PrzepisDeseryKroje banany wkładam do zamrażalnika. Po zmieszaniu z innym produktem mam najprostszy deser na upał

Kroje banany wkładam do zamrażalnika. Po zmieszaniu z innym produktem mam najprostszy deser na upał

Wrzuć banany do zamrażalnika. Zrobisz z nich genialny deser
Wrzuć banany do zamrażalnika. Zrobisz z nich genialny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.08.2023 13:36

Obłędnie kremowy, lekko słodki i przyjemnie chłodzący deser zrobisz z dwóch składników. Wystarczy, że do zamrażalnika wrzucisz kilka kawałków banana, a następnie porządnie wymieszasz je z uwielbianym przez wielu i zdrowym "mazidłem". Tylko tyle i aż tyle.

Pyszne, kremowe i bez grama nabiału - takie lody bez problemu zrobisz w zaciszu domowym. Nie potrzebujesz żadnych trudno dostępnych dodatków spożywczych czy specjalnych maszyn. Wystarczy, że uzbroisz się w blender i dwa składniki: banany i masło orzechowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody bananowe z dwóch składników bez nabiału. Przepis

Składniki:

  • 2-3 banany zamrożone,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel soku z cytryny do smaku.

Przygotowanie: na noc przed przygotowaniem lodów, do zamrażalnika włóż obrane i pokrojone banany. Zamrożone owoce zblenduj na gładko z dodatkiem masła orzechowego. Dla wydobycia smaków i zniwelowania mdłości do masy dodaj szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowane lody podawaj z pokruszonymi orzechami, wiórkami czekolady czy owocami.

Domowe lody bananowe możesz podać w dowolnych kombinacjach
Domowe lody bananowe możesz podać w dowolnych kombinacjach© Pixabay

Co zrobić, żeby domowe lody były miękkie i kremowe?

Miękkie i puszyste domowe lody to najwspanialszy deser, jaki można przyrządzić na upały. Co zrobić jednak, by masa nie zamarzała, a pozostała kremową po wyjęciu z zamrażalnika? Pierwszym patentem jest dodanie do lodów alkoholu - może to być likier, może być spirytus, rum czy adwokat. Alkohol sprawi, że masa nie zamarznie na kość.

Kolejnym sposobem jest umieszczenie masy w woreczku strunowym, a następnie pozbycie się z woreczka powietrza. Utworzenie próżni również wpłynie na to, że lody pozostaną miękkie i kremowe. Najważniejsza jest jednak znajomość prawidłowej metody przyrządzania lodów. W domowych warunkach musimy skupić się na blendowaniu, i to wielokrotnym.

Rzecz w tym, że przygotowanie lodów nie kończy się na zblendowaniu składników i wrzuceniu ich do zamrażalnika. Masę należy wyjąć już po 30 minutach, zblendować i ponownie umieścić w zamrażarce. Taką praktykę stosujemy 5 - 6 razy. Dlaczego? Dzięki blendowaniu mieszanka napowietrza się, nadając lodom kremowej konsystencji. Tak przygotowany deser można jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, bez rozmrażania ich. Pamiętajcie jednak, że lody należy przechowywać w chłodzie przez minimum 4 godziny przed spożyciem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także