WideoZakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Zakręcone chipsy ziemniaczane
Zakręcone chipsy ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Pyszności

21.09.2024 09:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaczane kąski w aromatycznych przyprawach to hit każdej imprezy. Bez względu, jak dużo ich przygotujesz, znikają do ostatniego okruszka. Nikt nie zatęskni za sklepowymi chipsami. Na szczęście z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni.

Ziemniak to warzywny kameleon, bo przygotować z niego można naprawdę wiele przysmaków. Szalejemy za frytkami, smażymy placki ziemniaczane, robimy gładkie purée czy opiekamy je w ognisku. W tym przepisie nie jest tylko dodatkiem do dania głównego, ale samodzielną przekąską, która zachwyca od pierwszego chrupnięcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące zakręcone chipsy ziemniaczane

Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i trochę czasu na smażenie. Zachwyt chrupiących zdecydowanie gwarantowany. Idealnie sprawdzą się na imprezy, rodzinne wieczory filmowe czy planszówkowe spotkanie ze znajomymi.

Podane z różnymi sosami, takie jak sos czosnkowy, ketchup czy majonez, będą hitem na każdej imprezie. Doprawić je możesz również innymi przyprawami, na przykład mieloną papryką chilli, która doda im ostrości. Chrupiące chipsy z ziemniaków smakują tak dobrze, że zapomnisz o tych gotowych z paczki z pobliskiego sklepu.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki, najlepiej typu C,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Pokrój na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny. Przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na 20 minut. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi z ziemniaków i chipsy będą jeszcze bardziej chrupiące.

Ziemniaki odstaw do namoczenia
Ziemniaki odstaw do namoczenia© Pyszności

Krok 2. Każdy plasterek ziemniaka zawiń w rulonik i nadziej na długi patyczek do szaszłyków. Zanurz w gorącym oleju i smaż, aż ziemniaki się zarumienią. Ostrożnie wyjmij przy pomocy metalowych szczypiec.

Smażenie ziemniaków
Smażenie ziemniaków© Licencjodawca

Krok 3. Usmażone chipsy odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przełóż do miski, usuwając patyk do szaszłyków. Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj. Podawaj samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego dipu. Smacznego!

Chrupiące zakręcone chipsy
Chrupiące zakręcone chipsy© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także