Zamiast mielonych robię zupełnie inne kotlety. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Prosta, sycąca i pełna smaku potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację, a do tego nie wymaga drogich składników. Smakuje świetnie podana z puree ziemniaczanym, kaszą albo świeżą surówką.

W piątki jem kotlety z grzybówW piątki jem kotlety z grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień kojarzy się z zapachem lasu, koszami pełnymi prawdziwków i podgrzybków oraz gorącą patelnią, na której lądują świeżo zebrane skarby natury. Grzyby można przygotować na wiele sposobów – jako dodatek do sosów, farszy czy zup. Jednak jednym z najciekawszych i najbardziej sycących dań są kotlety z grzybów. To prosty przepis, który zadowoli nie tylko wegetarian, ale też każdego, kto chce na chwilę odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Kotlety te są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, mają intensywny, leśny aromat i świetnie komponują się z klasycznymi dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane, kasza czy świeże surówki. Co ważne: są lekkostrawne, a jednocześnie dostarczają wielu wartości odżywczych. Grzyby to źródło białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz cennych minerałów, w tym selenu i potasu. Dzięki temu kotlety z grzybów mogą być zarówno pysznym obiadem, jak i zdrowym posiłkiem.

Jak zrobić kotlety z grzybów?

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki przyprawy w płynie,
  • 2 bułki,
  • 60 g bułki tartej,
  • cebula,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego,
  • szczypta soli,
  • 100 g oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i opłukane grzyby ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj.
  2. Bułki namocz w wodzie, odciśnij i połącz z grzybami, jajkami oraz drobno posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
  3. Z masy uformuj podłużne kotleciki. Każdy obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Jeśli chcesz wersję fit, upiecz je w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza lub przez 15-18 minut w airfyerze w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać kotlety grzybowe?

Najbardziej klasyczne połączenie to puree ziemniaczane i ogórek kiszony, czyli smak dzieciństwa i domowej kuchni. Ale możliwości jest o wiele więcej. Kotlety grzybowe świetnie pasują do kaszy gryczanej, ryżu czy nawet świeżej bagietki. Możesz je także wykorzystać jako farsz do pity albo podać w bułce, tworząc domowego burgera wege.

Doskonałym dodatkiem są pieczone warzywa, a szczególnie dobrze sprawdzi się pieczona papryka, której słodycz znakomicie równoważy smak grzybów.

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu