Robię ciasto z czereśniami w jednej misce. Przypomina francuski klasyk

Francuski deser z owocami jest rozkoszą dla podniebienia. Mięciutkie, delikatne ciasto i soczyste owoce sezonowe – czy może być coś lepszego na lato? Podstawą jest masa jajeczna, do której należy dodać śmietankę i odrobinę stopionego masła dla spotęgowania odczucia kremowości. Ze słodkimi czereśniami w środku to bajka.

Clafoutis z czereśniami to przysmak z francuskiego bistroClafoutis z czereśniami to przysmak z francuskiego bistro
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na czereśnie trwa w najlepsze. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem drzewek, może liczyć na obfite zbiory. Dobre nasłonecznienie i umiarkowane opady sprzyjają tegorocznym zbiorom. W odróżnieniu od cierpkich wiśni, których smak potrafi wywoływać grymas na twarzy, czereśniami można zajadać się bez opamiętania. Oczywiście, warto zachować zdrowy rozsądek, aby nie przesadzić z ilością cukru i błonnika, od nadmiaru którego możemy mieć dolegliwości żołądkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Deser z owoców sezonowych w praktycznych foremkach

Francuskie clafoutis możesz zrobić nie tylko z czereśniami, ale także z truskawkami, malinami lub borówkami. Za każdym razem warto stawiać na sezonowe owoce, najlepiej z własnego ogródka, w którym nie stosujesz oprysków i nawozów sztucznych. Jeśli nie masz do takich dostępu, kieruj się prostą zasadą: im krótsza droga do twojej kuchni, tym lepiej dla twojego zdrowia.

Do pieczenia wykorzystaj dużą okrągłą formę, naczynie żaroodporne lub małe ceramiczne foremki, w których idealnie zmieści się porcja dla jednej osoby. W zależności od ilości mąki, deser będzie miał bardziej lub mniej zwartą strukturę. Być może zaraz po wyjęciu z piekarnika, trudno będzie ci uzyskać ładne i równe kawałki. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie clafoutis w tartaletkach, z których bezkarnie można wyjadać deser łyżką.

Przepis na clafoutis z czereśniami

Francuski deser możesz podać z lodami waniliowymi lub oprószony cukrem pudrem. Z poniższych proporcji zrobisz ciasto w dużej formie na tartę (ok. 24-26 cm średnicy).

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • ziarenka wyłuskane z laski wanilii,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 150 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i wydryluj czereśnie. Osusz je na ręczniku papierowym.
  2. W dużej misce rozmieszaj mikserem jajka, dodaj cukier puder wymieszany z ziarenkami z laski wanilii, śmietankę i przestudzone płynne masło. Na koniec wmieszaj mąkę przesianą przez sitko.
  3. W formie do tarty lub naczyniu żaroodpornym ułóż czereśnie i zalej je wymieszaną masą.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy