Żaden twaróg czy kapusta. Ziemniaki łączę z jednym dodatkiem i farsz mam jak marzenie
Kiedy myślimy o pierogach, najczęściej przed oczami pojawiają się te ruskie, z twarogiem i ziemniakami. W moim domu króluje jednak inne, równie smaczne połączenie.
Polska kuchnia pierogami stoi i możemy być z nich dumni na całym świecie. Pomysłów na farsz jest cała masa. Od klasyków, takich jak kapusta z grzybami czy mięso, na słodkich nadzieniach z owoców czy nawet czekolady kończąc. Moja rodzina szczególnie upodobała sobie pyszne pierogi z ziemniakami i żółtym serem. Przypominają nieco kultowe ruskie, ale są delikatniejsze w smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję
Pierogi z ziemniakami i serem żółtym
Taki obiad pokochają wszyscy, nawet najmłodsi i najwybredniejsi domownicy. Tradycyjnie, pierogi ruskie to pierogi z farszem składającym się z ugotowanych ziemniaków, białego sera i podsmażonej cebulki. W tym przepisie zamiast twarogu do nadzienia trafia starty ser żółty. Nadaje on kremową, lekko ciągnącą się konsystencję.
Pierogi z żółtym serem i ziemniakami świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Wystarczy okrasić je cebulką lub boczkiem albo polać sosem. Pasować będzie do nich sos pieczarkowy lub pomidorowy, a i fani sosu czosnkowego nie będą narzekać. Do tego ostatniego szczególnie pasować będą pierogi odsmażone, z chrupiącą skórką.
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Na farsz:
- 700 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g żółtego sera,
- 2 cebule
- sól pieprz do smaku,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, jajka i soli zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
- Owiń ciasto folią lub przykryj i odstaw na 15 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i łatwe do pracy.
- Ugotowanie ziemniaki rozgnieć praską. Najlepiej zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe.
- Do wystudzonych ziemniaków dodaj starty na drobnych oczkach ser.
- Cebule posiekaj drobno i podsmaż na oleju, aż się zarumienią.
- Dodaj do ziemniaków i sera. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka.
- Na każde z nich nałóż porcję farszu i dokładnie zalep.
- Wrzuć pierogi na gotującą się, posoloną wodę. Rób to partiami, aby się nie skleiły.
- Gotuj przez ok. 3 minuty od momentu, aż wypłyną.
Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebulki lub innymi, wybranymi przez siebie dodatkami. Smacznego!