Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra
Dawniej mortadela kojarzyła się z kiepskiej jakości wędliną, podawaną najczęściej zamiast kotleta na obiad. Miłośnicy kuchni włoskiej znają ją jednak jako pyszny rarytas, któremu daleko do szynkopodobnego wyrobu. Ten przepis łączy te dwa światy, zamieniając polską mortadelę w pyszny dodatek do kanapek.
06.11.2024 | aktual.: 06.11.2024 11:41
Dla wielu Polaków mortadela to relikt PRL-u, który wciąż budzi wspomnienia z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce była kiedyś popularnym daniem dla całej rodziny. W tym przepisie to jednak coś nieco innego - pyszna, domowa wędlina na kanapki. Zachwyca składem, który pozostawia daleko w tyle gotowce ze sklepu. Jej przygotowanie jest z kolei prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa mortadela z pistacjami - przepis na wędlinę drobiową
Jest świeża, smaczna i jakościowa, a na dodatek przygotowanie jej to naprawdę prosta sprawa. Kawałek świeżego pieczywa z domową wędliną to prosty krok do szczęścia.
Dla niektórych kulinarny powrót do lat PRL-u to także okazja, aby ponownie cieszyć się zapomnianymi smakami. Tym razem w smacznym i zdrowym wydaniu.
Składniki:
- 5 ćwiartek z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- pół selera ,
- 1 por,
- 1 łyżka soli,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1.5 łyżeczka soli,
- 1.2 łyżeczki pieprzu,
- 30 g namoczonej żelatyny w płatkach,
- 500 ml bulionu,
- 70 g orzechów pistacjowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W dużym garnku umieść kurczaka, przekrojoną na pół cebulę, obrane marchewki, pietruszki, por, seler oraz ząbki czosnku bez łupiny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez 1,5 godziny.
Krok 2. Mięso ostudź oraz oddziel od kości, warzywa odłóż na bok. Do 500 ml bulionu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.
Krok 3. W robocie kuchennym umieść mięso, dodaj ugotowane marchewki, suszony czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wlej bulion z żelatyną. Zblenduj na jednolitą masę.
Krok 4. Masę przelej do dzbanka, dodaj do niej pistacje i wymieszaj.
Krok 5. Powstałą masę przelej do czystej butelki po wodzie z odciętą górą. Wstaw do lodówki, aż masa dobrze stężeje.
Krok 6. Po tym czasie rozetnij butelkę plastikową i pokrój wędlinę na plasterki. Smacznego!