Karkówka tak zasmakowała gościom, że wprosili się na nią jeszcze raz. Przepis jest prosty

Karkówka kojarzy się z dość tłustym mięsem, które przede wszystkim nadaje się na grilla. Jednak zapieczona z pysznym sosem i warzywami, pokazuje swoje drugie oblicze. Moi goście już się do niej przekonali. Jest mięciutka, aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się na jesiennych spotkaniach ze znajomymi, już przy stole, a nie przy ruszcie.

Karkówka z papryką rozpływa się w ustachKarkówka z papryką rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk
Dorota Gepert

Nie każdy przepada za karkówką. Często kojarzy się z przesuszonymi kotletami. Jednak można ją przygotować tak, że będzie soczysta. Karkówka wbrew powszechnej opinii może być bardzo smaczna, ale nie ma co ukrywać, to dość wymagające mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Jest sycąca

Karkówka charakteryzuje się ciemniejszym kolorem w porównaniu do innych części wieprzowiny, co wynika z jej większej zawartości tłuszczu. Dzięki temu, po odpowiednim przygotowaniu, będzie mięciutka i zachowa intensywny smak. Ma sporo kalorii, ale zawiera także białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek mięśniowych. Jest również źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12) oraz minerałów takich jak żelazo, cynk i magnez. Struktura i skład karkówki sprawiają, że jest ona mięsem bardzo sycącym i energetycznym.

Rozpływa się w ustach

Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach. Dużo wilgoci dodają mu też warzywa. Tak przygotowana karkówka jest tak smaczna, że postanowiłam podać ją gościom. Tak im zasmakowała, że wprosili się jeszcze raz. Na szczęście przygotowanie takiej karkówki wcale nie jest skomplikowane. Można ją podać tylko ze świeżym, pszennym chlebem lub bagietką.

Karkówka zapiekana z warzywami — przepis

Składniki:

  • około 1 kg karkówki bez kości,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • olej do smażenia.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw je solą i pieprzem, a potem obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry mięsa. Potem ułóż je na spodzie naczynia żaroodpornego.
  2. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w paski. Przełóż je do naczynia z mięsem.
  3. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, rozłóż na papryce.
  4. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, rozłóż na cebuli.
  5. Ogórki pokrój w grubsze plastry, rozłóż na wierzchu.
  6. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewę dodaj do naczynia żaroodpornego.
  7. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  8. Zapiekaj karkówkę ok. 2 godzin.

...

Wybrane dla Ciebie
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać