Wprowadzili lody, które nawiązują do czasów PRL. Gdy poznasz smaki, złapiesz się za głowę

Czegoś takiego jeszcze nie było. Na rynku pojawiły się nowe smaki lodów, które nawiązują do kuchni PRL. Chciałbyś ich skosztować?

Na rynku pojawiły się dwa nowe smaki lodówNa rynku pojawiły się dwa nowe smaki lodów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AntonioDiaz

Uwielbiam lody, dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że w moim zamrażalniku nawet w środku zimy znajdziesz bez problemu zachomikowane pudełko z tym smakołykiem. Po prostu nie ma takiej opcji, żeby zabrakło ich w moim domu.

Oczywiście jestem ogromną miłośniczką testowania nowych smaków pysznych lodów. Nie zamykam się na 2-3 kombinacje, po prostu za każdym razem wybieram nowe smaki, aby odkryć kolejne perełki. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Totalny hit lata. Cytrynowy deser, który zrobisz w 5 minut!

Dlatego jeśli lubisz lody w równym stopniu jak ja, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za chwilę poznasz newsa, który z pewnością cię zainteresuje.

Kultowa kuchnia PRL

Zanim jednak przejdę do szczegółów, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała moich trzech groszy. Na pewno zgodzisz się ze mną, że pomimo upływu lat, kuchnia PRL cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Starsze pokolenia opowiadają o niej wręcz z wypiekami na twarzy z ekscytacji, zaś młodsi, kierując się ciekawością, odtwarzają stare przepisy, aby faktycznie sprawdzić, czy kuchnia tamtego okresu była dobra. 

Nasze babcie są mistrzyniami kuchni PRL
Nasze babcie są mistrzyniami kuchni PRL © Adobe Stock | Halfpoint

Sama muszę przyznać, że mam kilka przepisów z zeszytu babci Zosi, które wykorzystuje do dziś. Rozumiem więc fascynację i popularność kuchnią tamtego okresu. A ty masz swój ulubiony przepis z czasów PRL?

Lody jedyne w swoim rodzaju

Boom na kuchnię PRL postanowiła wykorzystać również Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy". Jak podaje portal dlahandlu.pl w ich ofercie dostępne są już dwa nowe smaki.

Pierwszy z nich nawiązuje do cieszącej się ogromną popularnością w latach 70. i 80. oranżady. Smakosze lodów w tym przypadku mogą liczyć na idealną kombinację soczystej pomarańczycytrynowym akcentem. Będzie to swego rodzaju podróż do przeszłości do szczęśliwych lat dzieciństwa

Z kolei druga propozycja moim zdaniem może być nie lada wyzwaniem dla miłośników lodów. Otóż do sprzedaży trafił również smak śledź z cebulką. I w tym przypadku nie jest to losowy traf. To właśnie to połączenie było najbardziej znaną przekąską w okresie PRL. Na pewno smak lodów na bazie śledzia i cebulki musi być mega oryginalnywyrazisty.

A ty masz swój ulubiony smak lodów?
A ty masz swój ulubiony smak lodów? © Adobe Stock | GustavsMD

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o nowych smakach lodów? Który z nich chciałbyś skosztować jako pierwszy? Ja na pewno udam się na testy w najbliższym czasie. Myślę, że wypad na małą degustację warto połączyć ze spotkaniem z rodzicami lub dziadkami, którzy doskonale pamiętają czasy PRL. Będzie to dla nich na pewno niezapomniane przeżycie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie