WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Dawniej mortadela kojarzyła się z kiepskiej jakości wędliną, podawaną najczęściej zamiast kotleta na obiad. Miłośnicy kuchni włoskiej znają ją jednak jako pyszny rarytas, któremu daleko do szynkopodobnego wyrobu. Ten przepis łączy te dwa światy, zamieniając polską mortadelę w pyszny dodatek do kanapek.

Domowa mortadelaDomowa mortadela
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Dla wielu Polaków mortadela to relikt PRL-u, który wciąż budzi wspomnienia z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce była kiedyś popularnym daniem dla całej rodziny. W tym przepisie to jednak coś nieco innego - pyszna, domowa wędlina na kanapki. Zachwyca składem, który pozostawia daleko w tyle gotowce ze sklepu. Jej przygotowanie jest z kolei prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Domowa mortadela z pistacjami - przepis na wędlinę drobiową

Jest świeża, smaczna i jakościowa, a na dodatek przygotowanie jej to naprawdę prosta sprawa. Kawałek świeżego pieczywa z domową wędliną to prosty krok do szczęścia.

Dla niektórych kulinarny powrót do lat PRL-u to także okazja, aby ponownie cieszyć się zapomnianymi smakami. Tym razem w smacznym i zdrowym wydaniu.

Składniki:

  • 5 ćwiartek z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół selera ,
  • 1 por,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1.5 łyżeczka soli,
  • 1.2 łyżeczki pieprzu,
  • 30 g namoczonej żelatyny w płatkach,
  • 500 ml bulionu,
  • 70 g orzechów pistacjowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dużym garnku umieść kurczaka, przekrojoną na pół cebulę, obrane marchewki, pietruszki, por, seler oraz ząbki czosnku bez łupiny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez 1,5 godziny.

Gotowanie wywaru
Gotowanie wywaru © Pyszności

Krok 2. Mięso ostudź oraz oddziel od kości, warzywa odłóż na bok. Do 500 ml bulionu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.

Bulion z żelatyną
Bulion z żelatyną © Pyszności

Krok 3. W robocie kuchennym umieść mięso, dodaj ugotowane marchewki, suszony czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wlej bulion z żelatyną. Zblenduj na jednolitą masę.

Masa w trakcie blendowania
Masa w trakcie blendowania © Pyszności

Krok 4. Masę przelej do dzbanka, dodaj do niej pistacje i wymieszaj.

Masa na mortadelę
Masa na mortadelę © Pyszności

Krok 5. Powstałą masę przelej do czystej butelki po wodzie z odciętą górą. Wstaw do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Mortadela z butelki
Mortadela z butelki © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie rozetnij butelkę plastikową i pokrój wędlinę na plasterki. Smacznego!

Mortadela z pistacjami
Mortadela z pistacjami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców