Zamiast smażyć, wrzucam na grilla. Nic nie pryska i nie strzela

Chociaż początek wiosny jest nieco kapryśny, to w planach wiele osób ma już pierwsze grillowanie. Zamiast wrzucać samą kiełbasę i karkówkę, na ruszt połóż także wątróbkę.

Grillowana wątróbkaGrillowana wątróbka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wątróbka z kurczaka najczęściej trafia na nasze talerze po usmażeniu z cebulką lub pieczeniu z dodatkiem jabłka. Świetnie sprawdzi się również na grilla, a zrobienie z niej szaszłyków sprawi, że nie będziesz zastanawiać się, co zrobić, żeby nie pryskała. Tym przepisem zaskoczysz nawet tych, którzy niejedno grillowanie mają już na swoim koncie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Grillowana wątróbka z kurczaka

Dla jednych wątróbka to koszmar z dzieciństwa, innym na samą myśl cieknie ślinka. W moim domu fanów wątróbki zdecydowanie nie brakuje, a ta grillowania zdołała przekonać do siebie nawet tych, którzy na początku do podrobów podchodzili z dużą dawką sceptyzmu. Opiekanie wątróbki na ruszcie sprawia, że staje się lekko chrupiąca i aromatyczna zewnątrz, a przy tym miękka w środku.

Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Szaszłyki z wątróbki drobiowej © Adobe Stock

Te szaszłyki to nie tylko wątróbka, ale również boczek, który dodaje podrobom soczystości. Całość aromatyzuje cebula, a jeśli masz ochotę, to możesz nadziać na patyk również pokrojoną w dużą kostkę paprykę czy mini pieczarki. Szaszłyki z wątróbki i boczku najlepiej grillować na aluminiowych tackach, aby nie przywierały do rusztu.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej,
  • 350 g boczku surowego wędzonego w plastrach,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Oczyść wątróbkę - usuń błonki i ewentualne pozostałości przewodów żółciowych.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i zawiń każdą wątróbkę w plasterek boczku.
  4. Cebulę pokrój na ćwiarki i rozdziel na części.
  5. Namocz patyczki do szaszłyków, aby nie przypalały się na grillu.
  6. Nadziewaj na zmianę wątróbkę w boczku i kawałki cebuli. Możesz dodać również inne pokrojone warzywa.
  7. Smaż na rozgrzanym ruszcie z obu stron, aż się zarumienią. Zajmuje to ok. 30 minut.

Gotowe szaszłyki podaj z sosem czosnkowym, chrzanowym lub innym ulubionym sosem. Do tego wystarczy kromka świeżego pieczywa i można zachwycać się pyszną wątróbką w nietypowym wydaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna