Na śniadanie często robię te pyszne placki. Mają dużo białka i sycą na długo

Placuszki z owocami sezonowymi to świetny pomysł na pyszną kolację lub niespieszne, weekendowe śniadanie. Możesz zrobić je w oparciu o klasyczny przepis na racuchy, ale będą o wiele bardziej pożywne i wartościowe, gdy dodasz do nich solidną porcję twarogu. Mojej rodzinie smakują bardziej niż pankejki.

Serowe placuszki możesz zrobić z dowolnymi owocami sezonowymiSerowe placuszki możesz zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ceny za truskawki z tygodnia na tydzień są coraz niższe. Nie ma więc na co czekać – teraz jest najlepszy moment na przygotowanie z nimi serowych placuszków. To propozycja nie do odrzucenia zarówno dla łasuchów, którzy nie mogą sobie odmówić codziennych słodkości, jak i dla osób na diecie wysokobiałkowej. Po takim śniadaniu każdy będzie szczęśliwy i pełen energii do działania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Na jakim oleju najlepiej smażyć placki?

Do smażenia placków, racuchów czy pankejków możesz użyć patelni z nieprzywieralnym dnem, która nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu. Jednak musisz liczyć się z tym, że placki usmażone w ten sposób nie będą tak rumiane i kremowe w smaku, jak te, które pamiętasz z wakacji u babci.

Aby pogodzić przyjemność z dbałością o zdrowie, wybierz olej o wysokim punkcie dymienia – taki, który po podgrzaniu zachowa stabilność i rozpadnie się na substancje smoliste. Do smażenia placuszków serowych najlepiej sprawdzi się rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado.

Przepis na serowe placuszki z truskawkami

W podobny sposób zrobisz placuszki z serka wiejskiego lub z dodatkiem kefiru. Do środka możesz wrzucić nie tylko truskawki, ale także borówki, maliny lub czereśnie.

Składniki:

  • 100 g truskawek,
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • pół szklanki mąki pszennej (100 g),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj i osusz. Wytnij z nich szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek.
  3. Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego żółtka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
  5. Ostrożnie połącz pianę z masą na placki.
  6. Na patelni rozgrzej olej i kładź placki przy pomocy łyżki stołowej.
  7. Gdy się zarumienią od spodu, wciśnij w ciasto kilka kawałków truskawek. Przewróć i smaż na złoto z drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥