PrzepisDania mięsneKarkówka tak zasmakowała gościom, że wprosili się na nią jeszcze raz. Przepis jest prosty

Karkówka tak zasmakowała gościom, że wprosili się na nią jeszcze raz. Przepis jest prosty

Karkówka z papryką rozpływa się w ustach
Karkówka z papryką rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk

19.09.2024 10:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karkówka kojarzy się z dość tłustym mięsem, które przede wszystkim nadaje się na grilla. Jednak zapieczona z pysznym sosem i warzywami, pokazuje swoje drugie oblicze. Moi goście już się do niej przekonali. Jest mięciutka, aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się na jesiennych spotkaniach ze znajomymi, już przy stole, a nie przy ruszcie.

Nie każdy przepada za karkówką. Często kojarzy się z przesuszonymi kotletami. Jednak można ją przygotować tak, że będzie soczysta. Karkówka wbrew powszechnej opinii może być bardzo smaczna, ale nie ma co ukrywać, to dość wymagające mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest sycąca

Karkówka charakteryzuje się ciemniejszym kolorem w porównaniu do innych części wieprzowiny, co wynika z jej większej zawartości tłuszczu. Dzięki temu, po odpowiednim przygotowaniu, będzie mięciutka i zachowa intensywny smak. Ma sporo kalorii, ale zawiera także białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek mięśniowych. Jest również źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12) oraz minerałów takich jak żelazo, cynk i magnez. Struktura i skład karkówki sprawiają, że jest ona mięsem bardzo sycącym i energetycznym.

Rozpływa się w ustach

Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach. Dużo wilgoci dodają mu też warzywa. Tak przygotowana karkówka jest tak smaczna, że postanowiłam podać ją gościom. Tak im zasmakowała, że wprosili się jeszcze raz. Na szczęście przygotowanie takiej karkówki wcale nie jest skomplikowane. Można ją podać tylko ze świeżym, pszennym chlebem lub bagietką.

Karkówka zapiekana z warzywami — przepis

Składniki:

  • około 1 kg karkówki bez kości,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • olej do smażenia.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw je solą i pieprzem, a potem obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry mięsa. Potem ułóż je na spodzie naczynia żaroodpornego.
  2. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w paski. Przełóż je do naczynia z mięsem.
  3. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, rozłóż na papryce.
  4. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, rozłóż na cebuli.
  5. Ogórki pokrój w grubsze plastry, rozłóż na wierzchu.
  6. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewę dodaj do naczynia żaroodpornego.
  7. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  8. Zapiekaj karkówkę ok. 2 godzin.

...

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także