Zamiast jarzynowej, na ostatki podam sałatkę z selerem. Robi furorę za każdym razem

Zapowiedzieli się znajomi na ostatki? Mamy przepis na sałatkę, która świetnie sprawdzi się na takim spotkaniu. Nie ma z nią dużo pracy, a potrzebne składniki kupisz nawet w ostatniej chwili. Jej smak jest niezapomniany.

Ta sałatka cieszy się zawsze powodzeniemTa sałatka cieszy się zawsze powodzeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co wyróżnia tę sałatkę? Na pewno to, że łączy w sobie zarówno słodkie, jak i wytrawne smaki. Składniki, które na pozór do siebie nie pasują, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Słodki ananas, chrupiąca kukurydzę, kwaskowaty ogórek, delikatna szynka, a przede wszystkim marynowany seler – na nich właśnie bazuje sałatka. Można podać zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i przygotować do najbliższych na kolację. Jest sycąca, ale jednocześnie lekka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Jak przygotować sałatkę?

Tę sałatkę spokojnie można nazwać "zimową". Nie ma w niej świeżych warzyw, dlatego wszystkie potrzebne składniki można kupić znacznie wcześniej. Większość składników wystarczy wyjąć z puszek czy słoików. Najważniejszy z nich jest marynowany seler naciowy. Dostaniemy go praktycznie w każdym sklepie, bo to popularny dodatek do sałatek. Okazuje się, że wiele osób nie przepada za selerem korzeniowym na surowo, ani gotowanym, za to przepadają za tym warzywem w wersji konserwowej. Zyskuje wtedy delikatność i jest przyjemnie chrupiący.

Sałatka na bazie selera konserwowego

Składniki:

  • 340 g selera konserwowego,
  • 140 g kukurydzy z puszki,
  • 3 krążki ananasa z puszki,
  • 2 ogórki konserwowe (opcjonalnie kiszone),
  • 160 g szynki, najlepiej konserwowej,
  • 150 g żółtego sera,
  • kilka gałązek natki pietruszki (opcjonalnie),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj składniki: szynkę, żółty ser, ogórki pokrój w kostkę.
  2. Ananasa pokrój drobno.
  3. Wymieszaj przygotowane składniki, dodaj do nich odsączone z zalewy kukurydzę i seler konserwowy, który można pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny przygotuj sos. Dopraw go do smaku.
  5. Sos dodaj do sałatki, wymieszaj. Udekoruj ją drobno posiekaną natką.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa