Karkówka w super marynacie. Teść podpowiedział mi swoją proporcję przypraw

Jeśli karkówka – to tylko z tą marynatą. Od kiedy wypróbowałem ten zestaw składników, mam już całkowitą pewność, że lepszej kompozycji świat jeszcze nie widział. Kto by pomyślał, że jednym z bohaterów tej receptury będzie pewien słodki, niespodziewany gość? O nie, wcale nie chodzi o miód!

Karkówka w super marynacieKarkówka w super marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bernd Jürgens

Karkówka tylko latem? Gdzie tam! Chociaż uwielbiam sezon grillowy, to wcale nie uważam, by na okazję do zjedzenia dobrej karkówki trzeba było czekać jeszcze ładnych kilka miesięcy. Zrobiona z tego mięsa pieczeń niczym nie ustępuje plastrom wysmażonym na ruszcie, a prosta marynata sprawia, że jest to ostatnio jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Muszę jednak przyznać, że na początku nie zachwyciłem się wspomnianym przepisem na marynatę do karkówki. Uznałem go za… cóż, chyba zbyt nietypowy. Dałem mu jednak szansę i teraz wiem, że dodatek soku pomarańczowego potrafi na to wymagające mięso wpłynąć wręcz rewelacyjnie. Pieczeń wychodzi idealnie doprawiona i soczysta jak nigdy wcześniej. Są też "skutki uboczne" – przepyszny sos, z którym warto podać karkówkę.

Pieczona karkówka – super marynata

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 ziarna jałowca,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego,
  • 300 ml soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy (za wyjątkiem chili i sosu sojowego) mieszam. Wcześniej ucieram te, których ziarna były w całości.
  2. Łączę je za pomocą oleju i powstałą marynatą nacieram mięso. Teraz wkładam je do lodówki; chcę, żeby spędziło tam 12 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmuję mięso i oblewam je sokiem pomarańczowym z dodatkiem sosu sojowego i chili. Ponownie wstawiam mięso do lodówki.
  4. Po godzinie przekładam całość do naczynia żaroodpornego (przelewam też sos) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zasada jest prosta – na każdy kilogram mięsa przypada mniej więcej 1 godzina w piekarniku. W tym przypadku pieczenie zajmuje więc około 1,5 godziny. Po tym czasie karkówka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend