Wysyp owoców w starych ogrodach. Walają się po ziemi, a można przerobić na dżemik

Nie tylko w starych, opuszczonych ogrodach, ale także w parkach miejskich rosną drzewka morwowe, które właśnie teraz dają obfite plony. Być może zazwyczaj nie zwracasz na nie uwagi, ale rozejrzyj się podczas najbliższego spaceru. Ich owoce spotyka los podobny do mirabelek. Spadają na ziemię i lądują pod butami ludzi i kołami rowerów.

Drzewka morwowe można znaleźć w opuszczonych ogrodach i parkachDrzewka morwowe można znaleźć w opuszczonych ogrodach i parkach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Drzewka mogą dawać czarne, czerwone lub białe owoce. Najsłodsza i najbardziej aromatyczna jest czarna morwa, ale wszystkie odmiany są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Jednak w czarnej morwie znajduje się o wiele więcej antocyjanów, które wykazują sile działanie antyoksydacyjne i są ogromnym wsparciem dla układu krwionośnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła

Co można zrobić z morwy?

Zarówno czarne, jak i białe owoce morwy można przerobić na dżem, konfiturę, sok lub galaretkę. Sprawdzą się także do przygotowania tradycyjnej nalewki. Ponadto, liście morwy białej stosowane są w tradycyjnej medycynie jako wsparcie dla układu odpornościowego i regulacji poziomu cukru.

Morwę możesz także ususzyć w suszarce do owoców lub w piekarniku i w takiej postaci dodawać do owsianki lub gorących naparów. Suszoną morwę przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy.

Z owoców morwy trzeba oderwać ogonki
Z owoców morwy trzeba oderwać ogonki © Pyszności

Jak zrobić konfiturę z czarnej morwy?

Z kilograma owoców przygotujesz 3 słoiki z konfiturą o pojemności 0,33 litra.

Składniki:

  • 1 kg morwy,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy opłucz w zimnej wodzie i usuń ogonki.
  2. Przełóż je do garnka, dodaj odrobinę wody i pół szklanki cukru.
  3. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny do uzyskania gęstej konsystencji. Co jakiś czas mieszaj konfiturę, aby nie przywarła.
  4. Jeszcze gorącą przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Otul grubym ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Następnego dnia sprawdź, czy wieczka słoików są wklęśnięte – jeśli tak, możesz przełożyć przetwory na półkę w spiżarni. W przeciwnym wypadku, zawekuj je w garnku z wrzątkiem lub w piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania