Wymieszaj trzy składniki. To najlepiej nawadniający napój na upały, doda też energii

Domowy izotonik ugasi pragnienie i doda energii. Sprawdzi się lepiej niż woda, zwłaszcza podczas upałów, kiedy potrzebujemy intensywnego nawadniania. Sięgnij do kuchennej szafki, tam na pewno znajdziesz produkty, z których wykonasz domowy napój izotoniczny. Wystarczą tak naprawdę trzy składniki. 

ObrazekDomowy izotonik zrobisz z trzech składników - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Izotoniki mają szerokie zastosowanie. W medycynie używa się ich do płukania ran, nawadniania pacjentów czy podawania leków do organizmu, a także do przygotowywania różnych produktów farmaceutycznych. W dziedzinie sportu izotoniki natomiast występują jako popularne napoje izotoniczne, które mają na celu uzupełnienie elektrolitów i płynów straconych podczas wysiłku fizycznego. Napoje te to również świetne rozwiązanie, kiedy z nieba leje się żar. Są bowiem idealne do nawodnienia organizmu.

Zalety napojów izotonicznych

Spożywanie napojów izotonicznych ma wiele korzyści dla organizmu, zwłaszcza w kontekście intensywnego wysiłku fizycznego. Podczas aktywności fizycznej organizm traci płyny i elektrolity przez pot. Napoje izotoniczne zawierają wodę oraz elektrolity: sód, potas i magnez, które pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Spożywanie napojów izotonicznych pomaga też w szybkiej rehydratacji i uzupełnieniu utraconych płynów.

Elektrolity są niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mięśni, nerwów i komórek organizmu. Dostarczanie ich organizmowi pomaga w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej i optymalnej pracy organizmu oraz zapobiega skurczom mięśniowym. Ponadto, napoje izotoniczne zawierają też węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu i pomagają zwiększyć wytrzymałość oraz utrzymać poziom energii.

Domowy izotnik zrobisz w domu tylko z trzech składników: zielonej herbaty, miodu i soli. Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze i mikroelementy, a także pobudzającą teinę, przez co nawadnia organizm i dodaje energii. Miód natomiast jest źródłem glukozy, zapewnianiającej źródło energii dla komórek - to istne „paliwo biologiczne” dla organizmu, zwłaszcza dla mózgu. Sól zaś zawiera sód, dzięki któremu woda lepiej wchłania się do organizmu.

Od dawna znane są jej właściwości uspokajające. Zawarty w niej  przeciwutleniacz zmniejsza wchłanianie cholesterolu i pomaga przy metabolizmie. Dla maksymalnego efektu, należy pić do dwóch filiżanek dziennie.
McKay Savage

Najlepszy domowy izotonik. Przepis

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki zielonej herbaty liściastej
  • 250 ml wody
  • szczypta soli kamiennej
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie: 

  1. Zaparz herbatę w 250 ml wody.
  2. Kiedy herbata ostygnie, dodaj do niej miód i sól.
  3. Tak przygotowaną bazę uzupełnij szklanką wody.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce