Robię ciasto z czereśniami w jednej misce. Przypomina francuski klasyk
Francuski deser z owocami jest rozkoszą dla podniebienia. Mięciutkie, delikatne ciasto i soczyste owoce sezonowe – czy może być coś lepszego na lato? Podstawą jest masa jajeczna, do której należy dodać śmietankę i odrobinę stopionego masła dla spotęgowania odczucia kremowości. Ze słodkimi czereśniami w środku to bajka.
Sezon na czereśnie trwa w najlepsze. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem drzewek, może liczyć na obfite zbiory. Dobre nasłonecznienie i umiarkowane opady sprzyjają tegorocznym zbiorom. W odróżnieniu od cierpkich wiśni, których smak potrafi wywoływać grymas na twarzy, czereśniami można zajadać się bez opamiętania. Oczywiście, warto zachować zdrowy rozsądek, aby nie przesadzić z ilością cukru i błonnika, od nadmiaru którego możemy mieć dolegliwości żołądkowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Deser z owoców sezonowych w praktycznych foremkach
Francuskie clafoutis możesz zrobić nie tylko z czereśniami, ale także z truskawkami, malinami lub borówkami. Za każdym razem warto stawiać na sezonowe owoce, najlepiej z własnego ogródka, w którym nie stosujesz oprysków i nawozów sztucznych. Jeśli nie masz do takich dostępu, kieruj się prostą zasadą: im krótsza droga do twojej kuchni, tym lepiej dla twojego zdrowia.
Do pieczenia wykorzystaj dużą okrągłą formę, naczynie żaroodporne lub małe ceramiczne foremki, w których idealnie zmieści się porcja dla jednej osoby. W zależności od ilości mąki, deser będzie miał bardziej lub mniej zwartą strukturę. Być może zaraz po wyjęciu z piekarnika, trudno będzie ci uzyskać ładne i równe kawałki. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie clafoutis w tartaletkach, z których bezkarnie można wyjadać deser łyżką.
Przepis na clafoutis z czereśniami
Francuski deser możesz podać z lodami waniliowymi lub oprószony cukrem pudrem. Z poniższych proporcji zrobisz ciasto w dużej formie na tartę (ok. 24-26 cm średnicy).
Składniki:
- 1 kg czereśni,
- 5 jajek,
- 100 g cukru pudru,
- ziarenka wyłuskane z laski wanilii,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 150 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Umyj i wydryluj czereśnie. Osusz je na ręczniku papierowym.
- W dużej misce rozmieszaj mikserem jajka, dodaj cukier puder wymieszany z ziarenkami z laski wanilii, śmietankę i przestudzone płynne masło. Na koniec wmieszaj mąkę przesianą przez sitko.
- W formie do tarty lub naczyniu żaroodpornym ułóż czereśnie i zalej je wymieszaną masą.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.