Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach

Chociaż oryginalne francuskie clafoutis jest robione z czereśniami, ze śliwkami smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej. Zwłaszcza z naszymi węgierkami nabiera wyjątkowego, lekko korzennego aromatu. Ciasto z patelni posypuję cynamonem i cukrem pudrem.

Clafoutis ze śliwkami to najszybszy deser z owocami sezonowymiClafoutis ze śliwkami to najszybszy deser z owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie ma chyba łatwiejszego przepisu na ciasto ze śliwkami. Delikatne i kremowe clafoutis robi się w niecałe 10 minut. Wystarczy tylko poukładać śliwki i zalać je słodką masą, ubitą jak na omlet. Z kilku najprostszych składników na świecie wyczarujesz cudo, w którym zakocha się twoja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Dlaczego deser z patelni?

Clafoutis ze śliwkami możesz zrobić w szklanej bądź ceramicznej formie na tartę lub na patelni, przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Chodzi o to, aby rant formy nie był za wysoki, bo kiedy już ciasto się upiecze, trzeba je zgrabnie obrócić na drugą stronę. Jeśli wlejesz masę do tortownicy lub blaszki z wyższym rantem, może być trudno wyjąć ciasto. Wtedy pozostanie już tylko wyjadanie łyżką prosto z formy – co również będzie przyjemnym doznaniem.

Przepis na clafoutis ze śliwkami

Zamiast ziarenek z laski wanilii, możesz dodać łyżeczkę pasty waniliowej lub jedno opakowanie cukru waniliowego. Jeśli użyjesz ziarenek, nie wyrzucaj od razu kory do śmietnika. Jest w niej jeszcze dużo cudownego aromatu, który możesz wykorzystać w innych przepisach, na przykład na krem pâtissière lub domowy budyń.

Składniki:

  • 500 g śliwek, na przykład węgierek,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 65 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • masło do wysmarowania formy,
  • do posypania: cynamon i cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na połówki. Wyjmij z ich pestki i ułóż na dnie formy wysmarowanej masłem.
  2. W dużej misce ubij jajka z mlekiem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, dorzuć też szczyptę soli. Taką masą zalej śliwki.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
  4. Po ostudzeniu przełóż clafoutis na talerz, ostrożnie obracając je o 180 stopni. Posyp cynamonem i cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka