WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Zamiast wrzucać do sałatki, natrzyj nim pieczarki. Będziesz mieć rewelacyjny dodatek do obiadu

Duszone czy smażone pieczarki to popularny i smaczny dodatek obiadowy. Jest jednak sposób, który wynosi je na jeszcze wyższy poziom smaku. Wystarczy, że przed obróbką termiczną zanurzysz je w produkcie, który na pewno masz w lodówce.

Pieczone pieczarki w majonezie.Pieczone pieczarki w majonezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | grinchh

Potraw, które można wyczarować z najłatwiej dostępnych grzybów, jakimi są pieczarki, jest mnóstwo. Pasują zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Wystarczy podsmażyć je na maśle i doprawić solą, żeby cieszyć się pysznym dodatkiem. Można je również przerabiać na zupy albo faszerować i piec.

Jeśli jesteś fanem pieczarek, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. W tym niepozornym warzywie skrywa się cała gama intensywnych smaków. Trzeba je tylko umieć wydobyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Czy trzeba obierać pieczarki?

Pieczarki to przedstawiciele rodziny grzybów pieczarkowatych. Rosną od maja do października. W kontrolowanych warunkach można uprawiać je przez cały rok. W naturze występuje kilkanaście rodzajów pieczarek, jednak te, które trafiają na nasz stół to pieczarki dwuzarodnikowe.

Wiele osób zastanawia się, czy trzeba obierać pieczarki. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Surowe pieczarki należy obrać ze skórki na chwilę przed spożyciem. Tylko w ten sposób pozbędziesz się z nich wszelkich zanieczyszczeń. Jeśli chcesz je ugotować, usmażyć bądź upiec, wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą.

Pieczarki w majonezie, czyli przekąska doskonała

Pieczarki to bardzo wdzięczne warzywo, które można podać na kilka różnych sposobów. W każdej wersji smakują wybornie. Jeśli jesteś miłośnikiem pieczarek, umyj je, osusz i zanurz w majonezie, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Majonez sprawi, że po upieczeniu skórka będzie rumiana i chrupiąca, a wnętrze pozostanie miękkie i soczyste. Takie pieczarki zasmakują całej rodzinie.

Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos © Licencjodawca | Pyszności

Pieczarki w majonezie — przepis

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 200 g majonezu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 80 g sera (np. mozzarella, gouda, cheddar),
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj i osusz. Odetnij twarde końcówki.
  2. Tak przygotowane pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj je majonezem z każdej strony.
  3. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp całość startym serem.
  4. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Pieczarki piecz przez 30-35 minut. Po upieczeniu posyp je posiekanym szczypiorkiem.

Pieczarki w majonezie doskonale komponują się z mięsem, warzywami, a także nabiałem i pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki