Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Pieczarki często bywają niedoceniane, a jednak w towarzystwie odpowiednich dodatków stają się prawdziwym hitem na talerzu. Dodatkowo, podczas ich smażenia wystarczy zadbać o kilka drobiazgów, aby nie puściły wody i wyszły jędrne oraz apetyczne.
Podczas przygotowania pieczarek największą uciążliwością jest puszczanie przez nie wody. Grzyby zaczynają się wtedy dusić lub gotować zamiast smażyć, tracąc przy tym jędrność i apetyczny wygląd. Dzieje się tak, ponieważ pieczarki w przeważającej części składają się z wody – aż w 90 procentach. Problem nasila się szczególnie wtedy, gdy popełnimy podstawowe błędy w smażeniu, o które naprawdę nietrudno.
Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana
Jak smażyć pieczarki?
Aby uniknąć nieapetycznych pieczarek, warto zwrócić uwagę na trzy elementy: ilość pieczarek na patelni, ich dokładne osuszenie oraz dobrze rozgrzaną patelnię. Jeśli o nie nie zadbasz, grzyby zamiast się smażyć zaczną się dusić lub gotować, a tym samym pieczarki wyjdą miękkie, wodniste.
Ważny dodatek
Jeśli już wiesz, co zrobić, aby pieczarki nie puszczały wody, warto zadbać również o to, aby ich smak dorównywał aromatycznym prawdziwkom prosto z lasu. Pamiętaj, aby zawsze do smażących się pieczarek dodać sos sojowy. Nie potrzeba go wiele, wystarczą 3 łyżki, aby idealnie podkreślić smak łagodnych grzybów i wzbogacić posiłek. Sos sojowy jest bogaty w aminokwasy odpowiedzialne za smak umami, dzięki czemu potrawy stają się bardziej aromatyczne. Dodatkowo nadaje pieczarkom apetyczny, ciemniejszy kolor. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako farsz do zapiekanki, dodatek do mięsnych kotletów czy składnik sosu do makaronu, nadając potrawom pełniejszy smak i apetyczny wygląd.
Przepis na pieczarki z sosem sojowym
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 45 ml sosu sojowego,
- 45 ml octu balsamicznego,
- 15 g masła klarowanego,
- 15 ml syropu klonowego lub miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- około 1/2 łyżeczki mieszanki rozmarynu, tymianku i oregano,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz i dokładnie umyj pieczarki.
- Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią masło klarowane.
- Wrzuć pieczarki na rozgrzane masło i smaż mieszając co chwilę.
- Gdy pieczarki lekko się zarumienią i zmiękną, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku.
- Wlej 30 ml sosu sojowego i octu balsamicznego.
- Dokładnie wymieszaj i dodaj syrop klonowy lub miód.
- Wsyp około 1/2 łyżeczki mieszanki ziół oraz dopraw solą i pieprzem.
- Smaż dalej mieszając, aż sos lekko się zredukuje.
- Przełóż usmażone pieczarki do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Smacznego!