Wystarczy jeden kęs, by poczuć się jak w niebie. Najlepszy farsz do pierogów
Remigiusz Rączka zaproponował uwielbiane lepiaki w zupełnie nowej odsłonie. Nazwał je "pierogami z farszem jajecznym", jednak to nie jajka grają tutaj pierwsze skrzypce, a inny, bardzo intensywny w smaku dodatek. Z pewnością takich pierogów jeszcze nie jadłeś.
05.05.2024 19:15
Remigiusz Rączka to znany śląski kucharz i restaurator, a także prowadzący kulinarny kanał na YouTube "Rączka Gotuje". Obok smakołyków, które przyrządza na wizji, trudno przejść obojętnie. Zwłaszcza jeśli są to pierogi, i to z farszem, o jakim mało kto słyszał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Remigiusz Rączka i jego przepis na idealne pierogi
Śląski kucharz podpowiada, jak przygotować idealne ciasto na pierogi. Według Remigiusza Rączki wystarczy dobrej jakości przesiana mąka, sól oraz ciepła woda. Jak podkreślił, do ciasta na pierogi nie dodaje się ani jajek, ani tłuszczu. Te trzy składniki wystarczą, by powstało ciasto miękkie i elastyczne. Należy przy tym pamiętać, by gotowe ciasto odstawić na 15 minut, by "odpoczęło". Natomiast farsz to zupełnie niespodziewana kompozycja.
- Moja propozycja to pierogi z farszem jajecznym. Ale żeby nie było to tak proste, banalne, no to Rączka tak to zrobi, żeby było smacznie, oryginalnie, no i żeby było tak zwane wow - powiedział śląski kucharz w filmiku opublikowanym na YouTube.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z farszem jajecznym. Przepis Remigiusza Rączki
Składniki:
- 6 jajek na twardo,
- 100 g sera z zieloną pleśnią albo niebieską,
- pół szklanki bułki tartej,
- pół szklanki mleka,
- 1 cebula,
- 50 g masła,
- 100 g szynki.
- okrasa: 100 g masła, 2 cebule, pęczek dymki.
Przygotowanie:
- Bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw do namoczenia.
- Następnie przygotuj ciasto: przesianą mąkę wymieszaj z ciepłą wodą i solą. Zagnieć z tych składników elastyczne ciasto i odstaw na co najmniej 15 minut pod przykryciem.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Wędlinę pokrój drobno.
- Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je z namoczoną w mleku bułką, dodaj pokrojoną drobno szynkę oraz podsmażoną cebulę i posiekaną dymkę.
- Całość dobrze dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokruszony ser. Farsz wymieszaj.
- Z przygotowane farszu ulep niewielkiej ilości kulki.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij w nim krążki. Na każdym krążku połóż kulkę farszu.
- Krawędzie ciasta sklej, formując je w falbankę.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie, 3 - 5 minut od wypłynięcia.
- Podawaj z podsmażoną na maśle posiekaną cebulą i dymką.