Wygląda jak zielone błoto. Warto dać jej szansę, bo w Egipcie to przysmak

To jedna z potraw, która niekoniecznie zachęca wyglądem, ale może zaskoczyć smakiem. Warto dać jej szansę i odkryć autentyczny przysmak kuchni egipskiej.

Zielona zupa egipskaZielona zupa egipska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż Egipt od lat zajmuje wysokie miejsce wśród rankingu najchętniej wybieranych kierunków wakacyjnych, to tamtejsza kuchnia wciąż pozostaje tajemnicą. Wśród egipskich potraw można natknąć się na tajemniczo brzmiące danie molokhia. Wygląda trochę jak dzieło dziecięcych rąk, które w podwórkowej kałuży gotowały zupę z zielska. To jednak zdrowe i naprawdę smaczne danie, które doskonale odzwierciedla powiedzenie "nie oceniaj książki po okładce".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Czym jest molokhia?

To jednak z najbardziej charakterystycznych dań kuchni egipskiej. Z daleka może to wyglądać, jakby danie powstało z rozmrożonego szpinaku. Jednak głównym składnikiem są posiekane bardzo drobno liście rośliny molokhia. Po ugotowaniu nadają daniu charakterystyczną, lekko śluzowatą teksturę. Mają reż nieco gorzkawy smak, który równoważą inne dodatki. Niemal nieodłącznym elementem molokhii jest duża ilość czosnku i świeżej kolendry, które nadają jej intensywny i przyjemny zapach oraz smak.To właśnie dzięki tym składnikom zupa jest bogata w witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo, potas, cynk i wapń.

Molokhia zaskoczy smakiem
Molokhia zaskoczy smakiem © Adobe Stock

Podczas przygotowywania zupy, liście molokhii są gotowane w rosole z dodatkiem czosnku, kolendry i oliwy z oliwek. Całość doprawiana jest pieprzem cayenne i sokiem z cytryny, co nadaje potrawie wyrazisty smak. Zupę podaje się zazwyczaj z ryżem lub kaszą oraz mięsem z rosołu. Często w molokhii znajdziemy kawałki mięsa, najczęściej kurczaka, królika, wołowiny lub jagnięciny, które są duszone razem z liśćmi, wzbogacając smak potrawy.

Nietypowa zupa

Znalezienie liści może być wyzwaniem, więc przepis warto potraktować jako inspirację lub podpowiedź, co warto zamówić podczas wakacji. Jeśli w sklepie jednak natkniesz się na mrożoną molokhię, daj jej szansę i zamień w pyszną potrawkę.

Sposób przygotowania:

  • 1 litr rosołu,
  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • cytryna,
  • sól.

Sposób przygotowania:


  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż połowę czosnku z kolendrą i solą, uważając, by ich nie przypalić.
  2. Do wywaru mięsno-warzywnego dodaj rozmrożone liście molokhii, świeży czosnek i gotuj przez około 20 minut.
  3. Na końcu wlej podsmażoną kolendrę z czosnkiem i jeszcze chwilę podgotuj.
  4. Dopraw pieprzem i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Podawaj z dużą ilością ryżu i mięsem z rosołu.

Molokhia tradycyjnie podawana jest z ryżem lub chlebem pita, które służą do nabierania gęstej zupy. W niektórych regionach podaje się ją również z soczewicą lub innymi warzywami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥