WAŻNE
TERAZ

Trump jednak nie spotka się z Putinem w Budapeszcie? "Nie ma planu"

Wprowadzili lody, które nawiązują do czasów PRL. Gdy poznasz smaki, złapiesz się za głowę

Czegoś takiego jeszcze nie było. Na rynku pojawiły się nowe smaki lodów, które nawiązują do kuchni PRL. Chciałbyś ich skosztować?

Na rynku pojawiły się dwa nowe smaki lodówNa rynku pojawiły się dwa nowe smaki lodów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AntonioDiaz
Marzena Pęcak

Uwielbiam lody, dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że w moim zamrażalniku nawet w środku zimy znajdziesz bez problemu zachomikowane pudełko z tym smakołykiem. Po prostu nie ma takiej opcji, żeby zabrakło ich w moim domu.

Oczywiście jestem ogromną miłośniczką testowania nowych smaków pysznych lodów. Nie zamykam się na 2-3 kombinacje, po prostu za każdym razem wybieram nowe smaki, aby odkryć kolejne perełki. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Totalny hit lata. Cytrynowy deser, który zrobisz w 5 minut!

Dlatego jeśli lubisz lody w równym stopniu jak ja, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za chwilę poznasz newsa, który z pewnością cię zainteresuje.

Kultowa kuchnia PRL

Zanim jednak przejdę do szczegółów, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała moich trzech groszy. Na pewno zgodzisz się ze mną, że pomimo upływu lat, kuchnia PRL cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Starsze pokolenia opowiadają o niej wręcz z wypiekami na twarzy z ekscytacji, zaś młodsi, kierując się ciekawością, odtwarzają stare przepisy, aby faktycznie sprawdzić, czy kuchnia tamtego okresu była dobra. 

Nasze babcie są mistrzyniami kuchni PRL
Nasze babcie są mistrzyniami kuchni PRL © Adobe Stock | Halfpoint

Sama muszę przyznać, że mam kilka przepisów z zeszytu babci Zosi, które wykorzystuje do dziś. Rozumiem więc fascynację i popularność kuchnią tamtego okresu. A ty masz swój ulubiony przepis z czasów PRL?

Lody jedyne w swoim rodzaju

Boom na kuchnię PRL postanowiła wykorzystać również Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy". Jak podaje portal dlahandlu.pl w ich ofercie dostępne są już dwa nowe smaki.

Pierwszy z nich nawiązuje do cieszącej się ogromną popularnością w latach 70. i 80. oranżady. Smakosze lodów w tym przypadku mogą liczyć na idealną kombinację soczystej pomarańczycytrynowym akcentem. Będzie to swego rodzaju podróż do przeszłości do szczęśliwych lat dzieciństwa

Z kolei druga propozycja moim zdaniem może być nie lada wyzwaniem dla miłośników lodów. Otóż do sprzedaży trafił również smak śledź z cebulką. I w tym przypadku nie jest to losowy traf. To właśnie to połączenie było najbardziej znaną przekąską w okresie PRL. Na pewno smak lodów na bazie śledzia i cebulki musi być mega oryginalnywyrazisty.

A ty masz swój ulubiony smak lodów?
A ty masz swój ulubiony smak lodów? © Adobe Stock | GustavsMD

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o nowych smakach lodów? Który z nich chciałbyś skosztować jako pierwszy? Ja na pewno udam się na testy w najbliższym czasie. Myślę, że wypad na małą degustację warto połączyć ze spotkaniem z rodzicami lub dziadkami, którzy doskonale pamiętają czasy PRL. Będzie to dla nich na pewno niezapomniane przeżycie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki