Kroje banany wkładam do zamrażalnika. Po zmieszaniu z innym produktem mam najprostszy deser na upał

Obłędnie kremowy, lekko słodki i przyjemnie chłodzący deser zrobisz z dwóch składników. Wystarczy, że do zamrażalnika wrzucisz kilka kawałków banana, a następnie porządnie wymieszasz je z uwielbianym przez wielu i zdrowym "mazidłem". Tylko tyle i aż tyle.

Wrzuć banany do zamrażalnika. Zrobisz z nich genialny deserWrzuć banany do zamrażalnika. Zrobisz z nich genialny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyszne, kremowe i bez grama nabiału - takie lody bez problemu zrobisz w zaciszu domowym. Nie potrzebujesz żadnych trudno dostępnych dodatków spożywczych czy specjalnych maszyn. Wystarczy, że uzbroisz się w blender i dwa składniki: banany i masło orzechowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Lody bananowe z dwóch składników bez nabiału. Przepis

Składniki:

  • 2-3 banany zamrożone,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel soku z cytryny do smaku.

Przygotowanie: na noc przed przygotowaniem lodów, do zamrażalnika włóż obrane i pokrojone banany. Zamrożone owoce zblenduj na gładko z dodatkiem masła orzechowego. Dla wydobycia smaków i zniwelowania mdłości do masy dodaj szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowane lody podawaj z pokruszonymi orzechami, wiórkami czekolady czy owocami.

Domowe lody bananowe możesz podać w dowolnych kombinacjach
Domowe lody bananowe możesz podać w dowolnych kombinacjach © Pixabay

Co zrobić, żeby domowe lody były miękkie i kremowe?

Miękkie i puszyste domowe lody to najwspanialszy deser, jaki można przyrządzić na upały. Co zrobić jednak, by masa nie zamarzała, a pozostała kremową po wyjęciu z zamrażalnika? Pierwszym patentem jest dodanie do lodów alkoholu - może to być likier, może być spirytus, rum czy adwokat. Alkohol sprawi, że masa nie zamarznie na kość.

Kolejnym sposobem jest umieszczenie masy w woreczku strunowym, a następnie pozbycie się z woreczka powietrza. Utworzenie próżni również wpłynie na to, że lody pozostaną miękkie i kremowe. Najważniejsza jest jednak znajomość prawidłowej metody przyrządzania lodów. W domowych warunkach musimy skupić się na blendowaniu, i to wielokrotnym.

Rzecz w tym, że przygotowanie lodów nie kończy się na zblendowaniu składników i wrzuceniu ich do zamrażalnika. Masę należy wyjąć już po 30 minutach, zblendować i ponownie umieścić w zamrażarce. Taką praktykę stosujemy 5 - 6 razy. Dlaczego? Dzięki blendowaniu mieszanka napowietrza się, nadając lodom kremowej konsystencji. Tak przygotowany deser można jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, bez rozmrażania ich. Pamiętajcie jednak, że lody należy przechowywać w chłodzie przez minimum 4 godziny przed spożyciem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie