PrzepisZupyBabcia robiła ją na mrozy. Każdy brał przynajmniej jedną dokładkę

Babcia robiła ją na mrozy. Każdy brał przynajmniej jedną dokładkę

Jesień i zima to czas, gdy do łask wracają rozgrzewające i pyszne zupy. Porcja gorącego wywaru dodaje energii i otula od środka przyjemnym ciepłem, którego brak na zewnątrz. Poza klasykami takimi jak ogórkowa czy krupnik, warto sięgnąć po zupę gryczaną.

Zupa z kaszą gryczaną
Zupa z kaszą gryczaną
Źródło zdjęć: © Pyszności

07.11.2024 09:09

Z zupą z dodatkiem kaszy kojarzy się najczęściej krupnik, gotowany dawniej na sercach drobiowych. Zupa gryczana z jajkiem, jak sama nazwa wskazuje, nie opiera się jednak na kaszy jęczmiennej. Aromatyczny wywar z dodatkiem ziemniaków błyskawicznie stawia na nogi i otula jak ciepły koc. To zdrowy, smaczny i tani przepis na obiad, który pokocha cała rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na kaszę gryczaną

Kasza gryczana, znana również jako gryka, zyskuje coraz większą popularność zarówno w Polsce, jak i na świecie. Jest bogata w białko, w tym aminokwasy egzogenne, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składniki te sprawiają, że kasza gryczana staje się niezastąpionym elementem zdrowej diety. Oprócz białka kasza gryczana dostarcza witamin z grupy B, magnezu, żelaz oraz cynk, które wspierają układ odpornościowy i korzystnie wpływają na zdrowie serca.

kasza gryczana
kasza gryczana© Adobe Stock | © AtlasStudio

Regularne spożywanie kaszy gryczanej może obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w niej przeciwutleniacze, takie jak rutyna i kwercetyna, pomagają w ochronie przed wolnymi rodnikami. Dzięki obecności tryptofanu kasza gryczana może wpływać na poprawę nastroju i wspierać walkę z depresją. Jej niska zawartość glutenu czyni ją idealnym wyborem dla osób z celiakią.

Zupa gryczana z jajkiem - przepis na tani obiad

Moja babcia gotowała ją zawsze wtedy, gdy termometr za oknem wskazywał, że nadchodzi zima. Wielki garnek zupy znikał w mgnieniu oka, bo po dokładkę ustawiali się zarówno dorośli, jak i dzieci. Kasza gryczana w tym wydaniu przekonała do siebie nawet tych, którzy wcześniej kręcili na nią nosem.

Ukraińska zupa gryczana z jajkiem
Ukraińska zupa gryczana z jajkiem© Adobe Stock

Zupa gryczana z dodatkiem jajka sprawi, że nikomu nie będzie burczeć w brzuchu. Jeśli wolisz rzadsze zupy, dodaj mniej kaszy.

Składniki:

  • 300 g włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka, por) startej lub pokrojonej
  • 3 l mięsnego bulionu (może być rosół),
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 5-6 małych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion.
  2. Dodaj do niego starte lub drobno pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.
  3. Do zupy dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kaszę gryczaną.
  4. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  5. Gotuj przez około 15 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.

Do gotowej zupy dodaj posiekany koperek oraz pokrojone w kostkę ugotowane jajka. Smacznego!

przepisobiad za 15 złzupa