Zamiast smażyć, wrzucam na grilla. Nic nie pryska i nie strzela

Chociaż początek wiosny jest nieco kapryśny, to w planach wiele osób ma już pierwsze grillowanie. Zamiast wrzucać samą kiełbasę i karkówkę, na ruszt połóż także wątróbkę.

Grillowana wątróbkaGrillowana wątróbka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Wątróbka z kurczaka najczęściej trafia na nasze talerze po usmażeniu z cebulką lub pieczeniu z dodatkiem jabłka. Świetnie sprawdzi się również na grilla, a zrobienie z niej szaszłyków sprawi, że nie będziesz zastanawiać się, co zrobić, żeby nie pryskała. Tym przepisem zaskoczysz nawet tych, którzy niejedno grillowanie mają już na swoim koncie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Grillowana wątróbka z kurczaka

Dla jednych wątróbka to koszmar z dzieciństwa, innym na samą myśl cieknie ślinka. W moim domu fanów wątróbki zdecydowanie nie brakuje, a ta grillowania zdołała przekonać do siebie nawet tych, którzy na początku do podrobów podchodzili z dużą dawką sceptyzmu. Opiekanie wątróbki na ruszcie sprawia, że staje się lekko chrupiąca i aromatyczna zewnątrz, a przy tym miękka w środku.

Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Szaszłyki z wątróbki drobiowej © Adobe Stock

Te szaszłyki to nie tylko wątróbka, ale również boczek, który dodaje podrobom soczystości. Całość aromatyzuje cebula, a jeśli masz ochotę, to możesz nadziać na patyk również pokrojoną w dużą kostkę paprykę czy mini pieczarki. Szaszłyki z wątróbki i boczku najlepiej grillować na aluminiowych tackach, aby nie przywierały do rusztu.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej,
  • 350 g boczku surowego wędzonego w plastrach,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Oczyść wątróbkę - usuń błonki i ewentualne pozostałości przewodów żółciowych.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i zawiń każdą wątróbkę w plasterek boczku.
  4. Cebulę pokrój na ćwiarki i rozdziel na części.
  5. Namocz patyczki do szaszłyków, aby nie przypalały się na grillu.
  6. Nadziewaj na zmianę wątróbkę w boczku i kawałki cebuli. Możesz dodać również inne pokrojone warzywa.
  7. Smaż na rozgrzanym ruszcie z obu stron, aż się zarumienią. Zajmuje to ok. 30 minut.

Gotowe szaszłyki podaj z sosem czosnkowym, chrzanowym lub innym ulubionym sosem. Do tego wystarczy kromka świeżego pieczywa i można zachwycać się pyszną wątróbką w nietypowym wydaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie