Zamiast smażyć, wrzucam na grilla. Nic nie pryska i nie strzela
Chociaż początek wiosny jest nieco kapryśny, to w planach wiele osób ma już pierwsze grillowanie. Zamiast wrzucać samą kiełbasę i karkówkę, na ruszt połóż także wątróbkę.
Wątróbka z kurczaka najczęściej trafia na nasze talerze po usmażeniu z cebulką lub pieczeniu z dodatkiem jabłka. Świetnie sprawdzi się również na grilla, a zrobienie z niej szaszłyków sprawi, że nie będziesz zastanawiać się, co zrobić, żeby nie pryskała. Tym przepisem zaskoczysz nawet tych, którzy niejedno grillowanie mają już na swoim koncie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Grillowana wątróbka z kurczaka
Dla jednych wątróbka to koszmar z dzieciństwa, innym na samą myśl cieknie ślinka. W moim domu fanów wątróbki zdecydowanie nie brakuje, a ta grillowania zdołała przekonać do siebie nawet tych, którzy na początku do podrobów podchodzili z dużą dawką sceptyzmu. Opiekanie wątróbki na ruszcie sprawia, że staje się lekko chrupiąca i aromatyczna zewnątrz, a przy tym miękka w środku.
Te szaszłyki to nie tylko wątróbka, ale również boczek, który dodaje podrobom soczystości. Całość aromatyzuje cebula, a jeśli masz ochotę, to możesz nadziać na patyk również pokrojoną w dużą kostkę paprykę czy mini pieczarki. Szaszłyki z wątróbki i boczku najlepiej grillować na aluminiowych tackach, aby nie przywierały do rusztu.
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej,
- 350 g boczku surowego wędzonego w plastrach,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Oczyść wątróbkę - usuń błonki i ewentualne pozostałości przewodów żółciowych.
- Dopraw solą oraz pieprzem i zawiń każdą wątróbkę w plasterek boczku.
- Cebulę pokrój na ćwiarki i rozdziel na części.
- Namocz patyczki do szaszłyków, aby nie przypalały się na grillu.
- Nadziewaj na zmianę wątróbkę w boczku i kawałki cebuli. Możesz dodać również inne pokrojone warzywa.
- Smaż na rozgrzanym ruszcie z obu stron, aż się zarumienią. Zajmuje to ok. 30 minut.
Gotowe szaszłyki podaj z sosem czosnkowym, chrzanowym lub innym ulubionym sosem. Do tego wystarczy kromka świeżego pieczywa i można zachwycać się pyszną wątróbką w nietypowym wydaniu. Smacznego!