Klasyk bieszczadzkiej kuchni. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne mielone

Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, na pewno próbował hreczanyków. Hreczanyki to kotlety z mięsa mielonego zmieszanego z kaszą gryczaną. To proste danie nabiera wyrazu, podane z sosem z suszonych grzybów, których bieszczadzkie lasy są pełne.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym.

Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka. Przepis na hreczanyki pochodzi z bloga Moniki smakołyki. Na blogu znajdziecie również pomysł na przepyszne wytrawne muffiny ze szpinakiem.

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z kaszy - przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego),
  • ½ kg kaszy gryczanej palonej,
  • 2 jajka,
  • 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sos:

  • suszone grzyby,
  • śmietanka 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku.
  2. Z masy formułujemy średniej wielkości kotlety. Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.
  3. Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca.
  4. Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
  5. Jak zrobić sos grzybowy? Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe