Ewa Wachowicz gotuje krupnik tylko na tym mięsie. Mówi, że jest najlepsze

Nic tak nie rozgrzeje po powrocie do domu, jak porcja smacznej zupy. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, która na jesienne i zimowe obiady proponuje polski klasyk z kaszą, czyli domowy krupnik. To idealne danie na pogodę i niepogodę, które rozkochało w sobie pokolenia Polaków.

Krupnik Ewy WachowiczKrupnik Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Jeśli ktoś twierdzi, że zupa to żaden obiad, bo nie da się nią najeść, ewidentnie nie próbował jeszcze krupniku. Solidna porcja kaszy dostarcza sporo błonnika, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale zapewnia sytość. Jeśli do tego sięgniemy jeszcze po przepis znanej prezenterki i dziennikarki Ewy Wachowicz, to od stołu nikt zdecydowanie nie odejdzie głodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Na jakim mięsie gotować krupnik?

Chociaż wywar nie może obyć się bez warzyw, to i samo mięso odgrywa szczególną rolę. Dodaje głębi smaku, a i nie brakuje amatorów wyjadania go prosto z garnka. W wersji dietetycznej można postawić na lekki krupnik na mięsie drobiowym. Przed laty sporą popularnością cieszył się również krupnik na podrobach, głównie serduszkach. Dziś odeszły nieco w zapomnienie.

Najlepszy przepis na krupnik
Najlepszy przepis na krupnik © Adobe Stock

Jednym z najlepszych mięs do krupniku są z kolei żeberka wieprzowe. To klasyczny wybór, który nadaje krupnikowi głęboki smak i aromat. Żeberka są tłuste, co sprawia, że wywar jest bardziej wyrazisty. Sprawdzi się również golonka wieprzowa. Podobnie jak żebra, golonka jest tłusta i nadaje zupie bogaty smak.

Krupnik na żeberkach Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swoim przepisie na krupnik stawia na żeberka. Dzięki temu zupa staje się bardziej sycąca, tłustsza i po prostu idealna na jesienne i zimowe obiady. Dzięki wędzeniu żeberka mają w sobie jeszcze więcej smaku, który oddają zupie.

Tradycyjny krupnik
Tradycyjny krupnik © Canva | ma-k

Składniki:


  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • seler,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na mniejsze garnki i opłucz.
  2. Włóż je do garnka i zalej ok. 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Wyjmij z żeberka z garnka i odstaw, by nieco przestygły. Oddziel mięso od kości.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć warzywa i podsmaż.
  7. Wlej chochelkę wywaru, wymieszaj i dodaj warzywa do garnka z wywarem.
  8. Dodaj kaszę i gotuj ok. 10 minut, aż będzie miękka.
  9. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niedużą kostkę.
  10. Wrzuć do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotuj do miękkości.
  11. Śmietanę zahartuj i dodaj do zupy.
  12. Dopraw solą oraz pieprzem, wrzuć posiekane mięso.

Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości