Wziął udko z kurczaka pod mikroskop. Obrzydliwe, co na nim znalazł

Naukowiec obejrzał dokładnie mięso z kurczaka pod mikroskopem. Udko skrywało w sobie niemałą niespodziankę. Aż ciężko w to uwierzyć.

ObrazekSprawdził, jak wygląda udko z kurczaka pod mikroskopem- Pyszności, źródło: Tik Tok
Ewa

Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs. I nic w tym dziwnego, bo jest powszechnie dostępne, stosunkowo tanie i uniwersalne w smaku. Co jakiś czas w mediach pojawiają się głosy, że nie jest to jednak najzdrowsza opcja, a zwykły kurczak może kryć w sobie dużą ilość antybiotyków. Pod innym kątem na popularną nogę z kurczaka postanowił zerknąć twórca wideo, kryjący się pod nickiem Mir_glazami_microscopa.

Czy udko z kurczaka jest zdrowe?

Jest szybkie w przygotowaniu, a przepisy na nie są naprawdę proste. Średniej wielkości udko pozbawione skóry o wadze 100 g dostarcza naszemu organizmowi ok. 170-190 kalorii. Jest pełnowartościowym źródłem białka. Oznacza to, że znajdziemy w nim wszystkie 9 aminokwasów, których nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mają jednak trzykrotnie więcej tłuszczu niż piersi z kurczaka, dlatego to właśnie filety królują w poleceniach dietetyków. Są jednak o wiele bardziej soczyste i wiele osób wskazuje, że o wiele bardziej woli tę część kurczaka niż filety. Dodatkowo są dość tanie, więc często goszczą w diecie przeciętnego Polaka.

Pieczone udko z kurczaka- Pyszności, źródło: Canva
Pieczone udko z kurczaka- Pyszności, źródło: Canva

Sprawdził udka pod lupą

Roman Kamburov kryjący się pod nickiem mir_glazami_microscopa przybliża swoim obserwatorom świat w dużym powiększeniu. Tym razem pod obiektywem mikroskopu umieśćił płytkę z wymazem z udka z kurczaka. Mężczyzna przy pomocy skalpela naciął skórę, z chirurgiczną precyzją odsunął kawałek tłuszczu. Zebrał płyn znajdujący się na powierzchni mięsa i przeniósł na szkiełko mikroskopowe. Po powiększeniu obrazu aż ciężko uwierzyć własnym oczom.

W obrazie mikroskopowym widać, że udko z kurczaka całe "żyje". Na jego powierzchni znalazły się liczne mikroorganizmy, których próżno szukać gołym okiem. Niestety, twórca filmiku nie podał informacji, czy były to chorobotwórcze pasożyty czy jedynie bakterie i organizmy, które standardowo możemy znaleźć na różnych powierzchniach.

Internauci zwrócili uwagę na to, że wideo może być zwykłym straszakiem.

"Bakterie, nicienie, wirusy i wszystkie inne patogeny znajdują się na wszystkim, czego dotkniesz i czego używasz do przygotowywania i spożywania żywności. Dlatego gotujemy nasze jedzenie, aby chronić nas przed patogenami. Wiele z nich nie zaszkodzi, szkodzą jedynie wybrane" - wyjaśnia, obserwujący konto absolwent biologii.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯