Ewa Wachowicz gotuje krupnik tylko na tym mięsie. Mówi, że jest najlepsze

Nic tak nie rozgrzeje po powrocie do domu, jak porcja smacznej zupy. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, która na jesienne i zimowe obiady proponuje polski klasyk z kaszą, czyli domowy krupnik. To idealne danie na pogodę i niepogodę, które rozkochało w sobie pokolenia Polaków.

Krupnik Ewy WachowiczKrupnik Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Jeśli ktoś twierdzi, że zupa to żaden obiad, bo nie da się nią najeść, ewidentnie nie próbował jeszcze krupniku. Solidna porcja kaszy dostarcza sporo błonnika, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale zapewnia sytość. Jeśli do tego sięgniemy jeszcze po przepis znanej prezenterki i dziennikarki Ewy Wachowicz, to od stołu nikt zdecydowanie nie odejdzie głodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Na jakim mięsie gotować krupnik?

Chociaż wywar nie może obyć się bez warzyw, to i samo mięso odgrywa szczególną rolę. Dodaje głębi smaku, a i nie brakuje amatorów wyjadania go prosto z garnka. W wersji dietetycznej można postawić na lekki krupnik na mięsie drobiowym. Przed laty sporą popularnością cieszył się również krupnik na podrobach, głównie serduszkach. Dziś odeszły nieco w zapomnienie.

Najlepszy przepis na krupnik
Najlepszy przepis na krupnik © Adobe Stock

Jednym z najlepszych mięs do krupniku są z kolei żeberka wieprzowe. To klasyczny wybór, który nadaje krupnikowi głęboki smak i aromat. Żeberka są tłuste, co sprawia, że wywar jest bardziej wyrazisty. Sprawdzi się również golonka wieprzowa. Podobnie jak żebra, golonka jest tłusta i nadaje zupie bogaty smak.

Krupnik na żeberkach Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swoim przepisie na krupnik stawia na żeberka. Dzięki temu zupa staje się bardziej sycąca, tłustsza i po prostu idealna na jesienne i zimowe obiady. Dzięki wędzeniu żeberka mają w sobie jeszcze więcej smaku, który oddają zupie.

Tradycyjny krupnik
Tradycyjny krupnik © Canva | ma-k

Składniki:


  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • seler,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na mniejsze garnki i opłucz.
  2. Włóż je do garnka i zalej ok. 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Wyjmij z żeberka z garnka i odstaw, by nieco przestygły. Oddziel mięso od kości.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć warzywa i podsmaż.
  7. Wlej chochelkę wywaru, wymieszaj i dodaj warzywa do garnka z wywarem.
  8. Dodaj kaszę i gotuj ok. 10 minut, aż będzie miękka.
  9. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niedużą kostkę.
  10. Wrzuć do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotuj do miękkości.
  11. Śmietanę zahartuj i dodaj do zupy.
  12. Dopraw solą oraz pieprzem, wrzuć posiekane mięso.

Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej