Wysyp owoców w starych ogrodach. Walają się po ziemi, a można przerobić na dżemik
Nie tylko w starych, opuszczonych ogrodach, ale także w parkach miejskich rosną drzewka morwowe, które właśnie teraz dają obfite plony. Być może zazwyczaj nie zwracasz na nie uwagi, ale rozejrzyj się podczas najbliższego spaceru. Ich owoce spotyka los podobny do mirabelek. Spadają na ziemię i lądują pod butami ludzi i kołami rowerów.
Drzewka mogą dawać czarne, czerwone lub białe owoce. Najsłodsza i najbardziej aromatyczna jest czarna morwa, ale wszystkie odmiany są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Jednak w czarnej morwie znajduje się o wiele więcej antocyjanów, które wykazują sile działanie antyoksydacyjne i są ogromnym wsparciem dla układu krwionośnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła
Co można zrobić z morwy?
Zarówno czarne, jak i białe owoce morwy można przerobić na dżem, konfiturę, sok lub galaretkę. Sprawdzą się także do przygotowania tradycyjnej nalewki. Ponadto, liście morwy białej stosowane są w tradycyjnej medycynie jako wsparcie dla układu odpornościowego i regulacji poziomu cukru.
Morwę możesz także ususzyć w suszarce do owoców lub w piekarniku i w takiej postaci dodawać do owsianki lub gorących naparów. Suszoną morwę przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy.
Jak zrobić konfiturę z czarnej morwy?
Z kilograma owoców przygotujesz 3 słoiki z konfiturą o pojemności 0,33 litra.
Składniki:
- 1 kg morwy,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce morwy opłucz w zimnej wodzie i usuń ogonki.
- Przełóż je do garnka, dodaj odrobinę wody i pół szklanki cukru.
- Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny do uzyskania gęstej konsystencji. Co jakiś czas mieszaj konfiturę, aby nie przywarła.
- Jeszcze gorącą przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Otul grubym ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnego dnia sprawdź, czy wieczka słoików są wklęśnięte – jeśli tak, możesz przełożyć przetwory na półkę w spiżarni. W przeciwnym wypadku, zawekuj je w garnku z wrzątkiem lub w piekarniku.