Zamiast do szarlotki wrzucam do farszu. Wychodzą pyszne pierogi

Gdy kończy się sezon na truskawki, a borówki już nie smakują tak jak na początku lata, przychodzi pora, by dać szansę innym owocom. Właśnie wtedy sięgam po jabłka – nie do szarlotki, jak można by się spodziewać, ale… do pierogów. I nigdy nie żałuję.

Pierogi na słodko świetnie komponują się z dodatkiem śmietanyPierogi na słodko świetnie komponują się z dodatkiem śmietany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć jabłka kojarzą się głównie z szarlotką, doskonale sprawdzają się również jako nadzienie do pierogów. W połączeniu z cynamonem i odrobiną cukru zyskują głębię smaku, która świetnie komponuje się z delikatnym ciastem. Najlepsze efekty daje użycie jabłek, które mają lekko kwaskowy smak – takich jak papierówki. Ich miękkość i soczystość sprawiają, że po krótkim przygotowaniu zamieniają się w pyszne, domowe nadzienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krakowski Festiwal Pierogów w cyklu Kulinarna Stolica Polski

Pierogi z papierówkami

Papierówki to jedne z pierwszych jabłek, które pojawiają się latem. Sezon na nie zaczyna się już w lipcu i trwa zazwyczaj do połowy sierpnia, więc to ostatni dzwonek, aby spróbować pierogów z tym nadzieniem. Charakteryzują się jasnozieloną skórką, delikatnym miąższem i wyraźnie kwaskowym smakiem. W przeciwieństwie do wielu innych odmian, nie nadają się do długiego przechowywania – warto więc korzystać z nich wtedy, gdy są dostępne.

W farszu do pierogów sprawdzają się znakomicie: nie są zbyt słodkie, dobrze się rozpadają podczas obróbki i idealnie łączą się z cynamonem. Dzięki temu dodatkowi zyskują smak inspirowany dobrze znaną szarlotką i świetnie komponują się z łyżką śmietany lub rozpuszczonym masłem. Po chwili zyskujemy lekki, owocowy obiad, który jest przyjemną odmianą dla codziennych, często mięsnych posiłków.

Przepis na pierogi z papierówkami

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 375 ml letniej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g papierówek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Papierówki obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw i przejdź do ciasta.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i olej, a następnie stopniowo wlewaj letnią wodę, cały czas mieszając.
  4. Zagnieć ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne, podziel je na części i rozwałkuj cienko.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki, nakładaj farsz, zlepiaj pierogi dokładnie, by się nie rozklejały.
  6. Gotuj je partiami w osolonym wrzątku – gdy wypłyną, trzymaj jeszcze około 3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.
  7. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczyptą cukru, jogurtem naturalnym, konfiturą lub roztopionym masłem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇