Klasyk bieszczadzkiej kuchni. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne mielone
Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, na pewno próbował hreczanyków. Hreczanyki to kotlety z mięsa mielonego zmieszanego z kaszą gryczaną. To proste danie nabiera wyrazu, podane z sosem z suszonych grzybów, których bieszczadzkie lasy są pełne.
01.05.2023 19:02
Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym.
Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka. Przepis na hreczanyki pochodzi z bloga Moniki smakołyki. Na blogu znajdziecie również pomysł na przepyszne wytrawne muffiny ze szpinakiem.
Hreczanyki – podkarpackie kotlety z kaszy - przepis
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego),
- ½ kg kaszy gryczanej palonej,
- 2 jajka,
- 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Sos:
- suszone grzyby,
- śmietanka 30 proc.,
- sól,
- pieprz,
- cebula,
- masło klarowane.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku.
- Z masy formułujemy średniej wielkości kotlety. Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.
- Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca.
- Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
- Jak zrobić sos grzybowy? Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: