Najlepszy do herbaty, zrób póki trwa sezon. Zimą sobie podziękujesz
Już w lipcu czeka nas kolejny owocowy sezon – tym razem na czarną i czerwoną porzeczkę. Zwłaszcza ta pierwsza jest doskonałym materiałem na pyszne domowe przetwory. Świeża ma twardą skórkę, która wielu osobom przeszkadza. Po przetworzeniu zamienia się w pyszną konfiturę lub sok, który zimą podoła nawet największym przeziębieniom.
Kiedyś czarna porzeczka rosła w każdym ogródku działkowym, później krzaczki przestały być modne, ale na szczęście dzisiaj wracają do łask. Podobnie jak przepisy z zeszytu babci. Na pewno znajdziesz tam wszelkie wskazówki na temat tego, jak zrobić sok lub dżem z czarnej porzeczki – pełen witaminy C i antyoksydantów, które wspierają ochronę przed wolnymi rodnikami i chorobami cywilizacyjnymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto porzeczkowiec robi furorę na każdym rodzinnym spotkaniu. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka
Sok z wyciskarki wolnoobrotowej
W najprostszy sposób przygotujesz sok z czarnej porzeczki przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej. Co więcej, do takiego soku nie musisz dodawać nawet grama cukru. Wystarczy, że wrzucisz owoce do wyciskarki, po czym zlejesz gotowy sok do butelek. Dla wzbogacenia aromatu, możesz dodać kilka listków świeżej mięty.
Sok z wyciskarki możesz dodatkowo przecedzić przez gazę lub bardzo drobne sitko, aby był bardziej klarowny. Mocno zakręć butelki i pasteryzuj, aby przedłużyć jego termin ważności nawet do kilku lat.
Do soku z wyciskarki w ogóle nie dodajesz cukru, więc będzie on naturalnie kwaśny i lekko cierpki – tak, jak świeże czarne porzeczki. Potem, gdy będziesz przygotowywać herbatę, dodaj odrobinę miodu, a napój przyjemnie rozejdzie się po podniebieniu, rozgrzeje od środka i skutecznie wzmocni odporność.
Przepis na sok z czarnej porzeczki z kajecika babci
Sok z przepisu babci, zlany na gorąco do butelek nie wymaga już dodatkowej pasteryzacji. Jednak przed odstawieniem do spiżarki, sprawdź, czy pokrywki się zassały. Jeśli nie, dla pewności pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 800 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Oczyść porzeczki z ogonków i liści, opłucz i przełóż na durszlak do odcieknięcia. Przełóż do garnka i zalej wodą, aby przykryć powierzchnię owoców. Gotuj przez 15-20, po czym odstaw na 24 godziny.
- Następnego dnia przecedź sok przez drobne sito i ponownie wstaw do zagotowania. Dodaj cukier i gotuj do zniknięcia piany.
- Jeszcze gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek. Owiń je grubym ręcznikiem i odstaw na kolejne 24 godziny. Po tym czasie sok możesz przechowywać sok w domowej spiżarni.
Nie wyrzucaj resztek owoców
Z owoców po gotowaniu soku możesz zrobić dżem. Wystarczy ponownie zagotować owoce z odrobiną wody, cukrem i namoczoną żelatyną. Pamiętaj, aby po dodaniu żelatyny już nie gotować dłużej dżemu. Przełóż do słoików i ciesz się smakiem czarnej porzeczki również w mniej słoneczne pory roku.