Karkówka w super marynacie. Teść podpowiedział mi swoją proporcję przypraw
Jeśli karkówka – to tylko z tą marynatą. Od kiedy wypróbowałem ten zestaw składników, mam już całkowitą pewność, że lepszej kompozycji świat jeszcze nie widział. Kto by pomyślał, że jednym z bohaterów tej receptury będzie pewien słodki, niespodziewany gość? O nie, wcale nie chodzi o miód!
01.11.2024 14:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Karkówka tylko latem? Gdzie tam! Chociaż uwielbiam sezon grillowy, to wcale nie uważam, by na okazję do zjedzenia dobrej karkówki trzeba było czekać jeszcze ładnych kilka miesięcy. Zrobiona z tego mięsa pieczeń niczym nie ustępuje plastrom wysmażonym na ruszcie, a prosta marynata sprawia, że jest to ostatnio jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Muszę jednak przyznać, że na początku nie zachwyciłem się wspomnianym przepisem na marynatę do karkówki. Uznałem go za… cóż, chyba zbyt nietypowy. Dałem mu jednak szansę i teraz wiem, że dodatek soku pomarańczowego potrafi na to wymagające mięso wpłynąć wręcz rewelacyjnie. Pieczeń wychodzi idealnie doprawiona i soczysta jak nigdy wcześniej. Są też "skutki uboczne" – przepyszny sos, z którym warto podać karkówkę.
Zobacz także
Pieczona karkówka – super marynata
Składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 ziarna jałowca,
- szczypta majeranku,
- szczypta pieprzu cytrynowego,
- szczypta chili,
- 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego,
- 300 ml soku pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy (za wyjątkiem chili i sosu sojowego) mieszam. Wcześniej ucieram te, których ziarna były w całości.
- Łączę je za pomocą oleju i powstałą marynatą nacieram mięso. Teraz wkładam je do lodówki; chcę, żeby spędziło tam 12 godzin.
- Po tym czasie wyjmuję mięso i oblewam je sokiem pomarańczowym z dodatkiem sosu sojowego i chili. Ponownie wstawiam mięso do lodówki.
- Po godzinie przekładam całość do naczynia żaroodpornego (przelewam też sos) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zasada jest prosta – na każdy kilogram mięsa przypada mniej więcej 1 godzina w piekarniku. W tym przypadku pieczenie zajmuje więc około 1,5 godziny. Po tym czasie karkówka jest już gotowa. Smacznego!