Wypij pół godziny przed snem. Działa lepiej niż melisa
Najprostsze rozwiązania są zwykle tymi, których potrzebujemy. Jeśli masz trudności z zasypianiem, wypróbuj stosowany już przez nasze babcie patent. Przed snem napij się szklanki ciepłego mleka. Nie zapomnij jednak o pewnym dodatku, który łagodzi napięcie i działa uspokajająco.
Relaksuje, odpręża, pozwala poczuć ulgę po dniu pełnym napięć. Wiele osób taką miksturę (lub podobną) kojarzyć może z dzieciństwem. To praktyka naszych babć, by podawać najmłodszym ciepłe mleko przed snem. Jednak nie o mleku jest tu mowa, a rozgrzewającym dodatku. Rzadko kiedy używamy tej przyprawy, ale naprawdę warto jest mieć ją w swoich zapasach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Gałka muszkatołowa na zdrowy sen
Jak spożywanie gałki muszkatołowej może wpłynąć na lepszą jakość snu? Okazuje się, że przyprawa ta zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, poprawiając tym samym nastrój i ułatwiając zasypianie. Ponadto rozluźnia, łagodzi stres, relaksuje. Wystarczy szczypta, a maksymalnie 6 gramów przyprawy (poniżej dlaczego) przed pójściem do łóżka, by zapewnić sobie zdrowy i nieprzerwany sen.
Jak spożywać gałkę muszkatołową przed snem? Warto sporządzić miksturę na bazie ciepłego mleka, które - swoją drogą - również znane jest ze swoich właściwości "usypiających". Mleko dostarcza energii, sprawia, że czujemy się syci, najedzeni. Taki stan szybciej doprowadza do uczucia senności i wyciszenia, co zaś ułatwia zasypianie. To uczucie sytości po wypiciu ciepłego mleka jest zwykle przyjemne, co więcej nie powoduje ociężałości czy bólu brzucha.
Jak przygotować miksturę na zdrowy i nieprzerwany sen?
Szklankę mleka podgrzej do maksymalnie 50 st. C (wyższa temperatura może "zabić" właściwości gałki muszkatołowej). Następnie do ciepłego mleka dodaj jedną ósmą łyżeczki gałki (maksymalnie jedną czwartą) i dokładnie wymieszaj całość. Taką miksturę spożywaj 30 minut przed snem.
Pamiętać jednak należy, by nie przekraczać ilości równej 6 gramom gałki muszkatołowej dziennie. Mimo że przyprawa ta wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, spożywana w nadmiarze może zaszkodzić, a nawet spowodować zatrucie czy śmierć. Przekroczenie wskazanej porcji może powodować silne bóle brzucha (trwające nawet 24 godziny), a także nudności i wymioty, bóle głowy i klatki piersiowej oraz drgawki. Ze względu na zawartość mirystycyny przyjęcie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może działać halucynogennie.