Robię ciasto z czereśniami w jednej misce. Przypomina francuski klasyk

Francuski deser z owocami jest rozkoszą dla podniebienia. Mięciutkie, delikatne ciasto i soczyste owoce sezonowe – czy może być coś lepszego na lato? Podstawą jest masa jajeczna, do której należy dodać śmietankę i odrobinę stopionego masła dla spotęgowania odczucia kremowości. Ze słodkimi czereśniami w środku to bajka.

Clafoutis z czereśniami to przysmak z francuskiego bistroClafoutis z czereśniami to przysmak z francuskiego bistro
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na czereśnie trwa w najlepsze. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem drzewek, może liczyć na obfite zbiory. Dobre nasłonecznienie i umiarkowane opady sprzyjają tegorocznym zbiorom. W odróżnieniu od cierpkich wiśni, których smak potrafi wywoływać grymas na twarzy, czereśniami można zajadać się bez opamiętania. Oczywiście, warto zachować zdrowy rozsądek, aby nie przesadzić z ilością cukru i błonnika, od nadmiaru którego możemy mieć dolegliwości żołądkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Deser z owoców sezonowych w praktycznych foremkach

Francuskie clafoutis możesz zrobić nie tylko z czereśniami, ale także z truskawkami, malinami lub borówkami. Za każdym razem warto stawiać na sezonowe owoce, najlepiej z własnego ogródka, w którym nie stosujesz oprysków i nawozów sztucznych. Jeśli nie masz do takich dostępu, kieruj się prostą zasadą: im krótsza droga do twojej kuchni, tym lepiej dla twojego zdrowia.

Do pieczenia wykorzystaj dużą okrągłą formę, naczynie żaroodporne lub małe ceramiczne foremki, w których idealnie zmieści się porcja dla jednej osoby. W zależności od ilości mąki, deser będzie miał bardziej lub mniej zwartą strukturę. Być może zaraz po wyjęciu z piekarnika, trudno będzie ci uzyskać ładne i równe kawałki. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie clafoutis w tartaletkach, z których bezkarnie można wyjadać deser łyżką.

Przepis na clafoutis z czereśniami

Francuski deser możesz podać z lodami waniliowymi lub oprószony cukrem pudrem. Z poniższych proporcji zrobisz ciasto w dużej formie na tartę (ok. 24-26 cm średnicy).

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • ziarenka wyłuskane z laski wanilii,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 150 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i wydryluj czereśnie. Osusz je na ręczniku papierowym.
  2. W dużej misce rozmieszaj mikserem jajka, dodaj cukier puder wymieszany z ziarenkami z laski wanilii, śmietankę i przestudzone płynne masło. Na koniec wmieszaj mąkę przesianą przez sitko.
  3. W formie do tarty lub naczyniu żaroodpornym ułóż czereśnie i zalej je wymieszaną masą.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki