Zagniatam spód i prażę jabłka. Dodaję 1 składnik i szarlotka po holendersku wychodzi bajecznie
Kruche ciasto, mnóstwo szarlotki, a pomiędzy nimi przepyszne jabłkowe nadzienie. Żeby jabłka wyszły soczyste i smakowicie się zapiekły, wykorzystaj patent, który przewija się w niektórych przepisach od holenderskich blogerów. Jabłka do szarlotki wyjdą naprawdę przepysznie!
Szarlotka w wariantach z różnych stron świata ma wiele wspólnych punktów w przepisach. Oczywiście to odpowiedni spód - zrobiony z dobrej jakości mąki, zagniatany sprawnie i podpiekany. Musi być też kruche ciasto na wierzchu - w postaci kruszonki lub charakterystycznej kratki niczym w apple pie od amerykańskiej gospodyni. To, co wyróżnia się w przepisach z holenderskich blogów, to dodatek gęstej śmietanki w momencie przygotowania jabłka do szarlotki. Blogerki mają na to ciekawy patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karmelowa szarlotka z kruszonką
Jak zrobić jabłka do szarlotki
Uprażone jabłka do szarlotki najczęściej robi się jesienią i wekuje w słoikach. To najprostszy sposób, jak przyspieszyć sobie przygotowanie tego ciasta. W patencie ze śmietanką to się nie uda, bo jabłka trzeba najpierw poddusić jabłka z dodatkiem masła, cukru i cynamonu, a następnie osączyć (aby nie było zbyt pełne płynu) i wymieszać ze śmietanką. Najlepsza będzie słodka śmietanka 36 proc., bo jej konsystencja idealnie połączy się z owocami. W polskiej wersji szarlotki najbardziej polecane odmiany jabłek na szarlotkę to papierówki i szara reneta, ale w tym przepisie lepiej sprawdzą się twarde i nie za słodkie jabłka granny smith.
Holenderska wersja szarlotki
Idealną strukturę szarlotki z kruchym ciastem w roli głównej zapewni dobrej jakości masło. Musi być odpowiednio schłodzone, a następnie siekane nożem z pozostałymi składnikami lub zagniatane za pomocą robota planetarnego, aby nie ogrzewać produktów. Kruche ciasto możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Składniki na ciasto:
- 150 g zimnego, niesolonego masła,
- szczypta soli,
- 100 g cukru pudru,
- 450 g mąki pszennej,
- bułka tarta do obsypania.
Składniki na nadzienie - jabłka do szarlotki:
- 2 kg całych jabłek,
- 50 g masła,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 100 g śmietanki 36 proc.
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła,
- 70 g brązowego cukru,
- 150 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto przełóż na stolnicę i siekaj nożem, pod koniec chwilę całość zagnieć. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
- Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne. Możesz wykorzystać do tego specjalne akcesorium pozwalające wyciąć cały ogryzek. Pokrój owoce na ósemki. Skrop sokiem z cytryny.
- Na patelni roztop 50 g masła, przełóż jabłka. Smaż całość, dodaj cukier i cynamon. Owoce wyłóż na sitko ułożone na miseczce.
- W tym czasie rozwałkuj ciasto, wysmaruj formę do pieczenia, obsyp bułką tartą. Wstaw na ok. 12 minut do piekarnika na 175 stopni Celsjusza.
- Na patelnię po jabłkach wlej śmietankę, dolej płyn, który odciekł z jabłek. Trzymaj na palniku chwilę, aż całość zgęstnieje. Na koniec delikatnie dodaj jabłka i wymieszaj.
- Jabłka przełóż na podpieczony spód.
- Składniki na kruszonkę zagnieć szybko i posyp nią jabłka. Piecz całość przez ok. 40 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku.