Zamiast jarzynowej, na ostatki podam sałatkę z selerem. Robi furorę za każdym razem
Zapowiedzieli się znajomi na ostatki? Mamy przepis na sałatkę, która świetnie sprawdzi się na takim spotkaniu. Nie ma z nią dużo pracy, a potrzebne składniki kupisz nawet w ostatniej chwili. Jej smak jest niezapomniany.
Co wyróżnia tę sałatkę? Na pewno to, że łączy w sobie zarówno słodkie, jak i wytrawne smaki. Składniki, które na pozór do siebie nie pasują, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Słodki ananas, chrupiąca kukurydzę, kwaskowaty ogórek, delikatna szynka, a przede wszystkim marynowany seler – na nich właśnie bazuje sałatka. Można podać zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i przygotować do najbliższych na kolację. Jest sycąca, ale jednocześnie lekka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Jak przygotować sałatkę?
Tę sałatkę spokojnie można nazwać "zimową". Nie ma w niej świeżych warzyw, dlatego wszystkie potrzebne składniki można kupić znacznie wcześniej. Większość składników wystarczy wyjąć z puszek czy słoików. Najważniejszy z nich jest marynowany seler naciowy. Dostaniemy go praktycznie w każdym sklepie, bo to popularny dodatek do sałatek. Okazuje się, że wiele osób nie przepada za selerem korzeniowym na surowo, ani gotowanym, za to przepadają za tym warzywem w wersji konserwowej. Zyskuje wtedy delikatność i jest przyjemnie chrupiący.
Sałatka na bazie selera konserwowego
Składniki:
- 340 g selera konserwowego,
- 140 g kukurydzy z puszki,
- 3 krążki ananasa z puszki,
- 2 ogórki konserwowe (opcjonalnie kiszone),
- 160 g szynki, najlepiej konserwowej,
- 150 g żółtego sera,
- kilka gałązek natki pietruszki (opcjonalnie),
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj składniki: szynkę, żółty ser, ogórki pokrój w kostkę.
- Ananasa pokrój drobno.
- Wymieszaj przygotowane składniki, dodaj do nich odsączone z zalewy kukurydzę i seler konserwowy, który można pokroić na mniejsze kawałki.
- Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny przygotuj sos. Dopraw go do smaku.
- Sos dodaj do sałatki, wymieszaj. Udekoruj ją drobno posiekaną natką.