Wyjaśnijmy raz na zawsze. Co oznaczają białe paski na piersi kurczaka?
W niektórych filetach z kurczaka widoczne są białe paski, które budzą pytania konsumentów. Niektórzy twierdzą, że świadczą o gorszej jakości mięsa, inni nie zważają na nie i bez obaw wrzucają na patelnię. Sprawdziłam, co oznaczają paski i czy mięso z nimi jest bezpieczne do spożycia.
W ostatnich latach coraz częściej można zauważyć na piersiach kurczaka charakterystyczne białe paski. Nie jest to przypadkowe. Białe prążki to nic innego jak tłuszcz, który odkłada się w mięśniach drobiu. Fachowcy określają takie zjawisko jako "white striping". Jest ono efektem intensywnej hodowli brojlerów, które rosną szybciej niż kiedyś.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Czy mięso z białymi paskami jest bezpieczne?
Szybki przyrost masy ciała kurczaków w hodowlach przemysłowych sprawia, że ich mięśnie nie nadążają z rozwojem, a organizm zaczyna odkładać tłuszcz w postaci białych pasków. Specjaliści uspokajają, że mięso z białymi paskami nie jest szkodliwe dla zdrowia. A jednak włókna wpływają na smak i wartości odżywcze filetów.
"Europejskie badania wykazały, że zawartość tłuszczu może w tym przypadku się zwiększać, ale pamiętajmy, że zawartość tłuszczu w filecie z piersi kurczaka waha się od 0,5 do 1,5%, co w przypadku wystąpienia białych włókien nadal daje bardzo niski poziom tłuszczu. Przyczyny powstawania syndromu białych włókien nie są jednoznacznie stwierdzone" – czytamy na stronie: dobrydrob.pl.
Zawartość tłuszczu w filetach z białymi paskami mieści się w przepisowych widełkach, ale nie zmienia to faktu, że jest go więcej niż w kurczakach pochodzących z mniej intensywnych hodowli. Dla osób, które dbają o linię i trzymają się określonej diety, różnica jest istotna.
Mięso z białymi paskami może smakować inaczej
Filety, które posiadają dużą ilość białych pasków, zawierają mniej białka, a więcej tłuszczu. Takie mięso po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu może być mniej soczyste, bardziej twarde i mniej wartościowe pod względem odżywczym.
"Białe paski to po prostu tłuszcz, nie są one groźne dla zdrowia, ale zmieniają strukturę i wartości odżywcze mięsa" – wyjaśniała dietetyczka Katarzyna Zadka w rozmowie z abcZdrowie.
Dlatego podczas zakupów zwróć uwagę na kolor mięsa i ilość widocznych pasków. Im mniej ich widać, tym chudsze i delikatniejsze będą filety. Sprawdź również miejsce hodowli kurczaków. Filety, które pochodzą z mniejszych gospodarstw wolnowybiegowych i ekologicznych, powinny zawierać mniej białych pasków, ponieważ mięśnie narastają bardziej stopniowo.
Oczywiście, jak trafią ci się filety z białymi paskami, nie wyrzucaj ich do kosza – w końcu to również wartościowy produkt. Ale następnym razem podejść do zakupów w bardziej świadomy sposób.