Zamiast znowu robić pomidorową, ugotuj tę zupę. Po dokładki będą kolejki
W poniedziałki rosół przechodził metamorfozę, zamieniając się w kultową pomidorową. Powstawały o niej piosenki, zajadały się nią pokolenia, ale czas nieco odświeżyć domowe menu. Niedzielny bulion może stać się bazą do pysznej zupy z włoskimi pierożkami tortellini.
Według przypowieści Jezus zamieniał wodę w wino, a według tradycji polskie gospodynie zamieniały rosół w pomidorówkę. Sam mięsno-warzywny bulion to jednak świetna baza również dla innych zup. Aby powroty ze szkoły i pracy były jeszcze lepsze, zamień rosół w warzywną zupę tortellini. Po dokładkę ustawiać się będzie kolejka zadowolonych domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Co zrobić z rosołu?
Jeśli nie masz ochoty jeść kolejny dzień z rzędu rosołu, czas na zmiany. Bulion to świetna baza do innych zup, takich jak krupnik, kalafiorowa czy kultowa pomidorowa. Rosół możesz zamrozić i wyjąć wtedy, gdy najdzie cię ochota na domową zupę, ale nie masz czasu na gotowanie.
Z rosołu i kawałków znajdującego się w nim mięsa możesz przygotować również potrawkę. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Zalej zasmażkę rosołem, dodaj mięso, warzywa i przyprawy. W kaszubskiej wersji do potrawki dodawane są również rodzynki.
Zupa tortellini z warzywami
Jeśli chcesz zachwycić bliskich pysznym obiadem, a przy tym niespecjalnie się napracować, sięgnij po zupę tortellini z warzywami. Przygotujesz ją na rosole, a na dodatek dzięki pierożkom będzie sycąca.
Dokładną ilość składników dopasuj do tego, ile masz rosołu w garnku. W tym przypadku zasada "na oko" sprawdzi się najlepiej. Tortellini wybierz z takim farszem, jaki lubisz najbardziej. Sprawdzą się grzyby, pasować będzie ricotta ze szpinakiem, a i miłośnicy tych z mięsem nie będą narzekać.
Składniki:
- rosół drobiowy lub warzywny,
- tortellini,
- 1 marchew,
- kilka łodyg selera naciowego,
- 1-2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- brokuł
- mąka pszenna,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- śmietanka 30 procent,
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklij cebulę, marchewkę i seler. Dodaj czosnek i smaż krótko.
- Posyp warzywa mąką i dokładnie wymieszaj, tworząc jasną zasmażkę.
- Zalej zasmażkę gorącym rosołem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
- Gotuj zupę na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj brokuła i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Wrzuć tortellini do zupy i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Tuż przed podaniem dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę przelej na talerze i obserwuj, jak wszyscy zajadają ze smakiem. Przygotuj się na prośby o dokładkę. Smacznego!