Żaden boczek i pomidory. Kaszubi dorzucają do jajecznicy inny składnik
Na Kaszubach znaleźć można wiele przysmaków, które łaskoczą podniebienie i zachwycają smakiem. To prosta, ale niebanalna kuchnia, która swoimi korzeniami sięga głęboko w regionalne tradycje. Wśród takich potraw jest prażnica na bretlingach.
Pierwszym skojarzeniem z kuchnią kaszubską są ryby. To naturalne, bo bliskość morza i mnogość jezior Szwajcarii Kaszubskiej sprawia, że nie brakuje tutaj tego produktu. Od wieków Kaszubi korzystali z bogactwa Bałtyku, przygotowując z ryb niezliczoną ilość pysznych potraw. Największą popularnością cieszą się śledzie po kaszubsku. To jednak tylko część przysmaków, jakie skrywa ten region.
- Kuchnia kaszubska, to wyjątkowa kuchnia regionalna, która wyróżnia się bogactwem smaków, a także wykorzystaniem naturalnych składników, pochodzących z lokalnych upraw. Charakterystyczne dla tej kuchni są potrawy oparte m.in. na ziemniakach, kapuście, śmietanie oraz różnych gatunkach ryb - opowiada pani Beata Węzeł, członkini Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich w Leśnie.
Na stołach pojawiają się często potrawy, które znane są również w innych rejonach Polski, takie jak placki ziemniaczane czy jajecznica. Kaszubi przygotowują je jednak nieco inaczej, dodając coś od siebie.
- W wielu polskich domach jajecznica, to podstawa niedzielnego śniadania, a na Kaszubach króluje "Prażnica". Ta wersja jajecznicy cieszy się na Kaszubach dużą popularnością. Świadectwem niepowtarzalności tego dania jest fakt, że prażnica została wpisana na rządową listę tradycyjnych potraw na Kaszubach.
Kaszubska prażnica, to nie tylko zwykła jajecznica, ale prawdziwy kulinarny symbol tego regionu. To danie, które od pokoleń przygotowywali kaszubscy mężczyźni, chwaląc się swoimi kulinarnymi umiejętnościami.
- W moim domu obecnie to danie jest obowiązkowym elementem niedzielnego śniadania, które serwuje mój mąż. W niektórych regionach Kaszub dodaje się brétlingi, czyli szprotki. W mojej rodzinnej miejscowości Leśno, gmina Szemud, w której mieszkam i działam w Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich, prażnicę przygotowuje się zdecydowanie na wędzonym boczku. Podstawą dobrej prażnicy jest wybór odpowiedniej wędzonki. Nie jest to danie skomplikowane, a jakże smaczne - mówi pani Beata.
Szprotek było pod dostatkiem, a ze względu na mały rozmiar nie były obiektem pożądania na rynku. Dlatego też najczęściej trafiały na stoły samych rybaków i mieszkańców nadmorskich wiosek. Klęska urodzaju sprawiła, że pomysłowe gospodynie szukały sposobów na wykorzystanie małych rybek. Tak właśnie trafiły do jajecznicy, nazywanej prażnicą.
Prażnica pojawiła się również w specjalnym menu śniadaniowym, które Donald Tusk przygotował dla zwycięzcy licytacji w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
- To jest naprawdę coś dobrego i oryginalnego - powiedział Donald Tusk w nagraniu na portalu X.
Prażnica na bretlingach - przepis na kaszubską jajecznicę
W kuchni Pyszności postanowiliśmy odtworzyć ten przepis. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy sprawia, że w zwykłej jajecznicy można zakochać się na nowo. Słony smak ryby balansują delikatne, wilgotne jajka. Do tego wystarczy pajda dobrego chleba i ogórek kiszony, by poczuć się jak na Kaszubach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Składniki:
- 20 g słoniny, smalcu lub boczku,
- 6 jajek,
- 100 g szprotów wędzonych,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- szczypiorek,
- grzanki lub świeże pieczywo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajka wbij do miski, dopraw solą oraz pieprzem i rozkłóć przy pomocy widelca. Nie przesadzaj z ilością soli - dostarczą ją także wędzone szprotki.
Krok 2. Słoninę pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dorzuć wędzone szproty. Podsmażaj, aż skórka stanie się chrupiąca.
Krok 3. Następnie wlej na patelnię rozkłócone jajka i podsmażaj, aż się zetną. Pamiętaj o mieszaniu.
Krok 4. Gotową jajecznicę przełóż na talerz. Udekoruj szczypiorkiem i podaj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!