Zamiast wrzucać do sałatki, natrzyj nim pieczarki. Będziesz mieć rewelacyjny dodatek do obiadu
Duszone czy smażone pieczarki to popularny i smaczny dodatek obiadowy. Jest jednak sposób, który wynosi je na jeszcze wyższy poziom smaku. Wystarczy, że przed obróbką termiczną zanurzysz je w produkcie, który na pewno masz w lodówce.
18.05.2024 18:28
Potraw, które można wyczarować z najłatwiej dostępnych grzybów, jakimi są pieczarki, jest mnóstwo. Pasują zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Wystarczy podsmażyć je na maśle i doprawić solą, żeby cieszyć się pysznym dodatkiem. Można je również przerabiać na zupy albo faszerować i piec.
Jeśli jesteś fanem pieczarek, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. W tym niepozornym warzywie skrywa się cała gama intensywnych smaków. Trzeba je tylko umieć wydobyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy trzeba obierać pieczarki?
Pieczarki to przedstawiciele rodziny grzybów pieczarkowatych. Rosną od maja do października. W kontrolowanych warunkach można uprawiać je przez cały rok. W naturze występuje kilkanaście rodzajów pieczarek, jednak te, które trafiają na nasz stół to pieczarki dwuzarodnikowe.
Wiele osób zastanawia się, czy trzeba obierać pieczarki. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Surowe pieczarki należy obrać ze skórki na chwilę przed spożyciem. Tylko w ten sposób pozbędziesz się z nich wszelkich zanieczyszczeń. Jeśli chcesz je ugotować, usmażyć bądź upiec, wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą.
Zobacz także
Pieczarki w majonezie, czyli przekąska doskonała
Pieczarki to bardzo wdzięczne warzywo, które można podać na kilka różnych sposobów. W każdej wersji smakują wybornie. Jeśli jesteś miłośnikiem pieczarek, umyj je, osusz i zanurz w majonezie, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Majonez sprawi, że po upieczeniu skórka będzie rumiana i chrupiąca, a wnętrze pozostanie miękkie i soczyste. Takie pieczarki zasmakują całej rodzinie.
Pieczarki w majonezie — przepis
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 200 g majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 80 g sera (np. mozzarella, gouda, cheddar),
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj i osusz. Odetnij twarde końcówki.
- Tak przygotowane pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj je majonezem z każdej strony.
- Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp całość startym serem.
- Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Pieczarki piecz przez 30-35 minut. Po upieczeniu posyp je posiekanym szczypiorkiem.
Pieczarki w majonezie doskonale komponują się z mięsem, warzywami, a także nabiałem i pieczywem.