Wypij pół godziny przed snem. Działa lepiej niż melisa
Najprostsze rozwiązania są zwykle tymi, których potrzebujemy. Jeśli masz trudności z zasypianiem, wypróbuj stosowany już przez nasze babcie patent. Przed snem napij się szklanki ciepłego mleka. Nie zapomnij jednak o pewnym dodatku, który łagodzi napięcie i działa uspokajająco.
04.02.2024 | aktual.: 04.02.2024 15:09
Relaksuje, odpręża, pozwala poczuć ulgę po dniu pełnym napięć. Wiele osób taką miksturę (lub podobną) kojarzyć może z dzieciństwem. To praktyka naszych babć, by podawać najmłodszym ciepłe mleko przed snem. Jednak nie o mleku jest tu mowa, a rozgrzewającym dodatku. Rzadko kiedy używamy tej przyprawy, ale naprawdę warto jest mieć ją w swoich zapasach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gałka muszkatołowa na zdrowy sen
Jak spożywanie gałki muszkatołowej może wpłynąć na lepszą jakość snu? Okazuje się, że przyprawa ta zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, poprawiając tym samym nastrój i ułatwiając zasypianie. Ponadto rozluźnia, łagodzi stres, relaksuje. Wystarczy szczypta, a maksymalnie 6 gramów przyprawy (poniżej dlaczego) przed pójściem do łóżka, by zapewnić sobie zdrowy i nieprzerwany sen.
Jak spożywać gałkę muszkatołową przed snem? Warto sporządzić miksturę na bazie ciepłego mleka, które - swoją drogą - również znane jest ze swoich właściwości "usypiających". Mleko dostarcza energii, sprawia, że czujemy się syci, najedzeni. Taki stan szybciej doprowadza do uczucia senności i wyciszenia, co zaś ułatwia zasypianie. To uczucie sytości po wypiciu ciepłego mleka jest zwykle przyjemne, co więcej nie powoduje ociężałości czy bólu brzucha.
Jak przygotować miksturę na zdrowy i nieprzerwany sen?
Szklankę mleka podgrzej do maksymalnie 50 st. C (wyższa temperatura może "zabić" właściwości gałki muszkatołowej). Następnie do ciepłego mleka dodaj jedną ósmą łyżeczki gałki (maksymalnie jedną czwartą) i dokładnie wymieszaj całość. Taką miksturę spożywaj 30 minut przed snem.
Pamiętać jednak należy, by nie przekraczać ilości równej 6 gramom gałki muszkatołowej dziennie. Mimo że przyprawa ta wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, spożywana w nadmiarze może zaszkodzić, a nawet spowodować zatrucie czy śmierć. Przekroczenie wskazanej porcji może powodować silne bóle brzucha (trwające nawet 24 godziny), a także nudności i wymioty, bóle głowy i klatki piersiowej oraz drgawki. Ze względu na zawartość mirystycyny przyjęcie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może działać halucynogennie.