Zachwyć gości niebieskim deserem. Najlepiej smakuje w upalny dzień
Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu na deser? Co podać, kiedy za oknem z nieba leje się żar? My znamy odpowiedź! Banalny, ale jakże pyszny deser.
18.08.2023 | aktual.: 18.08.2023 17:04
Od kilku dni w naszym kraju trwają tropikalne upały. I choć słońca nigdy za wiele, to taka pogoda potrafi być bardzo męcząca. W tym okresie jakoś opadamy z sił i jesteśmy mniej aktywni. Dotyczy to także działań w kuchni.
Sama jestem tego najlepszym przykładem. Kiedy robi się gorąco, to w kuchni stawiam na proste i szybkie przepisy, które nie wymagają użycia piekarnika, czy kuchenki. Dlatego też latem królują u mnie lekkie sałatki oraz desery bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealny deser na upały
A skoro o deserach już mowa, to muszę podzielić się moim sprawdzonym patentem na genialne słodkości. Przepyszny deser na zimno z borówkami w roli głównej nigdy mnie nie zawiódł. Wychodzi idealnie za każdym razem!
Co więcej, zawsze muszę zrobić dodatkowe porcje, bo znika dosłownie w mgnieniu oka. Moi goście zawsze też pytają o szczegółową recepturę. U Ciebie będzie tak samo!
Zanim zdradzę ci całą instrukcję, muszę dodać coś jeszcze. Choć na pierwszy rzut oka, zrobienie deseru może wydawać się skomplikowane, to tylko pozory. Ze mną na pewno nie popełnisz gafy i zaliczysz sukces za każdym razem!
Składniki:
I warstwa:
- 1 niebieska galaretka,
- 500 ml wrzątku,
- 250 g borówek.
II warstwa:
- 250 g mascarpone,
- 250 g śmietanki 36%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka krystaliczna,
- 150 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od rozpuszczenia niebieskiej galaretki we wrzątku. Odstaw ją do przestudzenia.
- Następnie wybierz odpowiednie szklanki, w których stworzysz niesamowity deser.
- Pamiętaj, muszą być one wysokie, aby warstwy deseru były dobrze widoczne. Ważne też, aby wybrane szkło było przezroczyste, bo deser naprawdę pięknie się prezentuje i szkoda to ukrywać.
- Kiedy już wybierzesz odpowiednie szklanki, na blacie kuchennym ułóż małą miskę. W środku naczynia umieść szklankę pod znacznym kątem, aby stworzyć warstwy deseru w ciekawym wydaniu.
- Do szklanki wrzuć umyte borówki. Następnie dodaj tężejącą powoli niebieską galaretkę. Szklankę razem z miseczką wstaw do lodówki na godzinę.
- W międzyczasie możesz przygotować drugą warstwę. Aby to zrobić, najpierw rozpuść krystaliczną galaretkę we wrzątku i odstaw na bok.
- Następnie połącz w misce mascarpone, cukier puder oraz śmietankę.
- Pod koniec dodaj przestudzoną galaretkę i dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Po godzinie umieść białą mieszankę w szklance z owocami i niebieską galaretką. Możesz zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki. Wybierz rozwiązanie, które najlepiej ci odpowiada.
- Deser po raz kolejny wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem możesz udekorować każdą szklankę świeżymi owocami, listkami mięty i ulubionymi ciasteczkami. Smacznego!
Oczywiście deser na zimno da się modyfikować, aby szybko się nie znudził. Możesz zrobić go z truskawkami i czerwoną galaretką, z winogronem i zieloną galaretką, czy z brzoskwiniami i pomarańczową galaretką. Każda z kompozycji będzie genialnie smakować i się prezentować. Po prostu palce lizać!