Dietetycy polecają z czystym sumieniem. Najzdrowszy rodzaj kaszy
Kiedyś kojarzona tylko z dodatkiem do bitek lub gulaszu. Dziś kasza gryczana to składnik sałatek, bowli, koktajli, a nawet ciast. Można śmiało powiedzieć, że to polski produkt, który powinien regularnie znaleźć się na twoim talerzu. Jakie dokładnie ma zalety?
08.10.2024 08:51
Kasza gryczana zyskuje na popularności i przestaje być postrzegana wyłącznie jako dodatek do mięsnych dań. Polacy odkrywają jej bogate smaki i korzystne właściwości zdrowotne, chętnie zastępując nią ziemniaki, makaron czy ryż. Zaskakująco, produkt ten może być również używany w nietypowy sposób, np. jako składnik farszu czy koktajli. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy zakupie kaszy gryczanej, jak ją gotować i serwować.
Zalety spożywania kaszy gryczanej
Kasza gryczana jest świetnym źródłem krzemu, który jest niezbędny dla zdrowia skóry, naczyń krwionośnych i kości. Krzem jest składnikiem kolagenu – kluczowego białka tkanki łącznej. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do łamliwości paznokci, pogorszenia stanu skóry i włosów oraz zwiększa ryzyko miażdżycy. Kasza gryczana jest także bogata w witaminę E, zwaną witaminą młodości. Witamina ta chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem, zmniejsza ryzyko nowotworów i choroby niedokrwiennej serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodatkowo, kasza gryczana zawiera białko oraz cenne minerały takie jak magnez, cynk, potas, fosfor, mangan i wapń. Dostarcza również kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witaminy PP. Co więcej, jest produktem bezglutenowym, idealnym dla osób na diecie bezglutenowej. Regularne spożywanie kaszy gryczanej wspomaga perystaltykę jelit, oczyszcza układ pokarmowy, a także poprawia metabolizm, dzięki czemu jest świetnym wyborem dla osób odchudzających się. Niemniej jednak, kasza gryczana nie jest zalecana dla osób z chorobą wrzodową jelit, zespołem jelita nadwrażliwego w postaci biegunkowej czy nowotworami jelita.
Jak powstaje i czym się kierować przy wyborze
Kasza gryczana produkowana jest z nasion gryki, które najpierw są łuskane, a potem prażone. W sklepach najczęściej dostępna jest w postaci woreczków. Jednak specjaliści ds. żywienia radzą, aby wybierać kaszę niepaloną. Badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazują, że prażenie gryki znacząco obniża jakość białka oraz jej właściwości przeciwutleniające. Najlepiej gotować ją na parze, rezygnując z foliowych opakowań.
Sposoby gotowania
Przed gotowaniem warto przebrać kaszę gryczaną, odrzucając uszkodzone czy poczerniałe ziarna. Kasza gryczana jest gotowa po 15 minutach gotowania i około 10 minutach odpoczynku w garnku pod przykryciem, po wyłączeniu gazu. Aby uniknąć sklejania ziarenek, można dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu. W przypadku kaszy niepalonej, warto najpierw delikatnie ją podsmażyć na tłuszczu, a następnie gotować w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Podczas gotowania dodajemy sól i mieszankę ziół, aby ziarenka wchłonęły aromat. Kasza powinna wchłonąć całą wodę; gotujemy ją bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aby była sypka.
Propozycje podania
Kasza gryczana to wszechstronny składnik, który można wykorzystać zarówno w tradycyjny sposób, jak i eksperymentować z nowymi przepisami. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako składnik sałatek, farszów, czy nawet deserów i koktajli. Pyszne będą m.in:
- kotlety gryczane - mięciutkie w środku i przyrumienione z wierzchu,
- placuszki gryczane - do podania jak pancakes,
- hreczanyki- ukłon w stronę kuchni regionalnej,
- słupiański siekaniec - kolejne danie z cyklu Kulinarna Stolica Polski.