Zamiast pizzy robię ladenię. Jest lżejsza i jeszcze smaczniejsza
Chociaż pizza kojarzy się przede wszystkim ze słoneczną Italią, to podobny do niej przysmak można znaleźć również podczas wielkich, greckich wakacji.
Ladenia to grecka wariacja na temat pizzy. Powstaje na bazie oliwnego chleba, a wyróżnią ją to, że na próżno szukać niej sera, nawet tego greckiego. Dzięki temu staje się pyszną i lżejszą alternatywą dla klasycznej pizzy. Wystarczy kilka składników, by wyczarować coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł
Grecka ladenia - pizza bez sera
Ladenia to pieczony placek na bazie ciasta drożdżowego, obficie polany oliwą z oliwek i przykryty warstwą pomidorów oraz cebuli. Pochodzi z małej wyspy Kimolos, położonej w archipelagu Cyklad na Morzu Egejskim. To proste, ale bardzo smaczne danie, w którym kluczową rolę odgrywają wysokiej jakości składniki, zwłaszcza oliwa z oliwek.
Podaje się ją zazwyczaj na ciepło, pokrojoną na kawałki. Sprawdzi się doskonale jako przekąska, lekki obiad lub dodatek do innych greckich dań. Warto mieć w zanadrzu ten przepis również wtedy, gdy ruszy sezon grillowy - świetnie pasować będzie jako uzupełnienie pieczonych na ruszcie mięs.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- ok. 1 szklanka ciepłej wody,
- 20 g suszonych drożdży,
- 2 czerwone cebule,
- 3 świeże pomidory,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 200 ml oliwy z oliwek extra virgin.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wlej niewielką ilość ciepłej wody, dodaj drożdże i wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę i resztę wody, mieszając.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Następnie rozwałkuj je na grubość około 2 cm, posypując mąką, aby się nie kleiło.
- Natłuść dużą blachę do pieczenia obficie oliwą z oliwek.
- Rozłóż na niej ciasto, lekko dociskając palcami.
- Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Posmaruj wierzch ciasta przecierem pomidorowym.
- Następnie rozłóż na nim pokrojoną w pióra cebulę i plastry pomidora.
- Posyp całość solą morską, miętą i sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po tym czasie ladenia jest już gotowa do jedzenia. Możesz serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!