Zamiast znowu robić pomidorową, ugotuj tę zupę. Po dokładki będą kolejki
W poniedziałki rosół przechodził metamorfozę, zamieniając się w kultową pomidorową. Powstawały o niej piosenki, zajadały się nią pokolenia, ale czas nieco odświeżyć domowe menu. Niedzielny bulion może stać się bazą do pysznej zupy z włoskimi pierożkami tortellini.
12.11.2024 09:02
Według przypowieści Jezus zamieniał wodę w wino, a według tradycji polskie gospodynie zamieniały rosół w pomidorówkę. Sam mięsno-warzywny bulion to jednak świetna baza również dla innych zup. Aby powroty ze szkoły i pracy były jeszcze lepsze, zamień rosół w warzywną zupę tortellini. Po dokładkę ustawiać się będzie kolejka zadowolonych domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z rosołu?
Jeśli nie masz ochoty jeść kolejny dzień z rzędu rosołu, czas na zmiany. Bulion to świetna baza do innych zup, takich jak krupnik, kalafiorowa czy kultowa pomidorowa. Rosół możesz zamrozić i wyjąć wtedy, gdy najdzie cię ochota na domową zupę, ale nie masz czasu na gotowanie.
Z rosołu i kawałków znajdującego się w nim mięsa możesz przygotować również potrawkę. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Zalej zasmażkę rosołem, dodaj mięso, warzywa i przyprawy. W kaszubskiej wersji do potrawki dodawane są również rodzynki.
Zupa tortellini z warzywami
Jeśli chcesz zachwycić bliskich pysznym obiadem, a przy tym niespecjalnie się napracować, sięgnij po zupę tortellini z warzywami. Przygotujesz ją na rosole, a na dodatek dzięki pierożkom będzie sycąca.
Dokładną ilość składników dopasuj do tego, ile masz rosołu w garnku. W tym przypadku zasada "na oko" sprawdzi się najlepiej. Tortellini wybierz z takim farszem, jaki lubisz najbardziej. Sprawdzą się grzyby, pasować będzie ricotta ze szpinakiem, a i miłośnicy tych z mięsem nie będą narzekać.
Składniki:
- rosół drobiowy lub warzywny,
- tortellini,
- 1 marchew,
- kilka łodyg selera naciowego,
- 1-2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- brokuł
- mąka pszenna,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- śmietanka 30 procent,
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklij cebulę, marchewkę i seler. Dodaj czosnek i smaż krótko.
- Posyp warzywa mąką i dokładnie wymieszaj, tworząc jasną zasmażkę.
- Zalej zasmażkę gorącym rosołem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
- Gotuj zupę na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj brokuła i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Wrzuć tortellini do zupy i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Tuż przed podaniem dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę przelej na talerze i obserwuj, jak wszyscy zajadają ze smakiem. Przygotuj się na prośby o dokładkę. Smacznego!