Zagniatam spód i prażę jabłka. Dodaję 1 składnik i szarlotka po holendersku wychodzi bajecznie

Kruche ciasto, mnóstwo szarlotki, a pomiędzy nimi przepyszne jabłkowe nadzienie. Żeby jabłka wyszły soczyste i smakowicie się zapiekły, wykorzystaj patent, który przewija się w niektórych przepisach od holenderskich blogerów. Jabłka do szarlotki wyjdą naprawdę przepysznie!

Szarlotka z dużą ilością kruszonki to rozgrzewające ciastoSzarlotka z dużą ilością kruszonki to rozgrzewające ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Szarlotka w wariantach z różnych stron świata ma wiele wspólnych punktów w przepisach. Oczywiście to odpowiedni spód - zrobiony z dobrej jakości mąki, zagniatany sprawnie i podpiekany. Musi być też kruche ciasto na wierzchu - w postaci kruszonki lub charakterystycznej kratki niczym w apple pie od amerykańskiej gospodyni. To, co wyróżnia się w przepisach z holenderskich blogów, to dodatek gęstej śmietanki w momencie przygotowania jabłka do szarlotki. Blogerki mają na to ciekawy patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Jak zrobić jabłka do szarlotki

Uprażone jabłka do szarlotki najczęściej robi się jesienią i wekuje w słoikach. To najprostszy sposób, jak przyspieszyć sobie przygotowanie tego ciasta. W patencie ze śmietanką to się nie uda, bo jabłka trzeba najpierw poddusić jabłka z dodatkiem masła, cukru i cynamonu, a następnie osączyć (aby nie było zbyt pełne płynu) i wymieszać ze śmietanką. Najlepsza będzie słodka śmietanka 36 proc., bo jej konsystencja idealnie połączy się z owocami. W polskiej wersji szarlotki najbardziej polecane odmiany jabłek na szarlotkę to papierówki i szara reneta, ale w tym przepisie lepiej sprawdzą się twarde i nie za słodkie jabłka granny smith.

Holenderska wersja szarlotki

Idealną strukturę szarlotki z kruchym ciastem w roli głównej zapewni dobrej jakości masło. Musi być odpowiednio schłodzone, a następnie siekane nożem z pozostałymi składnikami lub zagniatane za pomocą robota planetarnego, aby nie ogrzewać produktów. Kruche ciasto możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu użycia.

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego, niesolonego masła,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru pudru,
  • 450 g mąki pszennej,
  • bułka tarta do obsypania.

Składniki na nadzienie - jabłka do szarlotki:

  • 2 kg całych jabłek,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100 g śmietanki 36 proc.

Składniki na kruszonkę:

  • 125 g masła,
  • 70 g brązowego cukru,
  • 150 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto przełóż na stolnicę i siekaj nożem, pod koniec chwilę całość zagnieć. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne. Możesz wykorzystać do tego specjalne akcesorium pozwalające wyciąć cały ogryzek. Pokrój owoce na ósemki. Skrop sokiem z cytryny.
  3. Na patelni roztop 50 g masła, przełóż jabłka. Smaż całość, dodaj cukier i cynamon. Owoce wyłóż na sitko ułożone na miseczce.
  4. W tym czasie rozwałkuj ciasto, wysmaruj formę do pieczenia, obsyp bułką tartą. Wstaw na ok. 12 minut do piekarnika na 175 stopni Celsjusza.
  5. Na patelnię po jabłkach wlej śmietankę, dolej płyn, który odciekł z jabłek. Trzymaj na palniku chwilę, aż całość zgęstnieje. Na koniec delikatnie dodaj jabłka i wymieszaj.
  6. Jabłka przełóż na podpieczony spód.
  7. Składniki na kruszonkę zagnieć szybko i posyp nią jabłka. Piecz całość przez ok. 40 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują