Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach

Chociaż oryginalne francuskie clafoutis jest robione z czereśniami, ze śliwkami smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej. Zwłaszcza z naszymi węgierkami nabiera wyjątkowego, lekko korzennego aromatu. Ciasto z patelni posypuję cynamonem i cukrem pudrem.

Clafoutis ze śliwkami to najszybszy deser z owocami sezonowymiClafoutis ze śliwkami to najszybszy deser z owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie ma chyba łatwiejszego przepisu na ciasto ze śliwkami. Delikatne i kremowe clafoutis robi się w niecałe 10 minut. Wystarczy tylko poukładać śliwki i zalać je słodką masą, ubitą jak na omlet. Z kilku najprostszych składników na świecie wyczarujesz cudo, w którym zakocha się twoja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Dlaczego deser z patelni?

Clafoutis ze śliwkami możesz zrobić w szklanej bądź ceramicznej formie na tartę lub na patelni, przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Chodzi o to, aby rant formy nie był za wysoki, bo kiedy już ciasto się upiecze, trzeba je zgrabnie obrócić na drugą stronę. Jeśli wlejesz masę do tortownicy lub blaszki z wyższym rantem, może być trudno wyjąć ciasto. Wtedy pozostanie już tylko wyjadanie łyżką prosto z formy – co również będzie przyjemnym doznaniem.

Przepis na clafoutis ze śliwkami

Zamiast ziarenek z laski wanilii, możesz dodać łyżeczkę pasty waniliowej lub jedno opakowanie cukru waniliowego. Jeśli użyjesz ziarenek, nie wyrzucaj od razu kory do śmietnika. Jest w niej jeszcze dużo cudownego aromatu, który możesz wykorzystać w innych przepisach, na przykład na krem pâtissière lub domowy budyń.

Składniki:

  • 500 g śliwek, na przykład węgierek,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 65 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • masło do wysmarowania formy,
  • do posypania: cynamon i cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na połówki. Wyjmij z ich pestki i ułóż na dnie formy wysmarowanej masłem.
  2. W dużej misce ubij jajka z mlekiem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, dorzuć też szczyptę soli. Taką masą zalej śliwki.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
  4. Po ostudzeniu przełóż clafoutis na talerz, ostrożnie obracając je o 180 stopni. Posyp cynamonem i cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟