Za ulubiony obiad Polaków trzeba zapłacić krocie. Ceny warzyw nie napawają optymizmem

Po okresie zimowej posuchy każdy z nas tęskni za lekkimi obiadami z warzywami w roli głównej. Wśród wiosenno-letnich obiadów prym wiedzie fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami, bułką tartą i sadzonymi jajkami. Proste danie uwielbiane przez całe pokolenia Polaków może jednak kosztować fortunę.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - PysznościJajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ugotowane młode ziemniaki z koperkiem, jajka i fasolka szparagowa to prosty i pozornie niedrogi obiad. Pozornie, bo na lokalnych rynkach i w sklepach można mocno zaskoczyć się cenami. Odpowiada za to fakt, że sezon tak naprawdę jeszcze się nie rozpoczął, więc i dostępność produktów jest niska. Nie zmienia to jednak faktu, że warzywa kuszą ze straganów. Jeśli naszła cię ochota na ten lekki obiad, lepiej przygotuj portfel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Wiosenny rarytas w wysokiej cenie

Chociaż inflacja nieco już zwolniła, to wciąż ceny potrafią niemile zaskoczyć. Cena fasolki szparagowej jest o połowę wyższa niż w analogicznym okresie dwa lata temu. Wciąż jest to produkt krajowych, pochodzący od polskich rolników.

Cena fasolki szparagowej zaskakuje
Cena fasolki szparagowej zaskakuje © materiały prywatne

Na rynku w Trójmieście kilogram fasolki szparagowej kosztuje obecnie 85 zł. Zainteresowanie, chociaż niezbyt duże, jednak jest.

Młode ziemniaki również pojawiły się w sklepach, przede wszystkim pochodzą jednak z importu. Jak można wyczytać na portalu "Wieści Rolnicze", za krajowe ziemniaki młode na targu Bronisze zapłacić trzeba między 15 a 20 zł. To szokująco wysoka cena, bo przecież ziemniaki kojarzą się z tanim i dostępnym warzywem. Cena ta jest ceną hurtową, więc w sprzedaży detalicznej jest jeszcze wyższa.

Za taki obiad trzeba słono zapłacić

Jeśli dalej tęskno ci za smakiem młodych ziemniaków z jajkiem i fasolką, przygotuj się na cenowe szaleństwo.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności © Pyszności

Załóżmy, że przygotowujemy dwie porcje. Lista zakupów jest prosta: pół kilo ziemniaków, pęczek koperku, pół kilo fasolki, 4 jaja. Nie liczymy bułki tartej i masła, jest już w domu.

Ziemniaki kosztować nas będą 10 zł, biorąc pod uwagę cenę hurtową. Dorzucamy jeszcze 42,5 zł za fasolkę (szok!), 2 zł za pęczek koperku i wiejskie jajka od szczęśliwych kur w cenie 1,20 zł za sztukę, jak na popularnym portalu aukcyjnym.

Suma? 59,30 zł za obiad dla dwóch osób.

To wciąż taniej niż w restauracji, ale i tak drogo jak na domowy obiad. Ponadto w cenie nie jest uwzględniona energia - nie tylko ta elektryczna, ale również ta poświęcona na przygotowanie. Tańszą opcją okazuje się wyjście do baru mlecznego.

Będzie taniej?

Warto jednak zaznaczyć, że sezon tak naprawdę jeszcze się nie rozpoczął i krajowe warzywa można traktować raczej w kategorii ciekawostki i zapowiedzi niż ostatecznej wartości. Ziemniaki zdecydowanie będą tańsze, a i fasolka powinna spaść z ceny. Jeśli tęsknisz za typowym wiosenno-letnim obiadem, wstrzymaj się nieco, o ile

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć