PrzepisDietaDietetycy polecają z czystym sumieniem. Najzdrowszy rodzaj kaszy

Dietetycy polecają z czystym sumieniem. Najzdrowszy rodzaj kaszy

Kiedyś kojarzona tylko z dodatkiem do bitek lub gulaszu. Dziś kasza gryczana to składnik sałatek, bowli, koktajli, a nawet ciast. Można śmiało powiedzieć, że to polski produkt, który powinien regularnie znaleźć się na twoim talerzu. Jakie dokładnie ma zalety?

Kasza gryczana pod względem właściwości wyróżnia się na tle kasz
Kasza gryczana pod względem właściwości wyróżnia się na tle kasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

08.10.2024 08:51

Kasza gryczana zyskuje na popularności i przestaje być postrzegana wyłącznie jako dodatek do mięsnych dań. Polacy odkrywają jej bogate smaki i korzystne właściwości zdrowotne, chętnie zastępując nią ziemniaki, makaron czy ryż. Zaskakująco, produkt ten może być również używany w nietypowy sposób, np. jako składnik farszu czy koktajli. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy zakupie kaszy gryczanej, jak ją gotować i serwować.

Zalety spożywania kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest świetnym źródłem krzemu, który jest niezbędny dla zdrowia skóry, naczyń krwionośnych i kości. Krzem jest składnikiem kolagenu – kluczowego białka tkanki łącznej. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do łamliwości paznokci, pogorszenia stanu skóry i włosów oraz zwiększa ryzyko miażdżycy. Kasza gryczana jest także bogata w witaminę E, zwaną witaminą młodości. Witamina ta chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem, zmniejsza ryzyko nowotworów i choroby niedokrwiennej serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodatkowo, kasza gryczana zawiera białko oraz cenne minerały takie jak magnez, cynk, potas, fosfor, mangan i wapń. Dostarcza również kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witaminy PP. Co więcej, jest produktem bezglutenowym, idealnym dla osób na diecie bezglutenowej. Regularne spożywanie kaszy gryczanej wspomaga perystaltykę jelit, oczyszcza układ pokarmowy, a także poprawia metabolizm, dzięki czemu jest świetnym wyborem dla osób odchudzających się. Niemniej jednak, kasza gryczana nie jest zalecana dla osób z chorobą wrzodową jelit, zespołem jelita nadwrażliwego w postaci biegunkowej czy nowotworami jelita.

Jak powstaje i czym się kierować przy wyborze

Kasza gryczana produkowana jest z nasion gryki, które najpierw są łuskane, a potem prażone. W sklepach najczęściej dostępna jest w postaci woreczków. Jednak specjaliści ds. żywienia radzą, aby wybierać kaszę niepaloną. Badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazują, że prażenie gryki znacząco obniża jakość białka oraz jej właściwości przeciwutleniające. Najlepiej gotować ją na parze, rezygnując z foliowych opakowań.

Sposoby gotowania

Przed gotowaniem warto przebrać kaszę gryczaną, odrzucając uszkodzone czy poczerniałe ziarna. Kasza gryczana jest gotowa po 15 minutach gotowania i około 10 minutach odpoczynku w garnku pod przykryciem, po wyłączeniu gazu. Aby uniknąć sklejania ziarenek, można dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu. W przypadku kaszy niepalonej, warto najpierw delikatnie ją podsmażyć na tłuszczu, a następnie gotować w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Podczas gotowania dodajemy sól i mieszankę ziół, aby ziarenka wchłonęły aromat. Kasza powinna wchłonąć całą wodę; gotujemy ją bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aby była sypka.

Propozycje podania

Kasza gryczana to wszechstronny składnik, który można wykorzystać zarówno w tradycyjny sposób, jak i eksperymentować z nowymi przepisami. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako składnik sałatek, farszów, czy nawet deserów i koktajli. Pyszne będą m.in:

Wybrane dla Ciebie