Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach

Chociaż oryginalne francuskie clafoutis jest robione z czereśniami, ze śliwkami smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej. Zwłaszcza z naszymi węgierkami nabiera wyjątkowego, lekko korzennego aromatu. Ciasto z patelni posypuję cynamonem i cukrem pudrem.

Clafoutis ze śliwkami to najszybszy deser z owocami sezonowymiClafoutis ze śliwkami to najszybszy deser z owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie ma chyba łatwiejszego przepisu na ciasto ze śliwkami. Delikatne i kremowe clafoutis robi się w niecałe 10 minut. Wystarczy tylko poukładać śliwki i zalać je słodką masą, ubitą jak na omlet. Z kilku najprostszych składników na świecie wyczarujesz cudo, w którym zakocha się twoja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Dlaczego deser z patelni?

Clafoutis ze śliwkami możesz zrobić w szklanej bądź ceramicznej formie na tartę lub na patelni, przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Chodzi o to, aby rant formy nie był za wysoki, bo kiedy już ciasto się upiecze, trzeba je zgrabnie obrócić na drugą stronę. Jeśli wlejesz masę do tortownicy lub blaszki z wyższym rantem, może być trudno wyjąć ciasto. Wtedy pozostanie już tylko wyjadanie łyżką prosto z formy – co również będzie przyjemnym doznaniem.

Przepis na clafoutis ze śliwkami

Zamiast ziarenek z laski wanilii, możesz dodać łyżeczkę pasty waniliowej lub jedno opakowanie cukru waniliowego. Jeśli użyjesz ziarenek, nie wyrzucaj od razu kory do śmietnika. Jest w niej jeszcze dużo cudownego aromatu, który możesz wykorzystać w innych przepisach, na przykład na krem pâtissière lub domowy budyń.

Składniki:

  • 500 g śliwek, na przykład węgierek,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 65 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • masło do wysmarowania formy,
  • do posypania: cynamon i cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na połówki. Wyjmij z ich pestki i ułóż na dnie formy wysmarowanej masłem.
  2. W dużej misce ubij jajka z mlekiem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, dorzuć też szczyptę soli. Taką masą zalej śliwki.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
  4. Po ostudzeniu przełóż clafoutis na talerz, ostrożnie obracając je o 180 stopni. Posyp cynamonem i cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki