Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Dawniej mortadela kojarzyła się z kiepskiej jakości wędliną, podawaną najczęściej zamiast kotleta na obiad. Miłośnicy kuchni włoskiej znają ją jednak jako pyszny rarytas, któremu daleko do szynkopodobnego wyrobu. Ten przepis łączy te dwa światy, zamieniając polską mortadelę w pyszny dodatek do kanapek.

Domowa mortadelaDomowa mortadela
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Dla wielu Polaków mortadela to relikt PRL-u, który wciąż budzi wspomnienia z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce była kiedyś popularnym daniem dla całej rodziny. W tym przepisie to jednak coś nieco innego - pyszna, domowa wędlina na kanapki. Zachwyca składem, który pozostawia daleko w tyle gotowce ze sklepu. Jej przygotowanie jest z kolei prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Domowa mortadela z pistacjami - przepis na wędlinę drobiową

Jest świeża, smaczna i jakościowa, a na dodatek przygotowanie jej to naprawdę prosta sprawa. Kawałek świeżego pieczywa z domową wędliną to prosty krok do szczęścia.

Dla niektórych kulinarny powrót do lat PRL-u to także okazja, aby ponownie cieszyć się zapomnianymi smakami. Tym razem w smacznym i zdrowym wydaniu.

Składniki:

  • 5 ćwiartek z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół selera ,
  • 1 por,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1.5 łyżeczka soli,
  • 1.2 łyżeczki pieprzu,
  • 30 g namoczonej żelatyny w płatkach,
  • 500 ml bulionu,
  • 70 g orzechów pistacjowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dużym garnku umieść kurczaka, przekrojoną na pół cebulę, obrane marchewki, pietruszki, por, seler oraz ząbki czosnku bez łupiny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez 1,5 godziny.

Gotowanie wywaru
Gotowanie wywaru © Pyszności

Krok 2. Mięso ostudź oraz oddziel od kości, warzywa odłóż na bok. Do 500 ml bulionu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.

Bulion z żelatyną
Bulion z żelatyną © Pyszności

Krok 3. W robocie kuchennym umieść mięso, dodaj ugotowane marchewki, suszony czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wlej bulion z żelatyną. Zblenduj na jednolitą masę.

Masa w trakcie blendowania
Masa w trakcie blendowania © Pyszności

Krok 4. Masę przelej do dzbanka, dodaj do niej pistacje i wymieszaj.

Masa na mortadelę
Masa na mortadelę © Pyszności

Krok 5. Powstałą masę przelej do czystej butelki po wodzie z odciętą górą. Wstaw do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Mortadela z butelki
Mortadela z butelki © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie rozetnij butelkę plastikową i pokrój wędlinę na plasterki. Smacznego!

Mortadela z pistacjami
Mortadela z pistacjami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby