Zamiast pączków i faworków, smażę hiszpański przysmak. Na jednym z pewnością się nie skończy

To klasyk wśród hiszpańskich deserów, który na dobre rozgościł się także w Polsce. Po churrosy ustawiają się kolejki amatorów słodkości, którzy przepadają za smażonym, słodkim ciastem. Kultowy przysmak bez problemu odtworzysz w swojej kuchni.

Churrosy świetnie sprawdzą się na tłusty czwartekChurrosy świetnie sprawdzą się na tłusty czwartek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedną z obowiązkowych pozycji do spróbowania na wakacjach w Hiszpanii są churrosy. To chrupkie ciasto smażone w głęboki oleju szybko podbiło serca również poza Półwyspem Iberyjskim. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski w czasie karnawału i godnie zastąpią faworki i pączki na tłusty czwartek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Hiszpańskie churrosy

W Hiszpanii te popularne przysmaki są dostępne niemal na każdym rogu. Można je znaleźć w budkach i specjalnych sklepach zwanych churrería (lub xurreria w języku katalońskim) na ulicach, lotniskach, dworcach i stacjach metra. Churros to podłużne ciastka o charakterystycznym, gwiazdkowym przekroju, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Istnieje popularna anegdota, jakoby przepis na churros narodził się w Pirenejach, gdzie pasterze mieli problem z dostępem do świeżego pieczywa. Prawdopodobne historia churros ma swoje korzenie w Chinach, gdzie od wieków przygotowuje się "youtiao" - ciastka smażone na głębokim tłuszczu, podobne do churros.

Churrosy podaje się często z cukrową posypką
Churrosy podaje się często z cukrową posypką © Pixabay

Do Europy przepis na te chińskie ciastka trafił najprawdopodobniej za sprawą Portugalczyków, którzy handlowali z Azją. Hiszpanie, zainspirowani tym przysmakiem, zmodyfikowali go, nadając mu charakterystyczny kształt gwiazdy i dostosowując do własnych gustów. Choć Hiszpanie z dumą opowiadają o pasterskim rodowodzie churros, ich historia jest prawdopodobnie związana z chińskimi wpływami, a ostateczny kształt i popularność churros to efekt hiszpańskiej inwencji.

Przepis na churrosy

Domowy przepis na churros nie jest skomplikowany. Bazą jest ciasto parzone z mąki, oleju, cukru i soli, choć czasami dodawane są jajka dla lepszej konsystencji. Można również dodać mleko i masło.

Pyszne i chrupiące domowe churrosy
Pyszne i chrupiące domowe churrosy © Pixabay

Temperatura oleju jest bardzo ważna — zbyt gorący olej spowoduje, że churrosy będą się palić na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Zbyt zimny olej sprawi, że ciasto będzie nasiąkać tłuszczem.

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/4 szklanki masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier i cynamon do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj wodę z masłem i solą.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Zdejmij z ognia i ostudź przez kilka minut.
  4. Dodawaj jajka po jednym, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
  6. W dużym garnku rozgrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest już odpowiednio gorący, dodając do niego odrobinę ciasta.
  7. Wyciskaj ciasto z rękawa bezpośrednio do gorącego oleju, formując churrosy o długości około 10 cm.
  8. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  9. Wyjmij churrosy z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
  10. Obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Churrosy można podawać także z czekoladą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości