W czasie upałów nie jem nic innego. Schładzają ciało i prawie nie mają kalorii
Trzydzieści pięć stopni w cieniu robi swoje — skutecznie nakierowuje nas na intensywne szukanie sposobów na schłodzenie organizmu. To jednak trzeba robić z głową, inaczej można sobie zaszkodzić. Mamy dla ciebie idealny przepis na takie dni. Niskokaloryczny, pyszny i... cudownie zimny!
16.08.2023 10:41
Odpowiednie nawodnienie organizmu to aktualnie temat numer jeden dla wszystkich tych, którzy podczas upałów chcą pozostać w formie. Ta sprawa to nie przelewki. Zawroty i bóle głowy, wzdęty brzuch i osłabienie to jedynie początek długiej listy konsekwencji odwodnienia. Końcówka tego spisu jest zaś naprawdę dramatyczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak na samej wodzie człowiek nie wyżyje. Wysokie temperatury mogą zniechęcić nas do spożywania obfitych posiłków (czasem to i dobrze!), dlatego cenniejsze niż złoto są teraz przepisy na przekąski, które nie tylko nas nakarmią, ale również schłodzą. Tak się składa, że akurat dysponujemy taką recepturą. Niskokaloryczne, domowe lody bananowe — czy może być coś lepszego?
Pozwól, że sami odpowiemy sobie na to pytanie: nie. Jeśli bowiem o lodowe przekąski chodzi, nie powinniśmy zbytnio dać się ponieść emocjom. Podczas upałów liczy się lekkostrawność diety, a kaloryczne, pełne cukru i wysokiej wartości energetycznej lody ze sklepu temu przeczą. Dlatego postaw na poniższy przepis, zamiast przepłacać w lodziarniach. Organizm ci podziękuje!
Domowe, niskokaloryczne lody bananowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- kilka łyżek odtłuszczonego mleka,
- szczypta cynamonu,
- garść ulubionych owoców leśnych: maliny, borówki, jagody.
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórek i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (dobrym rozwiązaniem jest zrobienie tego wieczorem i wyjęcie bananów tuż przed przystąpieniem do robienia lodów).
- Kolejny krok to dodanie do zmrożonych bananów owoców leśnych, kilku łyżek mleka i przypraw, na przykład cynamonu. Całość dokładnie zblenduj i gotowe.
Wcinaj od razu i nie mroź tych lodów, bo w tej konsystencji zamarzną na kość. Smacznego!