Wprowadzili lody, które nawiązują do czasów PRL. Gdy poznasz smaki, złapiesz się za głowę
Czegoś takiego jeszcze nie było. Na rynku pojawiły się nowe smaki lodów, które nawiązują do kuchni PRL. Chciałbyś ich skosztować?
20.08.2023 19:21
Uwielbiam lody, dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że w moim zamrażalniku nawet w środku zimy znajdziesz bez problemu zachomikowane pudełko z tym smakołykiem. Po prostu nie ma takiej opcji, żeby zabrakło ich w moim domu.
Oczywiście jestem ogromną miłośniczką testowania nowych smaków pysznych lodów. Nie zamykam się na 2-3 kombinacje, po prostu za każdym razem wybieram nowe smaki, aby odkryć kolejne perełki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlatego jeśli lubisz lody w równym stopniu jak ja, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za chwilę poznasz newsa, który z pewnością cię zainteresuje.
Kultowa kuchnia PRL
Zanim jednak przejdę do szczegółów, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała moich trzech groszy. Na pewno zgodzisz się ze mną, że pomimo upływu lat, kuchnia PRL cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Starsze pokolenia opowiadają o niej wręcz z wypiekami na twarzy z ekscytacji, zaś młodsi, kierując się ciekawością, odtwarzają stare przepisy, aby faktycznie sprawdzić, czy kuchnia tamtego okresu była dobra.
Sama muszę przyznać, że mam kilka przepisów z zeszytu babci Zosi, które wykorzystuje do dziś. Rozumiem więc fascynację i popularność kuchnią tamtego okresu. A ty masz swój ulubiony przepis z czasów PRL?
Lody jedyne w swoim rodzaju
Boom na kuchnię PRL postanowiła wykorzystać również Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy". Jak podaje portal dlahandlu.pl w ich ofercie dostępne są już dwa nowe smaki.
Pierwszy z nich nawiązuje do cieszącej się ogromną popularnością w latach 70. i 80. oranżady. Smakosze lodów w tym przypadku mogą liczyć na idealną kombinację soczystej pomarańczy z cytrynowym akcentem. Będzie to swego rodzaju podróż do przeszłości do szczęśliwych lat dzieciństwa.
Z kolei druga propozycja moim zdaniem może być nie lada wyzwaniem dla miłośników lodów. Otóż do sprzedaży trafił również smak śledź z cebulką. I w tym przypadku nie jest to losowy traf. To właśnie to połączenie było najbardziej znaną przekąską w okresie PRL. Na pewno smak lodów na bazie śledzia i cebulki musi być mega oryginalny i wyrazisty.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o nowych smakach lodów? Który z nich chciałbyś skosztować jako pierwszy? Ja na pewno udam się na testy w najbliższym czasie. Myślę, że wypad na małą degustację warto połączyć ze spotkaniem z rodzicami lub dziadkami, którzy doskonale pamiętają czasy PRL. Będzie to dla nich na pewno niezapomniane przeżycie!