Wypij pół godziny przed snem. Działa lepiej niż melisa

Najprostsze rozwiązania są zwykle tymi, których potrzebujemy. Jeśli masz trudności z zasypianiem, wypróbuj stosowany już przez nasze babcie patent. Przed snem napij się szklanki ciepłego mleka. Nie zapomnij jednak o pewnym dodatku, który łagodzi napięcie i działa uspokajająco.

Ta mikstura na sen działa lepiej niż melisaTa mikstura na sen działa lepiej niż melisa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Relaksuje, odpręża, pozwala poczuć ulgę po dniu pełnym napięć. Wiele osób taką miksturę (lub podobną) kojarzyć może z dzieciństwem. To praktyka naszych babć, by podawać najmłodszym ciepłe mleko przed snem. Jednak nie o mleku jest tu mowa, a rozgrzewającym dodatku. Rzadko kiedy używamy tej przyprawy, ale naprawdę warto jest mieć ją w swoich zapasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Gałka muszkatołowa na zdrowy sen

Jak spożywanie gałki muszkatołowej może wpłynąć na lepszą jakość snu? Okazuje się, że przyprawa ta zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, poprawiając tym samym nastrój i ułatwiając zasypianie. Ponadto rozluźnia, łagodzi stres, relaksuje. Wystarczy szczypta, a maksymalnie 6 gramów przyprawy (poniżej dlaczego) przed pójściem do łóżka, by zapewnić sobie zdrowy i nieprzerwany sen.

Jak spożywać gałkę muszkatołową przed snem? Warto sporządzić miksturę na bazie ciepłego mleka, które - swoją drogą - również znane jest ze swoich właściwości "usypiających". Mleko dostarcza energii, sprawia, że czujemy się syci, najedzeni. Taki stan szybciej doprowadza do uczucia senności i wyciszenia, co zaś ułatwia zasypianie. To uczucie sytości po wypiciu ciepłego mleka jest zwykle przyjemne, co więcej nie powoduje ociężałości czy bólu brzucha.

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa © Pixabay

Jak przygotować miksturę na zdrowy i nieprzerwany sen?

Szklankę mleka podgrzej do maksymalnie 50 st. C (wyższa temperatura może "zabić" właściwości gałki muszkatołowej). Następnie do ciepłego mleka dodaj jedną ósmą łyżeczki gałki (maksymalnie jedną czwartą) i dokładnie wymieszaj całość. Taką miksturę spożywaj 30 minut przed snem.

Pamiętać jednak należy, by nie przekraczać ilości równej 6 gramom gałki muszkatołowej dziennie. Mimo że przyprawa ta wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, spożywana w nadmiarze może zaszkodzić, a nawet spowodować zatrucie czy śmierć. Przekroczenie wskazanej porcji może powodować silne bóle brzucha (trwające nawet 24 godziny), a także nudności i wymioty, bóle głowy i klatki piersiowej oraz drgawki. Ze względu na zawartość mirystycyny przyjęcie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może działać halucynogennie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek