NewsyWziął udko z kurczaka pod mikroskop. Obrzydliwe, co na nim znalazł

Wziął udko z kurczaka pod mikroskop. Obrzydliwe, co na nim znalazł

Naukowiec obejrzał dokładnie mięso z kurczaka pod mikroskopem. Udko skrywało w sobie niemałą niespodziankę. Aż ciężko w to uwierzyć.

Sprawdził, jak wygląda udko z kurczaka pod mikroskopem- Pyszności, źródło: Tik Tok
Sprawdził, jak wygląda udko z kurczaka pod mikroskopem- Pyszności, źródło: Tik Tok
Ewa

27.07.2023 | aktual.: 27.07.2023 10:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs. I nic w tym dziwnego, bo jest powszechnie dostępne, stosunkowo tanie i uniwersalne w smaku. Co jakiś czas w mediach pojawiają się głosy, że nie jest to jednak najzdrowsza opcja, a zwykły kurczak może kryć w sobie dużą ilość antybiotyków. Pod innym kątem na popularną nogę z kurczaka postanowił zerknąć twórca wideo, kryjący się pod nickiem Mir_glazami_microscopa.

Czy udko z kurczaka jest zdrowe?

Jest szybkie w przygotowaniu, a przepisy na nie są naprawdę proste. Średniej wielkości udko pozbawione skóry o wadze 100 g dostarcza naszemu organizmowi ok. 170-190 kalorii. Jest pełnowartościowym źródłem białka. Oznacza to, że znajdziemy w nim wszystkie 9 aminokwasów, których nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mają jednak trzykrotnie więcej tłuszczu niż piersi z kurczaka, dlatego to właśnie filety królują w poleceniach dietetyków. Są jednak o wiele bardziej soczyste i wiele osób wskazuje, że o wiele bardziej woli tę część kurczaka niż filety. Dodatkowo są dość tanie, więc często goszczą w diecie przeciętnego Polaka.

Pieczone udko z kurczaka- Pyszności, źródło: Canva
Pieczone udko z kurczaka- Pyszności, źródło: Canva

Sprawdził udka pod lupą

Roman Kamburov kryjący się pod nickiem mir_glazami_microscopa przybliża swoim obserwatorom świat w dużym powiększeniu. Tym razem pod obiektywem mikroskopu umieśćił płytkę z wymazem z udka z kurczaka. Mężczyzna przy pomocy skalpela naciął skórę, z chirurgiczną precyzją odsunął kawałek tłuszczu. Zebrał płyn znajdujący się na powierzchni mięsa i przeniósł na szkiełko mikroskopowe. Po powiększeniu obrazu aż ciężko uwierzyć własnym oczom.

W obrazie mikroskopowym widać, że udko z kurczaka całe "żyje". Na jego powierzchni znalazły się liczne mikroorganizmy, których próżno szukać gołym okiem. Niestety, twórca filmiku nie podał informacji, czy były to chorobotwórcze pasożyty czy jedynie bakterie i organizmy, które standardowo możemy znaleźć na różnych powierzchniach.

Internauci zwrócili uwagę na to, że wideo może być zwykłym straszakiem.

"Bakterie, nicienie, wirusy i wszystkie inne patogeny znajdują się na wszystkim, czego dotkniesz i czego używasz do przygotowywania i spożywania żywności. Dlatego gotujemy nasze jedzenie, aby chronić nas przed patogenami. Wiele z nich nie zaszkodzi, szkodzą jedynie wybrane" - wyjaśnia, obserwujący konto absolwent biologii.