Karkówka tak zasmakowała gościom, że wprosili się na nią jeszcze raz. Przepis jest prosty

Karkówka kojarzy się z dość tłustym mięsem, które przede wszystkim nadaje się na grilla. Jednak zapieczona z pysznym sosem i warzywami, pokazuje swoje drugie oblicze. Moi goście już się do niej przekonali. Jest mięciutka, aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się na jesiennych spotkaniach ze znajomymi, już przy stole, a nie przy ruszcie.

Karkówka z papryką rozpływa się w ustachKarkówka z papryką rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk
Dorota Gepert

Nie każdy przepada za karkówką. Często kojarzy się z przesuszonymi kotletami. Jednak można ją przygotować tak, że będzie soczysta. Karkówka wbrew powszechnej opinii może być bardzo smaczna, ale nie ma co ukrywać, to dość wymagające mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Jest sycąca

Karkówka charakteryzuje się ciemniejszym kolorem w porównaniu do innych części wieprzowiny, co wynika z jej większej zawartości tłuszczu. Dzięki temu, po odpowiednim przygotowaniu, będzie mięciutka i zachowa intensywny smak. Ma sporo kalorii, ale zawiera także białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek mięśniowych. Jest również źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12) oraz minerałów takich jak żelazo, cynk i magnez. Struktura i skład karkówki sprawiają, że jest ona mięsem bardzo sycącym i energetycznym.

Rozpływa się w ustach

Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach. Dużo wilgoci dodają mu też warzywa. Tak przygotowana karkówka jest tak smaczna, że postanowiłam podać ją gościom. Tak im zasmakowała, że wprosili się jeszcze raz. Na szczęście przygotowanie takiej karkówki wcale nie jest skomplikowane. Można ją podać tylko ze świeżym, pszennym chlebem lub bagietką.

Karkówka zapiekana z warzywami — przepis

Składniki:

  • około 1 kg karkówki bez kości,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • olej do smażenia.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw je solą i pieprzem, a potem obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry mięsa. Potem ułóż je na spodzie naczynia żaroodpornego.
  2. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w paski. Przełóż je do naczynia z mięsem.
  3. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, rozłóż na papryce.
  4. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, rozłóż na cebuli.
  5. Ogórki pokrój w grubsze plastry, rozłóż na wierzchu.
  6. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewę dodaj do naczynia żaroodpornego.
  7. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  8. Zapiekaj karkówkę ok. 2 godzin.

...

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis