Zamiast do szarlotki wrzucam do farszu. Wychodzą pyszne pierogi
Gdy kończy się sezon na truskawki, a borówki już nie smakują tak jak na początku lata, przychodzi pora, by dać szansę innym owocom. Właśnie wtedy sięgam po jabłka – nie do szarlotki, jak można by się spodziewać, ale… do pierogów. I nigdy nie żałuję.
Choć jabłka kojarzą się głównie z szarlotką, doskonale sprawdzają się również jako nadzienie do pierogów. W połączeniu z cynamonem i odrobiną cukru zyskują głębię smaku, która świetnie komponuje się z delikatnym ciastem. Najlepsze efekty daje użycie jabłek, które mają lekko kwaskowy smak – takich jak papierówki. Ich miękkość i soczystość sprawiają, że po krótkim przygotowaniu zamieniają się w pyszne, domowe nadzienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krakowski Festiwal Pierogów w cyklu Kulinarna Stolica Polski
Pierogi z papierówkami
Papierówki to jedne z pierwszych jabłek, które pojawiają się latem. Sezon na nie zaczyna się już w lipcu i trwa zazwyczaj do połowy sierpnia, więc to ostatni dzwonek, aby spróbować pierogów z tym nadzieniem. Charakteryzują się jasnozieloną skórką, delikatnym miąższem i wyraźnie kwaskowym smakiem. W przeciwieństwie do wielu innych odmian, nie nadają się do długiego przechowywania – warto więc korzystać z nich wtedy, gdy są dostępne.
W farszu do pierogów sprawdzają się znakomicie: nie są zbyt słodkie, dobrze się rozpadają podczas obróbki i idealnie łączą się z cynamonem. Dzięki temu dodatkowi zyskują smak inspirowany dobrze znaną szarlotką i świetnie komponują się z łyżką śmietany lub rozpuszczonym masłem. Po chwili zyskujemy lekki, owocowy obiad, który jest przyjemną odmianą dla codziennych, często mięsnych posiłków.
Przepis na pierogi z papierówkami
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 375 ml letniej wody,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 500 g papierówek,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Papierówki obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
- Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw i przejdź do ciasta.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i olej, a następnie stopniowo wlewaj letnią wodę, cały czas mieszając.
- Zagnieć ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne, podziel je na części i rozwałkuj cienko.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki, nakładaj farsz, zlepiaj pierogi dokładnie, by się nie rozklejały.
- Gotuj je partiami w osolonym wrzątku – gdy wypłyną, trzymaj jeszcze około 3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i szczyptą cukru, jogurtem naturalnym, konfiturą lub roztopionym masłem.