teksturę. Mają reż nieco gorzkawy smak, który równoważą inne dodatki. Niemal nieodłącznym elementem molokhii jest duża ilość czosnku i świeżej kolendry, które nadają jej intensywny i przyjemny zapach oraz smak.To właśnie dzięki tym składnikom zupa jest bogata w witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo, potas, cynk i wapń.

Molokhia zaskoczy smakiem
Molokhia zaskoczy smakiem © Adobe Stock

Podczas przygotowywania zupy, liście molokhii są gotowane w rosole z dodatkiem czosnku, kolendry i oliwy z oliwek. Całość doprawiana jest pieprzem cayenne i sokiem z cytryny, co nadaje potrawie wyrazisty smak. Zupę podaje się zazwyczaj z ryżem lub kaszą oraz mięsem z rosołu. Często w molokhii znajdziemy kawałki mięsa, najczęściej kurczaka, królika, wołowiny lub jagnięciny, które są duszone razem z liśćmi, wzbogacając smak potrawy.

Nietypowa zupa

Znalezienie liści może być wyzwaniem, więc przepis warto potraktować jako inspirację lub podpowiedź, co warto zamówić podczas wakacji. Jeśli w sklepie jednak natkniesz się na mrożoną molokhię, daj jej szansę i zamień w pyszną potrawkę.

Sposób przygotowania:

  • 1 litr rosołu,
  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • cytryna,
  • sól.

Sposób przygotowania:


  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż połowę czosnku z kolendrą i solą, uważając, by ich nie przypalić.
  2. Do wywaru mięsno-warzywnego dodaj rozmrożone liście molokhii, świeży czosnek i gotuj przez około 20 minut.
  3. Na końcu wlej podsmażoną kolendrę z czosnkiem i jeszcze chwilę podgotuj.
  4. Dopraw pieprzem i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Podawaj z dużą ilością ryżu i mięsem z rosołu.

Molokhia tradycyjnie podawana jest z ryżem lub chlebem pita, które służą do nabierania gęstej zupy. W niektórych regionach podaje się ją również z soczewicą lub innymi warzywami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę