Klasyk bieszczadzkiej kuchni. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne mielone

Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, na pewno próbował hreczanyków. Hreczanyki to kotlety z mięsa mielonego zmieszanego z kaszą gryczaną. To proste danie nabiera wyrazu, podane z sosem z suszonych grzybów, których bieszczadzkie lasy są pełne.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym.

Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka. Przepis na hreczanyki pochodzi z bloga Moniki smakołyki. Na blogu znajdziecie również pomysł na przepyszne wytrawne muffiny ze szpinakiem.

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z kaszy - przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego),
  • ½ kg kaszy gryczanej palonej,
  • 2 jajka,
  • 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sos:

  • suszone grzyby,
  • śmietanka 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku.
  2. Z masy formułujemy średniej wielkości kotlety. Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.
  3. Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca.
  4. Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
  5. Jak zrobić sos grzybowy? Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów