Kroje banany wkładam do zamrażalnika. Po zmieszaniu z innym produktem mam najprostszy deser na upał

Obłędnie kremowy, lekko słodki i przyjemnie chłodzący deser zrobisz z dwóch składników. Wystarczy, że do zamrażalnika wrzucisz kilka kawałków banana, a następnie porządnie wymieszasz je z uwielbianym przez wielu i zdrowym "mazidłem". Tylko tyle i aż tyle.

Wrzuć banany do zamrażalnika. Zrobisz z nich genialny deserWrzuć banany do zamrażalnika. Zrobisz z nich genialny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyszne, kremowe i bez grama nabiału - takie lody bez problemu zrobisz w zaciszu domowym. Nie potrzebujesz żadnych trudno dostępnych dodatków spożywczych czy specjalnych maszyn. Wystarczy, że uzbroisz się w blender i dwa składniki: banany i masło orzechowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Lody bananowe z dwóch składników bez nabiału. Przepis

Składniki:

  • 2-3 banany zamrożone,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel soku z cytryny do smaku.

Przygotowanie: na noc przed przygotowaniem lodów, do zamrażalnika włóż obrane i pokrojone banany. Zamrożone owoce zblenduj na gładko z dodatkiem masła orzechowego. Dla wydobycia smaków i zniwelowania mdłości do masy dodaj szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowane lody podawaj z pokruszonymi orzechami, wiórkami czekolady czy owocami.

Domowe lody bananowe możesz podać w dowolnych kombinacjach
Domowe lody bananowe możesz podać w dowolnych kombinacjach © Pixabay

Co zrobić, żeby domowe lody były miękkie i kremowe?

Miękkie i puszyste domowe lody to najwspanialszy deser, jaki można przyrządzić na upały. Co zrobić jednak, by masa nie zamarzała, a pozostała kremową po wyjęciu z zamrażalnika? Pierwszym patentem jest dodanie do lodów alkoholu - może to być likier, może być spirytus, rum czy adwokat. Alkohol sprawi, że masa nie zamarznie na kość.

Kolejnym sposobem jest umieszczenie masy w woreczku strunowym, a następnie pozbycie się z woreczka powietrza. Utworzenie próżni również wpłynie na to, że lody pozostaną miękkie i kremowe. Najważniejsza jest jednak znajomość prawidłowej metody przyrządzania lodów. W domowych warunkach musimy skupić się na blendowaniu, i to wielokrotnym.

Rzecz w tym, że przygotowanie lodów nie kończy się na zblendowaniu składników i wrzuceniu ich do zamrażalnika. Masę należy wyjąć już po 30 minutach, zblendować i ponownie umieścić w zamrażarce. Taką praktykę stosujemy 5 - 6 razy. Dlaczego? Dzięki blendowaniu mieszanka napowietrza się, nadając lodom kremowej konsystencji. Tak przygotowany deser można jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, bez rozmrażania ich. Pamiętajcie jednak, że lody należy przechowywać w chłodzie przez minimum 4 godziny przed spożyciem.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają