W czasie upałów nie jem nic innego. Schładzają ciało i prawie nie mają kalorii
Trzydzieści pięć stopni w cieniu robi swoje — skutecznie nakierowuje nas na intensywne szukanie sposobów na schłodzenie organizmu. To jednak trzeba robić z głową, inaczej można sobie zaszkodzić. Mamy dla ciebie idealny przepis na takie dni. Niskokaloryczny, pyszny i... cudownie zimny!
Odpowiednie nawodnienie organizmu to aktualnie temat numer jeden dla wszystkich tych, którzy podczas upałów chcą pozostać w formie. Ta sprawa to nie przelewki. Zawroty i bóle głowy, wzdęty brzuch i osłabienie to jedynie początek długiej listy konsekwencji odwodnienia. Końcówka tego spisu jest zaś naprawdę dramatyczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak na samej wodzie człowiek nie wyżyje. Wysokie temperatury mogą zniechęcić nas do spożywania obfitych posiłków (czasem to i dobrze!), dlatego cenniejsze niż złoto są teraz przepisy na przekąski, które nie tylko nas nakarmią, ale również schłodzą. Tak się składa, że akurat dysponujemy taką recepturą. Niskokaloryczne, domowe lody bananowe — czy może być coś lepszego?
Pozwól, że sami odpowiemy sobie na to pytanie: nie. Jeśli bowiem o lodowe przekąski chodzi, nie powinniśmy zbytnio dać się ponieść emocjom. Podczas upałów liczy się lekkostrawność diety, a kaloryczne, pełne cukru i wysokiej wartości energetycznej lody ze sklepu temu przeczą. Dlatego postaw na poniższy przepis, zamiast przepłacać w lodziarniach. Organizm ci podziękuje!
Domowe, niskokaloryczne lody bananowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- kilka łyżek odtłuszczonego mleka,
- szczypta cynamonu,
- garść ulubionych owoców leśnych: maliny, borówki, jagody.
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórek i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (dobrym rozwiązaniem jest zrobienie tego wieczorem i wyjęcie bananów tuż przed przystąpieniem do robienia lodów).
- Kolejny krok to dodanie do zmrożonych bananów owoców leśnych, kilku łyżek mleka i przypraw, na przykład cynamonu. Całość dokładnie zblenduj i gotowe.
Wcinaj od razu i nie mroź tych lodów, bo w tej konsystencji zamarzną na kość. Smacznego!