Ewa Wachowicz gotuje krupnik tylko na tym mięsie. Mówi, że jest najlepsze
Nic tak nie rozgrzeje po powrocie do domu, jak porcja smacznej zupy. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, która na jesienne i zimowe obiady proponuje polski klasyk z kaszą, czyli domowy krupnik. To idealne danie na pogodę i niepogodę, które rozkochało w sobie pokolenia Polaków.
08.11.2024 09:08
Jeśli ktoś twierdzi, że zupa to żaden obiad, bo nie da się nią najeść, ewidentnie nie próbował jeszcze krupniku. Solidna porcja kaszy dostarcza sporo błonnika, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale zapewnia sytość. Jeśli do tego sięgniemy jeszcze po przepis znanej prezenterki i dziennikarki Ewy Wachowicz, to od stołu nikt zdecydowanie nie odejdzie głodny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na jakim mięsie gotować krupnik?
Chociaż wywar nie może obyć się bez warzyw, to i samo mięso odgrywa szczególną rolę. Dodaje głębi smaku, a i nie brakuje amatorów wyjadania go prosto z garnka. W wersji dietetycznej można postawić na lekki krupnik na mięsie drobiowym. Przed laty sporą popularnością cieszył się również krupnik na podrobach, głównie serduszkach. Dziś odeszły nieco w zapomnienie.
Jednym z najlepszych mięs do krupniku są z kolei żeberka wieprzowe. To klasyczny wybór, który nadaje krupnikowi głęboki smak i aromat. Żeberka są tłuste, co sprawia, że wywar jest bardziej wyrazisty. Sprawdzi się również golonka wieprzowa. Podobnie jak żebra, golonka jest tłusta i nadaje zupie bogaty smak.
Krupnik na żeberkach Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz w swoim przepisie na krupnik stawia na żeberka. Dzięki temu zupa staje się bardziej sycąca, tłustsza i po prostu idealna na jesienne i zimowe obiady. Dzięki wędzeniu żeberka mają w sobie jeszcze więcej smaku, który oddają zupie.
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych wędzonych,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- seler,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Żeberka podziel na mniejsze garnki i opłucz.
- Włóż je do garnka i zalej ok. 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
- Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmij z żeberka z garnka i odstaw, by nieco przestygły. Oddziel mięso od kości.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć warzywa i podsmaż.
- Wlej chochelkę wywaru, wymieszaj i dodaj warzywa do garnka z wywarem.
- Dodaj kaszę i gotuj ok. 10 minut, aż będzie miękka.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niedużą kostkę.
- Wrzuć do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotuj do miękkości.
- Śmietanę zahartuj i dodaj do zupy.
- Dopraw solą oraz pieprzem, wrzuć posiekane mięso.
Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!