Zamiast wlewać mleko i sypać cukier, sięgam po inny dodatek. Kawa zamienia się w spalacz tłuszczu
Twoja poranna kawa może stać się energetycznym eliksirem z przypraw. Tajemniczy dodatek sprawi, że mała czarna zyska nie tylko nowy smak, ale też naturalny zastrzyk energii. Lekki twist codziennego rytuału, który każdy kawosz powinien poznać.
Coraz więcej osób eksperymentuje z przyprawami w kawie, by wzbogacić jej aromat i korzyści zdrowotne. Kawa z anyżem to pomysł na ciekawy napój, który łączy głęboki, korzenny smak z działaniem korzystnym dla organizmu. Anyż gwiaździsty, z rodziny selerowatych, ma intensywny aromat z nutą lukrecji i jest popularny w kuchni azjatyckiej. W połączeniu z małą czarną wspiera trawienie, wzmacnia odporność i może pomóc w odchudzaniu. Anyż z kofeiną działa synergicznie, bowiem rozgrzewa organizm i przyspiesza metabolizm.
Dlaczego kawa z anyżem jest taka dobra?
Anyż gwiaździsty ma ostry, korzenny aromat z nutą lukrecji, który ożywia smak każdej kawy. Zawarte w nim olejki eteryczne działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomagając odporność i łagodząc objawy przeziębień (rozrzedzają śluz). Napar z anyżu ułatwia też trawienie: redukuje wzdęcia i uczucie pełności oraz usprawnia pracę jelit. Dzięki takim właściwościom kawa z anyżem może być sprzymierzeńcem odchudzania: pobudza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar wody oraz toksyny z organizmu.
Kawa z anyżem, którą zrobisz sam w domu
Kawa z anyżem to napój, który przygotujesz w kilka chwil. Zaparz ulubioną mocną czarną kawę (np. espresso lub po turecku). Do gorącego naparu włóż jedną gwiazdkę anyżu (naprawdę tyle wystarczy, bo anyż jest bardzo wyrazisty) lub 1/4 łyżeczki mielonego - jej intensywny aromat szybko uwolni się w napoju. Zaparzaj pod przykryciem przez kilka minut, a następnie usuń gwiazdkę.
Składniki:
- filiżanka espresso lub zwykła kawa rozpuszczalna,
- gwiazdka anyżu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej gwiazdki,
- woda do zaparzenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka miodu,
- mleko lub napój roślinny (wedle uznania).
Sposób przygotowania:
- Zaparz mocną czarną kawę.
- Do gorącego naparu włóż gwiazdkę anyżu (lub szczyptę mielonego) i przykryj filiżankę.
- Zaparzaj przez 3-5 minut, aby przyprawa naciągnęła aromatem.
- Usuń gwiazdkę anyżu (możesz zostawić ją jako dekorację i źródło aromatu).
- Kawa z anyżem najlepiej smakuje na gorąco, ale możesz opcjonalnie dodać mleko lub miód zamiast cukru.
Anyż gwiaździsty pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i nazywany bywa "Gwiazdą Indii". Zawarty w nim anetol nadaje mu korzenny aromat i ma działanie rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne. Kawa z anyżem to nie tylko aromatyczny napój, ale też wsparcie odporności i trawienia. Najlepiej podawać ją gorącą, bez dodatku cukru: słodki aromat anyżu świetnie komponuje się z odrobiną miodu lub mleka.