PrzepisZupyZamiast znowu robić pomidorową, ugotuj tę zupę. Po dokładki będą kolejki

Zamiast znowu robić pomidorową, ugotuj tę zupę. Po dokładki będą kolejki

W poniedziałki rosół przechodził metamorfozę, zamieniając się w kultową pomidorową. Powstawały o niej piosenki, zajadały się nią pokolenia, ale czas nieco odświeżyć domowe menu. Niedzielny bulion może stać się bazą do pysznej zupy z włoskimi pierożkami tortellini.

Zupa z tortellini
Zupa z tortellini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.11.2024 09:02

Według przypowieści Jezus zamieniał wodę w wino, a według tradycji polskie gospodynie zamieniały rosół w pomidorówkę. Sam mięsno-warzywny bulion to jednak świetna baza również dla innych zup. Aby powroty ze szkoły i pracy były jeszcze lepsze, zamień rosół w warzywną zupę tortellini. Po dokładkę ustawiać się będzie kolejka zadowolonych domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z rosołu?

Jeśli nie masz ochoty jeść kolejny dzień z rzędu rosołu, czas na zmiany. Bulion to świetna baza do innych zup, takich jak krupnik, kalafiorowa czy kultowa pomidorowa. Rosół możesz zamrozić i wyjąć wtedy, gdy najdzie cię ochota na domową zupę, ale nie masz czasu na gotowanie.

Rosół w niedzielę to podstawa w wielu polskich domach
Rosół w niedzielę to podstawa w wielu polskich domach© Adobe Stock | weyo

Z rosołu i kawałków znajdującego się w nim mięsa możesz przygotować również potrawkę. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Zalej zasmażkę rosołem, dodaj mięso, warzywa i przyprawy. W kaszubskiej wersji do potrawki dodawane są również rodzynki.

Zupa tortellini z warzywami

Jeśli chcesz zachwycić bliskich pysznym obiadem, a przy tym niespecjalnie się napracować, sięgnij po zupę tortellini z warzywami. Przygotujesz ją na rosole, a na dodatek dzięki pierożkom będzie sycąca.

Zupa tortellini idealnie rozgrzeje i nasyci
Zupa tortellini idealnie rozgrzeje i nasyci© Adobe Stock | Macko Flower

Dokładną ilość składników dopasuj do tego, ile masz rosołu w garnku. W tym przypadku zasada "na oko" sprawdzi się najlepiej. Tortellini wybierz z takim farszem, jaki lubisz najbardziej. Sprawdzą się grzyby, pasować będzie ricotta ze szpinakiem, a i miłośnicy tych z mięsem nie będą narzekać.

Składniki:

  • rosół drobiowy lub warzywny,
  • tortellini,
  • 1 marchew,
  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 1-2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • brokuł
  • mąka pszenna,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • śmietanka 30 procent,
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklij cebulę, marchewkę i seler. Dodaj czosnek i smaż krótko.
  3. Posyp warzywa mąką i dokładnie wymieszaj, tworząc jasną zasmażkę.
  4. Zalej zasmażkę gorącym rosołem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  5. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj brokuła i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  6. Wrzuć tortellini do zupy i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  7. Tuż przed podaniem dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę przelej na talerze i obserwuj, jak wszyscy zajadają ze smakiem. Przygotuj się na prośby o dokładkę. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa

Wybrane dla Ciebie