Na śniadanie często robię te pyszne placki. Mają dużo białka i sycą na długo
Placuszki z owocami sezonowymi to świetny pomysł na pyszną kolację lub niespieszne, weekendowe śniadanie. Możesz zrobić je w oparciu o klasyczny przepis na racuchy, ale będą o wiele bardziej pożywne i wartościowe, gdy dodasz do nich solidną porcję twarogu. Mojej rodzinie smakują bardziej niż pankejki.
Ceny za truskawki z tygodnia na tydzień są coraz niższe. Nie ma więc na co czekać – teraz jest najlepszy moment na przygotowanie z nimi serowych placuszków. To propozycja nie do odrzucenia zarówno dla łasuchów, którzy nie mogą sobie odmówić codziennych słodkości, jak i dla osób na diecie wysokobiałkowej. Po takim śniadaniu każdy będzie szczęśliwy i pełen energii do działania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Na jakim oleju najlepiej smażyć placki?
Do smażenia placków, racuchów czy pankejków możesz użyć patelni z nieprzywieralnym dnem, która nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu. Jednak musisz liczyć się z tym, że placki usmażone w ten sposób nie będą tak rumiane i kremowe w smaku, jak te, które pamiętasz z wakacji u babci.
Aby pogodzić przyjemność z dbałością o zdrowie, wybierz olej o wysokim punkcie dymienia – taki, który po podgrzaniu zachowa stabilność i rozpadnie się na substancje smoliste. Do smażenia placuszków serowych najlepiej sprawdzi się rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado.
Przepis na serowe placuszki z truskawkami
W podobny sposób zrobisz placuszki z serka wiejskiego lub z dodatkiem kefiru. Do środka możesz wrzucić nie tylko truskawki, ale także borówki, maliny lub czereśnie.
Składniki:
- 100 g truskawek,
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżka cukru,
- ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- pół szklanki mąki pszennej (100 g),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj i osusz. Wytnij z nich szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego żółtka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
- Ostrożnie połącz pianę z masą na placki.
- Na patelni rozgrzej olej i kładź placki przy pomocy łyżki stołowej.
- Gdy się zarumienią od spodu, wciśnij w ciasto kilka kawałków truskawek. Przewróć i smaż na złoto z drugiej strony.