Wyjaśnijmy raz na zawsze. Co oznaczają białe paski na piersi kurczaka?

W niektórych filetach z kurczaka widoczne są białe paski, które budzą pytania konsumentów. Niektórzy twierdzą, że świadczą o gorszej jakości mięsa, inni nie zważają na nie i bez obaw wrzucają na patelnię. Sprawdziłam, co oznaczają paski i czy mięso z nimi jest bezpieczne do spożycia.

Warto kupować piersi kurczaka w dobrym sklepie mięsnymWarto kupować piersi kurczaka w dobrym sklepie mięsnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W ostatnich latach coraz częściej można zauważyć na piersiach kurczaka charakterystyczne białe paski. Nie jest to przypadkowe. Białe prążki to nic innego jak tłuszcz, który odkłada się w mięśniach drobiu. Fachowcy określają takie zjawisko jako "white striping". Jest ono efektem intensywnej hodowli brojlerów, które rosną szybciej niż kiedyś.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czy mięso z białymi paskami jest bezpieczne?

Szybki przyrost masy ciała kurczaków w hodowlach przemysłowych sprawia, że ich mięśnie nie nadążają z rozwojem, a organizm zaczyna odkładać tłuszcz w postaci białych pasków. Specjaliści uspokajają, że mięso z białymi paskami nie jest szkodliwe dla zdrowia. A jednak włókna wpływają na smak i wartości odżywcze filetów.

"Europejskie badania wykazały, że zawartość tłuszczu może w tym przypadku się zwiększać, ale pamiętajmy, że zawartość tłuszczu w filecie z piersi kurczaka waha się od 0,5 do 1,5%, co w przypadku wystąpienia białych włókien nadal daje bardzo niski poziom tłuszczu. Przyczyny powstawania syndromu białych włókien nie są jednoznacznie stwierdzone" – czytamy na stronie: dobrydrob.pl.

Zawartość tłuszczu w filetach z białymi paskami mieści się w przepisowych widełkach, ale nie zmienia to faktu, że jest go więcej niż w kurczakach pochodzących z mniej intensywnych hodowli. Dla osób, które dbają o linię i trzymają się określonej diety, różnica jest istotna.

Mięso z białymi paskami może smakować inaczej

Filety, które posiadają dużą ilość białych pasków, zawierają mniej białka, a więcej tłuszczu. Takie mięso po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu może być mniej soczyste, bardziej twarde i mniej wartościowe pod względem odżywczym.

"Białe paski to po prostu tłuszcz, nie są one groźne dla zdrowia, ale zmieniają strukturę i wartości odżywcze mięsa" – wyjaśniała dietetyczka Katarzyna Zadka w rozmowie z abcZdrowie.

Dlatego podczas zakupów zwróć uwagę na kolor mięsa i ilość widocznych pasków. Im mniej ich widać, tym chudsze i delikatniejsze będą filety. Sprawdź również miejsce hodowli kurczaków. Filety, które pochodzą z mniejszych gospodarstw wolnowybiegowych i ekologicznych, powinny zawierać mniej białych pasków, ponieważ mięśnie narastają bardziej stopniowo.

Oczywiście, jak trafią ci się filety z białymi paskami, nie wyrzucaj ich do kosza – w końcu to również wartościowy produkt. Ale następnym razem podejść do zakupów w bardziej świadomy sposób.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety