Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Chociaż oryginalne francuskie clafoutis jest robione z czereśniami, ze śliwkami smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej. Zwłaszcza z naszymi węgierkami nabiera wyjątkowego, lekko korzennego aromatu. Ciasto z patelni posypuję cynamonem i cukrem pudrem.
Nie ma chyba łatwiejszego przepisu na ciasto ze śliwkami. Delikatne i kremowe clafoutis robi się w niecałe 10 minut. Wystarczy tylko poukładać śliwki i zalać je słodką masą, ubitą jak na omlet. Z kilku najprostszych składników na świecie wyczarujesz cudo, w którym zakocha się twoja rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa
Dlaczego deser z patelni?
Clafoutis ze śliwkami możesz zrobić w szklanej bądź ceramicznej formie na tartę lub na patelni, przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Chodzi o to, aby rant formy nie był za wysoki, bo kiedy już ciasto się upiecze, trzeba je zgrabnie obrócić na drugą stronę. Jeśli wlejesz masę do tortownicy lub blaszki z wyższym rantem, może być trudno wyjąć ciasto. Wtedy pozostanie już tylko wyjadanie łyżką prosto z formy – co również będzie przyjemnym doznaniem.
Przepis na clafoutis ze śliwkami
Zamiast ziarenek z laski wanilii, możesz dodać łyżeczkę pasty waniliowej lub jedno opakowanie cukru waniliowego. Jeśli użyjesz ziarenek, nie wyrzucaj od razu kory do śmietnika. Jest w niej jeszcze dużo cudownego aromatu, który możesz wykorzystać w innych przepisach, na przykład na krem pâtissière lub domowy budyń.
Składniki:
- 500 g śliwek, na przykład węgierek,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 65 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- masło do wysmarowania formy,
- do posypania: cynamon i cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na połówki. Wyjmij z ich pestki i ułóż na dnie formy wysmarowanej masłem.
- W dużej misce ubij jajka z mlekiem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, dorzuć też szczyptę soli. Taką masą zalej śliwki.
- Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
- Po ostudzeniu przełóż clafoutis na talerz, ostrożnie obracając je o 180 stopni. Posyp cynamonem i cukrem pudrem.