Za ulubiony obiad Polaków trzeba zapłacić krocie. Ceny warzyw nie napawają optymizmem

Po okresie zimowej posuchy każdy z nas tęskni za lekkimi obiadami z warzywami w roli głównej. Wśród wiosenno-letnich obiadów prym wiedzie fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami, bułką tartą i sadzonymi jajkami. Proste danie uwielbiane przez całe pokolenia Polaków może jednak kosztować fortunę.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - PysznościJajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ugotowane młode ziemniaki z koperkiem, jajka i fasolka szparagowa to prosty i pozornie niedrogi obiad. Pozornie, bo na lokalnych rynkach i w sklepach można mocno zaskoczyć się cenami. Odpowiada za to fakt, że sezon tak naprawdę jeszcze się nie rozpoczął, więc i dostępność produktów jest niska. Nie zmienia to jednak faktu, że warzywa kuszą ze straganów. Jeśli naszła cię ochota na ten lekki obiad, lepiej przygotuj portfel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Wiosenny rarytas w wysokiej cenie

Chociaż inflacja nieco już zwolniła, to wciąż ceny potrafią niemile zaskoczyć. Cena fasolki szparagowej jest o połowę wyższa niż w analogicznym okresie dwa lata temu. Wciąż jest to produkt krajowych, pochodzący od polskich rolników.

Cena fasolki szparagowej zaskakuje
Cena fasolki szparagowej zaskakuje © materiały prywatne

Na rynku w Trójmieście kilogram fasolki szparagowej kosztuje obecnie 85 zł. Zainteresowanie, chociaż niezbyt duże, jednak jest.

Młode ziemniaki również pojawiły się w sklepach, przede wszystkim pochodzą jednak z importu. Jak można wyczytać na portalu "Wieści Rolnicze", za krajowe ziemniaki młode na targu Bronisze zapłacić trzeba między 15 a 20 zł. To szokująco wysoka cena, bo przecież ziemniaki kojarzą się z tanim i dostępnym warzywem. Cena ta jest ceną hurtową, więc w sprzedaży detalicznej jest jeszcze wyższa.

Za taki obiad trzeba słono zapłacić

Jeśli dalej tęskno ci za smakiem młodych ziemniaków z jajkiem i fasolką, przygotuj się na cenowe szaleństwo.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności © Pyszności

Załóżmy, że przygotowujemy dwie porcje. Lista zakupów jest prosta: pół kilo ziemniaków, pęczek koperku, pół kilo fasolki, 4 jaja. Nie liczymy bułki tartej i masła, jest już w domu.

Ziemniaki kosztować nas będą 10 zł, biorąc pod uwagę cenę hurtową. Dorzucamy jeszcze 42,5 zł za fasolkę (szok!), 2 zł za pęczek koperku i wiejskie jajka od szczęśliwych kur w cenie 1,20 zł za sztukę, jak na popularnym portalu aukcyjnym.

Suma? 59,30 zł za obiad dla dwóch osób.

To wciąż taniej niż w restauracji, ale i tak drogo jak na domowy obiad. Ponadto w cenie nie jest uwzględniona energia - nie tylko ta elektryczna, ale również ta poświęcona na przygotowanie. Tańszą opcją okazuje się wyjście do baru mlecznego.

Będzie taniej?

Warto jednak zaznaczyć, że sezon tak naprawdę jeszcze się nie rozpoczął i krajowe warzywa można traktować raczej w kategorii ciekawostki i zapowiedzi niż ostatecznej wartości. Ziemniaki zdecydowanie będą tańsze, a i fasolka powinna spaść z ceny. Jeśli tęsknisz za typowym wiosenno-letnim obiadem, wstrzymaj się nieco, o ile

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie