Zachwyć gości niebieskim deserem. Najlepiej smakuje w upalny dzień

Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu na deser? Co podać, kiedy za oknem z nieba leje się żar? My znamy odpowiedź! Banalny, ale jakże pyszny deser.

Deser na zimno idealny na upałyDeser na zimno idealny na upały
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Pyszności

Od kilku dni w naszym kraju trwają tropikalne upały. I choć słońca nigdy za wiele, to taka pogoda potrafi być bardzo męcząca. W tym okresie jakoś opadamy z sił i jesteśmy mniej aktywni. Dotyczy to także działań w kuchni.

Sama jestem tego najlepszym przykładem. Kiedy robi się gorąco, to w kuchni stawiam na prosteszybkie przepisy, które nie wymagają użycia piekarnika, czy kuchenki. Dlatego też latem królują u mnie lekkie sałatki oraz desery bez pieczenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybsze ciasto truskawkowe na świecie. Wystarczy 10 minut i deser gotowy

Idealny deser na upały

A skoro o deserach już mowa, to muszę podzielić się moim sprawdzonym patentem na genialne słodkości. Przepyszny deser na zimno z borówkami w roli głównej nigdy mnie nie zawiódł. Wychodzi idealnie za każdym razem!

Co więcej, zawsze muszę zrobić dodatkowe porcje, bo znika dosłownie w mgnieniu oka. Moi goście zawsze też pytają o szczegółową recepturę. U Ciebie będzie tak samo!

Ten deser stanie się hitem w każdym domu
Ten deser stanie się hitem w każdym domu © Archiwum Prywatne | Pyszności

Zanim zdradzę ci całą instrukcję, muszę dodać coś jeszcze. Choć na pierwszy rzut oka, zrobienie deseru może wydawać się skomplikowane, to tylko pozory. Ze mną na pewno nie popełnisz gafy i zaliczysz sukces za każdym razem!

Składniki:

I warstwa: 

  • 1 niebieska galaretka,
  • 500 ml wrzątku,
  • 250 g borówek.

II warstwa:

  • 250 g mascarpone,
  • 250 g śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 galaretka krystaliczna,
  • 150 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od rozpuszczenia niebieskiej galaretki we wrzątku. Odstaw ją do przestudzenia. 
  2. Następnie wybierz odpowiednie szklanki, w których stworzysz niesamowity deser.
  3. Pamiętaj, muszą być one wysokie, aby warstwy deseru były dobrze widoczne. Ważne też, aby wybrane szkło było przezroczyste, bo deser naprawdę pięknie się prezentuje i szkoda to ukrywać. 
  4. Kiedy już wybierzesz odpowiednie szklanki, na blacie kuchennym ułóż małą miskę. W środku naczynia umieść szklankę pod znacznym kątem, aby stworzyć warstwy deseru w ciekawym wydaniu.
  5. Do szklanki wrzuć umyte borówki. Następnie dodaj tężejącą powoli niebieską galaretkę. Szklankę razem z miseczką wstaw do lodówki na godzinę.
  6. W międzyczasie możesz przygotować drugą warstwę. Aby to zrobić, najpierw rozpuść krystaliczną galaretkę we wrzątku i odstaw na bok. 
  7. Następnie połącz w misce mascarpone, cukier puder oraz śmietankę. 
  8. Pod koniec dodaj przestudzoną galaretkę i dokładnie połącz wszystkie składniki
  9. Po godzinie umieść białą mieszankę w szklance z owocami i niebieską galaretką. Możesz zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki. Wybierz rozwiązanie, które najlepiej ci odpowiada. 
  10. Deser po raz kolejny wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem możesz udekorować każdą szklankę świeżymi owocami, listkami mięty i ulubionymi ciasteczkami. Smacznego!

Oczywiście deser na zimno da się modyfikować, aby szybko się nie znudził. Możesz zrobić go z truskawkami i czerwoną galaretką, z winogronem i zieloną galaretką, czy z brzoskwiniami i pomarańczową galaretką. Każda z kompozycji będzie genialnie smakować i się prezentować. Po prostu palce lizać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości