Na śniadanie często robię te pyszne placki. Mają dużo białka i sycą na długo

Placuszki z owocami sezonowymi to świetny pomysł na pyszną kolację lub niespieszne, weekendowe śniadanie. Możesz zrobić je w oparciu o klasyczny przepis na racuchy, ale będą o wiele bardziej pożywne i wartościowe, gdy dodasz do nich solidną porcję twarogu. Mojej rodzinie smakują bardziej niż pankejki.

Serowe placuszki możesz zrobić z dowolnymi owocami sezonowymiSerowe placuszki możesz zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ceny za truskawki z tygodnia na tydzień są coraz niższe. Nie ma więc na co czekać – teraz jest najlepszy moment na przygotowanie z nimi serowych placuszków. To propozycja nie do odrzucenia zarówno dla łasuchów, którzy nie mogą sobie odmówić codziennych słodkości, jak i dla osób na diecie wysokobiałkowej. Po takim śniadaniu każdy będzie szczęśliwy i pełen energii do działania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Na jakim oleju najlepiej smażyć placki?

Do smażenia placków, racuchów czy pankejków możesz użyć patelni z nieprzywieralnym dnem, która nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu. Jednak musisz liczyć się z tym, że placki usmażone w ten sposób nie będą tak rumiane i kremowe w smaku, jak te, które pamiętasz z wakacji u babci.

Aby pogodzić przyjemność z dbałością o zdrowie, wybierz olej o wysokim punkcie dymienia – taki, który po podgrzaniu zachowa stabilność i rozpadnie się na substancje smoliste. Do smażenia placuszków serowych najlepiej sprawdzi się rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado.

Przepis na serowe placuszki z truskawkami

W podobny sposób zrobisz placuszki z serka wiejskiego lub z dodatkiem kefiru. Do środka możesz wrzucić nie tylko truskawki, ale także borówki, maliny lub czereśnie.

Składniki:

  • 100 g truskawek,
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • pół szklanki mąki pszennej (100 g),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj i osusz. Wytnij z nich szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek.
  3. Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego żółtka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
  5. Ostrożnie połącz pianę z masą na placki.
  6. Na patelni rozgrzej olej i kładź placki przy pomocy łyżki stołowej.
  7. Gdy się zarumienią od spodu, wciśnij w ciasto kilka kawałków truskawek. Przewróć i smaż na złoto z drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy