Wziął banana pod mikroskop i pokazał. Ten widok zapamiętam do końca życia

Po tym filmiku już nigdy nie zjesz banana, którego świeżości nie będziesz w stu procentach pewny. Nie wierzysz? Zobacz, co skrywa się pod skórką takiego okazu. Mikroskop prawdę ci powie!

Banan pod mikroskopem. Uwaga, to mocne!Banan pod mikroskopem. Uwaga, to mocne!
Źródło zdjęć: © TikTok

Mówi się, że im banany są dojrzalsze, tym są zdrowsze. Wraz z ilością cukru wzrasta u nich między innymi stężenie przeciwutleniaczy. Banany z czarnymi kropkami zawierają też substancje o właściwościach antynowotworowych. Nic więc dziwnego, że kiedy wybieramy te owoce, raczej nie sięgamy po te z zielonym odcieniem skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

A jednak w tym przypadku również należy zachować pewien rozsądny umiar. Zgnilizna to nie tylko brzydki wygląd, ale również masa żyjątek, które — chociaż niewidoczne dla oka — urządzają sobie w przejrzałych owocach nie lada imprezkę. Banany nie stanowią tu żadnego wyjątku. Zobacz, jakie ich tajemnice ujawnił mikroskop.

Produkty spożywcze pod mikroskopem

Tiktokerzy prześcigają się w pomysłach na zaciekawienie internetowych odbiorców. Popularnym motywem na tej platformie stało się pokazywanie różnego rodzaju produktów w olbrzymim powiększeniu. Tym sposobem widzieliśmy już, czym może grozić niemycie owoców albo zjedzenie surowego kurczaka.

A jednak wspomniane zachowania można zapisać do pewnego rodzaju ekstrawagancji. Inaczej przedstawia się jedzenie przejrzałych bananów — to raczej należy do powszechnych zachowań. Cóż, po tym filmiku wiele może się zmienić. To naprawdę mocny widok!

Banan w powiększeniu

Tiktoker @mir_glazami_microscopa wstawił banana pod mikroskop. Szybko okazało się, że już pod niewielkim powiększeniem widać liczne żyjątka, które bez skrępowania przemykają po miąższu owocu. Dokładniejsza soczewka wskazała, że im "głębiej", tym ciekawiej. Stworzenia przypominające kosmitów rodem z filmu science fiction miały w bananie nie lada wyżerkę.

Na koniec tiktoker pokazał, że i gołe oko jest w stanie dostrzec nieproszonych gości w bananie. Niewielki, biały robaczek przypominający białe larwy pomieszkujące latem śmietniki wił się, aż miło.


Czujesz się wstrząśnięty? A może jesteś z tych, których takie rzeczy nie ruszają? Daj nam znać, co sądzisz o nagraniu tiktokera!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku