Zamiast wlewać mleko i sypać cukier, sięgam po inny dodatek. Kawa zamienia się w spalacz tłuszczu

Twoja poranna kawa może stać się energetycznym eliksirem z przypraw. Tajemniczy dodatek sprawi, że mała czarna zyska nie tylko nowy smak, ale też naturalny zastrzyk energii. Lekki twist codziennego rytuału, który każdy kawosz powinien poznać.

Kawa z anyżemKawa z anyżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Coraz więcej osób eksperymentuje z przyprawami w kawie, by wzbogacić jej aromat i korzyści zdrowotne. Kawa z anyżem to pomysł na ciekawy napój, który łączy głęboki, korzenny smak z działaniem korzystnym dla organizmu. Anyż gwiaździsty, z rodziny selerowatych, ma intensywny aromat z nutą lukrecji i jest popularny w kuchni azjatyckiej. W połączeniu z małą czarną wspiera trawienie, wzmacnia odporność i może pomóc w odchudzaniu. Anyż z kofeiną działa synergicznie, bowiem rozgrzewa organizm i przyspiesza metabolizm.

Dlaczego kawa z anyżem jest taka dobra?

Anyż gwiaździsty ma ostry, korzenny aromat z nutą lukrecji, który ożywia smak każdej kawy. Zawarte w nim olejki eteryczne działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomagając odporność i łagodząc objawy przeziębień (rozrzedzają śluz). Napar z anyżu ułatwia też trawienie: redukuje wzdęcia i uczucie pełności oraz usprawnia pracę jelit. Dzięki takim właściwościom kawa z anyżem może być sprzymierzeńcem odchudzania: pobudza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar wody oraz toksyny z organizmu.

Kawa z anyżem, którą zrobisz sam w domu

Kawa z anyżem to napój, który przygotujesz w kilka chwil. Zaparz ulubioną mocną czarną kawę (np. espresso lub po turecku). Do gorącego naparu włóż jedną gwiazdkę anyżu (naprawdę tyle wystarczy, bo anyż jest bardzo wyrazisty) lub 1/4 łyżeczki mielonego - jej intensywny aromat szybko uwolni się w napoju. Zaparzaj pod przykryciem przez kilka minut, a następnie usuń gwiazdkę.

Składniki:

  • filiżanka espresso lub zwykła kawa rozpuszczalna,
  • gwiazdka anyżu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej gwiazdki,
  • woda do zaparzenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka miodu,
  • mleko lub napój roślinny (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz mocną czarną kawę.
  2. Do gorącego naparu włóż gwiazdkę anyżu (lub szczyptę mielonego) i przykryj filiżankę.
  3. Zaparzaj przez 3-5 minut, aby przyprawa naciągnęła aromatem.
  4. Usuń gwiazdkę anyżu (możesz zostawić ją jako dekorację i źródło aromatu).
  5. Kawa z anyżem najlepiej smakuje na gorąco, ale możesz opcjonalnie dodać mleko lub miód zamiast cukru.

Anyż gwiaździsty pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i nazywany bywa "Gwiazdą Indii". Zawarty w nim anetol nadaje mu korzenny aromat i ma działanie rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne. Kawa z anyżem to nie tylko aromatyczny napój, ale też wsparcie odporności i trawienia. Najlepiej podawać ją gorącą, bez dodatku cukru: słodki aromat anyżu świetnie komponuje się z odrobiną miodu lub mleka.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs