WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Żaden twaróg czy kapusta. Ziemniaki łączę z jednym dodatkiem i farsz mam jak marzenie

Kiedy myślimy o pierogach, najczęściej przed oczami pojawiają się te ruskie, z twarogiem i ziemniakami. W moim domu króluje jednak inne, równie smaczne połączenie.

Pierogi skrywają w sobie pyszny i prosty farszPierogi skrywają w sobie pyszny i prosty farsz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Polska kuchnia pierogami stoi i możemy być z nich dumni na całym świecie. Pomysłów na farsz jest cała masa. Od klasyków, takich jak kapusta z grzybami czy mięso, na słodkich nadzieniach z owoców czy nawet czekolady kończąc. Moja rodzina szczególnie upodobała sobie pyszne pierogi z ziemniakami i żółtym serem. Przypominają nieco kultowe ruskie, ale są delikatniejsze w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję

Pierogi z ziemniakami i serem żółtym

Taki obiad pokochają wszyscy, nawet najmłodsi i najwybredniejsi domownicy. Tradycyjnie, pierogi ruskie to pierogi z farszem składającym się z ugotowanych ziemniaków, białego sera i podsmażonej cebulki. W tym przepisie zamiast twarogu do nadzienia trafia starty ser żółty. Nadaje on kremową, lekko ciągnącą się konsystencję.

Zapomnij o ruskich. Pierogi z tym farszem to prawdziwa uczta
Zapomnij o ruskich. Pierogi z tym farszem to prawdziwa uczta © Adobe Stock

Pierogi z żółtym serem i ziemniakami świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Wystarczy okrasić je cebulką lub boczkiem albo polać sosem. Pasować będzie do nich sos pieczarkowy lub pomidorowy, a i fani sosu czosnkowego nie będą narzekać. Do tego ostatniego szczególnie pasować będą pierogi odsmażone, z chrupiącą skórką.

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g żółtego sera,
  • 2 cebule
  • sól pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, jajka i soli zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  2. Owiń ciasto folią lub przykryj i odstaw na 15 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i łatwe do pracy.
  3. Ugotowanie ziemniaki rozgnieć praską. Najlepiej zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe.
  4. Do wystudzonych ziemniaków dodaj starty na drobnych oczkach ser.
  5. Cebule posiekaj drobno i podsmaż na oleju, aż się zarumienią.
  6. Dodaj do ziemniaków i sera. Dokładnie wymieszaj.
  7. Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij kółka.
  9. Na każde z nich nałóż porcję farszu i dokładnie zalep.
  10. Wrzuć pierogi na gotującą się, posoloną wodę. Rób to partiami, aby się nie skleiły.
  11. Gotuj przez ok. 3 minuty od momentu, aż wypłyną.

Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebulki lub innymi, wybranymi przez siebie dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji