Z 3 składników przygotowuję pyszną chałwę. Przypomina PRL, a smakuje nawet dziś

Chałwa to prawdziwy klasyk czasów PRL-u. Choć dziś została nieco przyćmiona przez nowoczesne desery i słodkości, wcale nie traci na wartości i wciąż zasługuje na swoje pięć minut. Mimo tego, że wygląda skromnie, na pewno zaskoczy każdego sceptyka.

Z 3 składników przygotowuję pyszną chałwęZ 3 składników przygotowuję pyszną chałwę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawet jeśli nigdy nie próbowałeś chałwy, z pewnością o niej słyszałeś. Klasyczna wersja powstaje głównie z mielonych ziaren sezamu, jednak ta ze słonecznika wcale jej nie ustępuje. Jedną z największych zalet chałwy jest to, że potrzebuje zaledwie trzech składników i nie wymaga długiego stania w kuchni, jak bywa w przypadku wielu innych deserów. Choć nie prezentuje się tak efektownie jak niektóre popularne ciasta, nadrabia smakiem i zdecydowanie zasługuje na uwagę — zwłaszcza dzięki prostocie wykonania i łatwo dostępnym składnikom.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Chałwa z łuskanych ziaren słonecznika

W krajach byłego Związku Radzieckiego chałwa cieszy się taką samą popularnością jak na Bliskim Wschodzie, co tłumaczy jej rosnącą obecność także w Polsce. Choć oryginalna wersja przygotowywana jest na bazie sezamu, coraz częściej sięgamy po chałwę z ziaren słonecznika, powstałą z potrzeby wykorzystania lokalnych, łatwo dostępnych składników.

Chałwa z łuskanych ziaren słonecznika jest równie smaczna jak jej tradycyjna wersja, a według niektórych nawet lepsza — zwłaszcza dlatego, że przywołuje smaki dzieciństwa i niesie ze sobą sentymentalny ładunek wspomnień. Dla wielu to nie tylko słodka przekąska, ale także fragment historii, która na nowo wraca do łask w domowych kuchniach i coraz częściej trafia na nasze stoły.

Przepis na chałwę

Składniki:

  • 400 g łuskanych ziaren słonecznika,
  • 130 g płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Upraż ziarna słonecznika na dużej patelni, trzymając je na małym ogniu przez 7–9 minut i często mieszając, aż nabiorą złocistego koloru – uważaj, żeby ich nie przypalić.
  2. Przełóż je na talerz, poczekaj, aż całkowicie ostygną, a następnie zmiel je w malakserze na drobną, sypką masę.
  3. Dodaj miód, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, po czym miksuj dalej, aż wszystko się dokładnie połączy i uzyskasz zwartą, lepką konsystencję.
  4. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę miodu.
  5. Przełóż całość do wyłożonej folią spożywczą formy, starannie dociśnij, by usunąć pęcherzyki powietrza, zawiń dokładnie i schowaj do lodówki na minimum 6 godzin lub najlepiej na noc.
  6. Po schłodzeniu chałwa powinna być zwarta i łatwa do krojenia.
  7. Gotowy deser możesz posypać drobno siekanymi orzechami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯