Zamiast wlewać mleko i sypać cukier, sięgam po inny dodatek. Kawa zamienia się w spalacz tłuszczu

Twoja poranna kawa może stać się energetycznym eliksirem z przypraw. Tajemniczy dodatek sprawi, że mała czarna zyska nie tylko nowy smak, ale też naturalny zastrzyk energii. Lekki twist codziennego rytuału, który każdy kawosz powinien poznać.

Kawa z anyżemKawa z anyżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Coraz więcej osób eksperymentuje z przyprawami w kawie, by wzbogacić jej aromat i korzyści zdrowotne. Kawa z anyżem to pomysł na ciekawy napój, który łączy głęboki, korzenny smak z działaniem korzystnym dla organizmu. Anyż gwiaździsty, z rodziny selerowatych, ma intensywny aromat z nutą lukrecji i jest popularny w kuchni azjatyckiej. W połączeniu z małą czarną wspiera trawienie, wzmacnia odporność i może pomóc w odchudzaniu. Anyż z kofeiną działa synergicznie, bowiem rozgrzewa organizm i przyspiesza metabolizm.

Dlaczego kawa z anyżem jest taka dobra?

Anyż gwiaździsty ma ostry, korzenny aromat z nutą lukrecji, który ożywia smak każdej kawy. Zawarte w nim olejki eteryczne działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomagając odporność i łagodząc objawy przeziębień (rozrzedzają śluz). Napar z anyżu ułatwia też trawienie: redukuje wzdęcia i uczucie pełności oraz usprawnia pracę jelit. Dzięki takim właściwościom kawa z anyżem może być sprzymierzeńcem odchudzania: pobudza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar wody oraz toksyny z organizmu.

Kawa z anyżem, którą zrobisz sam w domu

Kawa z anyżem to napój, który przygotujesz w kilka chwil. Zaparz ulubioną mocną czarną kawę (np. espresso lub po turecku). Do gorącego naparu włóż jedną gwiazdkę anyżu (naprawdę tyle wystarczy, bo anyż jest bardzo wyrazisty) lub 1/4 łyżeczki mielonego - jej intensywny aromat szybko uwolni się w napoju. Zaparzaj pod przykryciem przez kilka minut, a następnie usuń gwiazdkę.

Składniki:

  • filiżanka espresso lub zwykła kawa rozpuszczalna,
  • gwiazdka anyżu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej gwiazdki,
  • woda do zaparzenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka miodu,
  • mleko lub napój roślinny (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz mocną czarną kawę.
  2. Do gorącego naparu włóż gwiazdkę anyżu (lub szczyptę mielonego) i przykryj filiżankę.
  3. Zaparzaj przez 3-5 minut, aby przyprawa naciągnęła aromatem.
  4. Usuń gwiazdkę anyżu (możesz zostawić ją jako dekorację i źródło aromatu).
  5. Kawa z anyżem najlepiej smakuje na gorąco, ale możesz opcjonalnie dodać mleko lub miód zamiast cukru.

Anyż gwiaździsty pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i nazywany bywa "Gwiazdą Indii". Zawarty w nim anetol nadaje mu korzenny aromat i ma działanie rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne. Kawa z anyżem to nie tylko aromatyczny napój, ale też wsparcie odporności i trawienia. Najlepiej podawać ją gorącą, bez dodatku cukru: słodki aromat anyżu świetnie komponuje się z odrobiną miodu lub mleka.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci