Zamiast znowu robić pomidorową, ugotuj tę zupę. Po dokładki będą kolejki

W poniedziałki rosół przechodził metamorfozę, zamieniając się w kultową pomidorową. Powstawały o niej piosenki, zajadały się nią pokolenia, ale czas nieco odświeżyć domowe menu. Niedzielny bulion może stać się bazą do pysznej zupy z włoskimi pierożkami tortellini.

Zupa z tortelliniZupa z tortellini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Według przypowieści Jezus zamieniał wodę w wino, a według tradycji polskie gospodynie zamieniały rosół w pomidorówkę. Sam mięsno-warzywny bulion to jednak świetna baza również dla innych zup. Aby powroty ze szkoły i pracy były jeszcze lepsze, zamień rosół w warzywną zupę tortellini. Po dokładkę ustawiać się będzie kolejka zadowolonych domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Co zrobić z rosołu?

Jeśli nie masz ochoty jeść kolejny dzień z rzędu rosołu, czas na zmiany. Bulion to świetna baza do innych zup, takich jak krupnik, kalafiorowa czy kultowa pomidorowa. Rosół możesz zamrozić i wyjąć wtedy, gdy najdzie cię ochota na domową zupę, ale nie masz czasu na gotowanie.

Rosół w niedzielę to podstawa w wielu polskich domach
Rosół w niedzielę to podstawa w wielu polskich domach © Adobe Stock | weyo

Z rosołu i kawałków znajdującego się w nim mięsa możesz przygotować również potrawkę. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Zalej zasmażkę rosołem, dodaj mięso, warzywa i przyprawy. W kaszubskiej wersji do potrawki dodawane są również rodzynki.

Zupa tortellini z warzywami

Jeśli chcesz zachwycić bliskich pysznym obiadem, a przy tym niespecjalnie się napracować, sięgnij po zupę tortellini z warzywami. Przygotujesz ją na rosole, a na dodatek dzięki pierożkom będzie sycąca.

Zupa tortellini idealnie rozgrzeje i nasyci
Zupa tortellini idealnie rozgrzeje i nasyci © Adobe Stock | Macko Flower

Dokładną ilość składników dopasuj do tego, ile masz rosołu w garnku. W tym przypadku zasada "na oko" sprawdzi się najlepiej. Tortellini wybierz z takim farszem, jaki lubisz najbardziej. Sprawdzą się grzyby, pasować będzie ricotta ze szpinakiem, a i miłośnicy tych z mięsem nie będą narzekać.

Składniki:

  • rosół drobiowy lub warzywny,
  • tortellini,
  • 1 marchew,
  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 1-2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • brokuł
  • mąka pszenna,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • śmietanka 30 procent,
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklij cebulę, marchewkę i seler. Dodaj czosnek i smaż krótko.
  3. Posyp warzywa mąką i dokładnie wymieszaj, tworząc jasną zasmażkę.
  4. Zalej zasmażkę gorącym rosołem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  5. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj brokuła i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  6. Wrzuć tortellini do zupy i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  7. Tuż przed podaniem dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę przelej na talerze i obserwuj, jak wszyscy zajadają ze smakiem. Przygotuj się na prośby o dokładkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej